Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Vaccinul pneumococic - Semnarea acordului cu Ministerul Sanatatii

23.05.2013 Bucuresti, Maternitatea Filantropia

Dragii mei, 

Nu ma pot abtine sa nu strig de bucurie: am reusit! Noi, impreuna, avem toate sansele sa facem o treaba tare buna pentru copiii nostri, pentru cei care se vor naste de azi inainte in Romania, pentru o viata sanatoasa. Stiu ca acesta ar trebui sa fie un anunt oficial si, prin urmare, cu o exprimare adecvata acestui stil de comunicare, dar simt ca pasul important facut astazi merita sarbatorit, de aceea imi permit fata de voi un limbaj familiar.

Asadar, Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 (CNP 2013) – din care face parte Fundatia Pretuieste Viata ca initiator al campaniei – si Ministerul Sanatatii au incheiat astazi un protocol de colaborare in lupta pentru dreptul copiilor romani de a fi vaccinati gratuit impotriva bolilor pneumococice. Am semnat documentul astazi, in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc la Maternitatea Filantropia, alaturi de Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Va reamintesc faptul ca din Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 fac parte: Fundatia Pretuieste Viata, World Vision Romania, Societatea Romana de Pneumologie Pediatrica, Fundatia Spitalul de Copii Brasov, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, Societatea Nationala a Medicilor de Familie, Colegiul Medicilor, Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria.

Noi am pornit la drum in aceasta campanie in septembrie anul trecut, dupa ce pe www.scoalamamelor.ro am primit cateva cazuri grave de meningite pneumococice si pneumonii la copii sub 5 ani cu urmari grave sau soldate cu deces. Cautand informatii despre acest subiect, am realizat ca suntem una dintre putinele state din Uniunea Europeana in care vaccinul pneumococic nu este gratuit pentru nou-nascuti, iar in tara noastra doar 2% dintre copii au parte de acest vaccin, pentru ca parintii il considera un lux nepermis (se gaseste in farmacii si costa cateva sute de RON) sau nu sunt informati, nu cunosc aceasta metoda de a preveni bolile ce le pot afecta grav copiii.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile pneumococice reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial, dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Din pacate, Romania se afla pe un loc fruntas in privinta mortalitatii infantile pentru boli care pot fi prevenite prin vaccinare. Asadar, solutia exista si este mai ieftina decat tratarea bolilor, dar copiii din Romania nu au avut pana acum dreptul la vaccinul pneumococic gratuit, asa cum se intampla in cazul copiilor din 23 de state europene.

"Am considerat ca, pentru beneficiul copiilor din Romania este utila aceasta colaborare intre Ministerul Sanatatii si organizatiile care sustin aceasta Coalitie, bazata pe principiile generale ce guverneaza serviciile de sanatate in Romania. In Uniunea Europeana, 23 de state au introdus deja vaccinul pneumococic in calendarul de imunizari gratuite ale copiilor in primul an de viata. Am cautat cele mai bune solutii sa putem implementa si in Romania un program de vaccinare pneumococica, de care vor beneficia in fiecare an aproximativ 200.000 de copii nascuti in anul respectiv", a declarat Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Alaturi de domnul ministru, Eugen Nicolaescu, am desemnat astazi si primul Ambasador al Copiilor Sanatosi, primul bebelus vaccinat gratuit impotriva bolilor pneumococice. El se numeste Rares si l-am cunoscut la Maternitatea Filantropia. Iata cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stiti despre bolile pneumococice:

In momentul de fata, bolile pneumococice reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel global la copiii cu varste sub 5 ani, dintre bolile prevenibile prin vaccinare.

In Romania, conform Institutului National de Sanatate Publica, rata mortalitatii infantile la nivelul anului 2010 la 1000 nascuti vii, a fost de 9,79, mult deasupra mediei Europene (4,18 decese la 1000 nascuti vii), fiind a doua tara in clasamentul mortalitatii infantile, dupa Republica Moldova.

Mortalitatea standard prin infectii respiratorii acute, pneumonii si gripa la 100.000 copii sub 5 ani in Romania a fost de 62,89 (sex masculin 64,84, iar sex feminin 60,81), media UE fiind 4,64 (baieti 4,91, iar fete 4,31). 50% dintre cazurile severe de pneumonie la copii sunt atribuite pneumococului (S. pneumoniae).

In cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate in Europa este estimata la 38% (variind intre 32% si 58%). Consecintele pe termen lung ale meningitei pneumococice pot fi intalnite in cazul a aproximativ 60% dintre copiii afectati: retard mental, convulsii, tulburari motorii, tulburari de vorbire, surditate.

O problema in plus este data de faptul ca tratamentele cu antibiotice devin din ce in ce mai putin eficiente din cauza cresterii rezistentei pneumococului la antibioticele uzuale.

Anual, peste 1.600.000 de persoane mor din cauza bolilor pneumococice, dintre care aproape 1 milion sunt copii cu varste sub 5 ani, iar Romania se afla pe primul loc in topul tarilor europene din punct de vedere al mortalitatii infantile.

In Romania, 1 din 4 copii romani care isi pierd viata in primul an de la nastere moare din cauza bolilor respiratorii, acestea fiind provocate intr-o mare masura de pneumococ.

Vaccinurile au redus considerabil incidenta bolilor infectioase, salvand milioane de copii anual in intreaga lume. Incidenta multor boli precum rujeola, variola, poliomielita a fost dramatic redusa. In tarile care au implementat vaccinarea pneumococica de rutina a copiilor, in cadrul unui program national de imunizare, incidenta bolilor pneumococice a fost redusa in mod consistent si substantial.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda introducerea vaccinului pneumococic conjugat in programele nationale de imunizare din toate statele lumii. Vaccinarea este singura metoda eficienta de preventie a bolilor pneumococice si in acelasi timp, poate controla cresterea incidentei bolilor pneumococice rezistente la antibiotice deoarece printre serotipurile incluse in vaccinuri sunt si cele care prezinta mai frecvent rezistenta.

Daca in 23 de state europene importante copiii sunt protejati impotriva acestei boli, fiind vaccinati prin programe de imunizare derulate de autoritati, in Romania nu s-a initiat niciun demers pentru protejarea copiilor impotriva acestor boli de multe ori fatale.

Un gand bun, Andreea!

 

Intra in contul tau

Intra in contul tau

Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?

Fa-ti cont

Ai nevoie de sprijin?

Nu esti singura!
Vino in centrele noastre de consiliere

Sau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste

Doneaza <b>2%</b> din impozitul pe venit pentru cauza mamelor aflate in dificultate!

Sustine campania Facebook Twitter Yahoo! Messenger Email

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici