Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Contraceptia cu pilule inainte de sarcina si dupa nastere

Fertilitatea

Traim intr-o tara in care procentul femeilor este mai mare decat cel al barbatilor, in care femeile sunt puternice, exigente cu propia viata, dorindu-si o cariera in meseria lor, dar sunt exigente si in alegerea unui partener de viata. Pana la decizia de a avea un copil, de cele mai multe ori, femeia viseaza la un El ideal. Evident in tot acest timp este necesar sa se protejeze impotriva unei sarcini nedorite. Perioada de fertilitate din viata unei femei este de aproximativ 30 ani, 15-45ani, interval in care metodele contraceptive variaza f mult, de la cele vechi si clasice precum retragerea barbatului in momentul ejacularii si pana la cele mai moderne -pilulele cotraceptive microdozate precum si inelul contraceptiv. Am mentionat in mod special acestea deoarece primesc zilnic in cabinet femei tinere care inca se tem de pilulule contraceptive sau care din contra le iau fara nici cea mai mica consiliere, concluzionand ca multe din dvs si-au pus intrebarea pana la ce varsta se pot lua? Dar oare determina cancer? De ce eu nu le pot lua daca am 37 ani? Etc..

O sa incerc sa dezvolt acest subiect tinand cont si de evolutia lor pe piata, cu exemple clare mai ales din propia mea experienta cu pacientele.

Pilula contraceptiva are incorporata 2 hormoni estrogen si progesteron, acestia fiind intr-o doza f mica, mult mai mica decat secretia fiziologica de la nivelul ovarului, dar in aceeasi cantitate si la aceeasi ora vor pune ovarele in repaus deoarece vor pacali creierul - hipotalamusul si glanda hipofiza, care nu vor mai da comanda unei ovulatii. Ceea ce diferenteaza pilulele intre ele este doza mai mica sau mai mare de hormon estrogen - etinil estradiol precum si tipul progestativului. Aceste 2 elemente sunt cheia unei stari de bine pe parcursul tratamentului cu ele. Desigur, un alt element cheie este cat de sanatoasa esti. In cazul in care te stii sanatoasa, analizele pe care ti le recomand inaintea tratamentului sunt: hemoleucograma, glicemie, transaminaze, uree acid uric, creatinina, bilirubina totala, coagulograma, trombocite, examen Babes Papanicolau si examen bacteriologic al secretiei vaginale. Daca ai peste 30 ani si fumezi peste 5 tigari pe zi, iti recomand sa te lasi de fumat sau o metoda contraceptiva de bariera - nu hormonala ce include estrogen. Poti folosi pilula cu progestativ. In anumite situatii cu istoric de tromboze venoase, avorturi spontane repetate recomand excluderea sindromului antifosfolipidic - anticorpii plus proteina C si S , deficitul de antitrombina 3... Cele mai multe dintre dvs. vor avea analizele bune si atunci va puteti alege un contraceptiv cu un continut scazut de etinil estradiol - EE si un progestativ cu un efect antiandrogenic - beneficiul secundar contraceptiei este rezolvarea acneei si a tenului gras. Companiile farmaceutice isi imbunatatesc anual pilule cu hormoni cat mai selectivi pentru efecte adverse minime. Ceea ce face sa avem un aspect putin diferit sub contraceptive in sensul ca uneori poate aparea o retentie lichideana cu aspect de celulita ce este rezultatul tipului de progestativ, de aceea ar fi de dorit ca pilula sa poate avea acest efect cat mai mic. Pe piata avem produse foarte bune, care au toate aceste beneficii dar inca unul de care merita sa vorbim. In general ciclul menstrual dureaza aproximativ 27-28 zile de la o menstra la alta, o folie de contraceptive are 21 de pilule active, deci menstra va veni la 23-24 zile, ramanand practic un interval de 7 zile pana la o noua folie, cand este posibil ca un foilcul ovarian sa fie recrutat si sa apara o secretie endogena de EE, aspect nedorit. Folia de acest nou contraceptiv are 28 de pilule 24 fiind actve, si 4 inactive rolul lor fiind de a nu uita ritmul de administrare, practic fereastra libera este de 4 zile mult prea mica pentru aparitia unui folicul.

Contraceptivele nu determina cancer, ele reduc riscul cancerului de ovar - firesc, deoarece acestea nu mai functioneaza. Cat priveste cancerul de san, exista studii care spun ca la cele ce provin din  familii cu mame sau bunici dupa mame cu cancer de san si folosesc mai mult de 5-7 ani pilule, au un risc usor crescut.

Un aspect important este cand ai nevoie de contraceptive? Cand ti-ai inceput viata sexuala, dar si daca nu ai inceput dar ai menstre abundente, dureri de burta si mai ales cicluri neregulate, desigur numai dupa un consult al medicului ginecolog.

Pana cand? Elementul care pune frana in administrarea contraceptivului nu este varsta, cum  s-ar putea crede, ci ceea ce varsta ar putea aduce avand o viata cu dezechilibre si anume: nu le recomand celor cate au peste 35 ani si fumeaza peste 5 tigari, celor cu exces ponderal peste 10 procente dn valuarea normalului, femei hipertensive, cu afectiuni cardiace valvulare.

Desigur ca orice alta boala trebuie anlizata in context si poate impune intreruperea administrarii pilulelor. Este foarte important sa precizati cand luati contraceptive dar si cand le asocati cu alte medicamente sau chiar anumite alimente care va pot modifica digestia. As spune ca acesta este un neajuns al pilulelor, ele fiind ingerate - adica luate pe gura, metabolizarea lor are loc in ficat, dupa prealabila digestie, si astfel tot ceea ce vom consuma va modifica mult sau putin metabolizarea lor, astfel incat in sange daca sar doza metabolitul contraceptivului se observa ca atinge concentratii mai mari sau mai mici pe parcursul zilei. Deasemenea, senzatia de greata care poate aparea asa se explica.

Din acest punct de vedere, pentru cele care doresc evitarea acestor efecte, si au o viata sexuala normala, fara dureri la contact, le recomand inelul intravaginal, care elibereaza in vagin hormoni care trec direct in sange fara a avea pasaj hepatic. Da un confort foarte bun, foarte putine paciente s-au plans de dureri la contact. Deasemenea, el se introduce in vagin in prima zi de menstra pentru 3 saptamani, putand fi scos cate 3 ore zilnic, nu mai mult, spalat cu apa rece (apa calda determina eliberarea hormonala). Este o metoda foarte apreciata de femeile active care calatoresc, ptr care ora exacta este o problema in conditiile fusului orar diferit.

Deoarece in anul 2010 s-au nascut aproximativ 200.000 de copii, felicitari tuturor mamicilor! Le voi recomanda si lor, acelora care alapteaza, o metoda foarte buna de contraceptie cu pilula ce contine exclusiv progestativ care este foarte bine tolerata si nu afecteaza lactatia.

De cand ar trebui sa te protejezi dupa nastere? Ei bine contactul sexual este recomandat la 6 saptamani dupa nastere, dar pentru cele nestamparate, trebuie sa stiti ca in literatura de specialitate cea mai rapide ovulatie dupa nastere a fost la ...21zile!! Spre deosebire de pilulele cu EE cand puteti sa le uitati ora si sa le luati pana la 12 ore diferenta, la acestea este f important sa le luati cu atentie la aceeasi ora, cu maxim de 3 ore diferenta fata de ora din ziua precedenta, fara intrerupere, adica fara o pauza de o saptamana. Evident, nu veti avea cicluri regulate, dar in timp va aparea o reglare a acestora.

Desigur ca decizia ce anume vi se potriveste va apartine, dar important este sa nu ajungeti la avorturi pentru ca suferinta emotionala este mare si va poate urmari mult timp. In plus in acele momente sunteti atat de singure, nu poate prelua nimeni (partenerul) nici macar 10 % din suferinta dvs, desi se presupune ca intr-un cuplu se imparte totul la 2 - egal. Intarirea acestui aspect vine si din urmatorul rezultat: doar 8% din metodele totale de contraceptie o reprezinta vasectomia, si nu va speriati, pentru ca este reversibila iar sansele unui copil sanatos, pe cale naturala, daca vasectomia este de mai putin de 9 ani este foarte mare similar ca cea de dinainte de vasectomie. Si cu toate acestea, foarte putini barbati apeleaza la ea.

In concluzie, avand grija sa va protejati de o sarcina nedorita, aveti grija de sufletul, mintea si corpul dvs! Mult succes!

 

 

SURSA: Dr.Gabriela Cotarcea, medic specialist Spitalul de Urgenta Floreasca 

Comentarii

16.02.2012 SHAKTY

BUNA ZIUA. Am si eu o intrebare, am nascut in dec si de curand mi am reluat viata sexula,am facut sex neprotejat si a si vrea sa stiu daca este posibil sa raman insarcinata. mentionez ca copilul nu suge la san dar ma mulg si ii dau lapticul cu biberonul. va multumesc

03.12.2011 ceica barbara

Am si eu o intrebare ptr doamna dr. Va rog frumos sa-mi spuneti daca este normal ce mi se intampla ptr ca sunt f derutata. Sunt casatorita si am un baietel de 3 ani si jum. Dupa nastere nu am folosit nici o metoda contraceptiva, iar anul acesta in septembrie am facut un avort la cerere. Dupa avort am inceput sa iau pastile contraceptive pe care mi le-a prescris dr ginecolog la care am fost. Problema este ca eu i-am spus dr k eu sufar de 5 ani de ulcer duodenal, am 32 de ani si sunt si fumatoare, iar dansul m-a sfatuit k sunt cele mai bune. Eu insa nu ma simt tocmai bine, am ajuns la al treilea blister de pastile si totul este pe dos in sensul k in prima luna de exemplu mai aveam 3 pastile de luat si am inceput sa ma patez putin apoi in pauza de o sapt n-a mai venit nimic. Ma simt f balonata si cu o stare schimbatoare si senzatie de voma. Eu inainte aveam un ciclu aproape regulat, insa care tinea cam 5 zile si sangeram destul de mult, dar cand incepeam sa sangerez ma simteam bine, era ca o eliberare. Acum insa totul este dat peste cap, sfatuiti-ma va rog dvs in cat timp am sa intru in normal cu aceste contraceptive si va rog sa-mi raspundeti daca se poate ptr k eu locuiesc in austria si la dr meu ginecolog mi-e tare greu sa ma inteleg in termeni. Va multumesc anticipat!

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici