Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

10 reguli in educatia copilului

O mama sanatoasa, un copil sanatos

 

 

Parintii isi doresc copii care sa evolueze si sa se transforme in adulti responsabili, disciplinati, atenti, de care sa fie mandri, insa pentru a ajunge adulti respectabili, copiii au nevoie de atentie si de o educatie aleasa.

In primul rand, parintii trebuie sa stie foarte clar ce asteptari au de la micutii lor si sa nu uite ca si ei, parintii de astazi, au fost odata copii. Din dorinta de a gasi calea cea mai buna in educatia copiilor, s-au facut cercetari la care au luat parte atat parinti, medici, psihologi, educatori, factori de asistenta sociala. Acestia au convenit, dupa numeroase consfatuiri, ca un copil trebuie ghidat pentru a ajunge un om de care familia si educatorii sa fie mandri.

Au fost identificate cateva reguli, care, urmate, fac minuni in educatia copilului.

Iata care sunt:

1. Sa iti iubesti copilul! Sa il iubesti inseamna sa te bucuri de el, sa il accepti asa cum este, sa accepti ce face si cat poate face, fara sa ii ceri mai mult decat poate oferi. Nu trebuie sa ii vorbesti urat, sa il jignesti sau sa il umilesti. Un copil va retine toate aceste lucruri si, chiar daca nu iti dai seama, mai tarziu el se va comporta in acelasi fel cu cei din jur si chiar cu tine. Tu, parintele lui, esti modelul lui, pe care il va copia in mod involuntar. E bine sa te gandesti de doua ori inainte de a spune ceva la adresa lui, oricat de suparat ai fi. Nu il pedepsi pe nedrept, nu il lipsi de increderea ta si cel mai important este sa ii dai prilejul sa te iubeasca. Lasa-ti copilul sa iti arate ca te iubeste, oricat de ocupat ai fi, fa-ti timp pentru micutul tau.

2. Sa iti protejezi copilul! Ca parinte este de datoria ta sa il aperi de accidente fizice si psihice. In situatii de criza chiar sa iti sacrifici propriile interese. Situatia economica grea pe care o traversam, face ca tot mai multi parinti sa gandeasca ca daca ofera copiilor cele materiale, acestia se pot lipsi de dragostea parinteasca. Nu trebuie sa fie mai important pentru tine ca mama sa fii promovata daca acest lucru il priveaza pe copil de dragostea si atentia ta. Bona poate doar sa aiba grija de el, dar nu sa ii ofere dragostea ta. Acelasi lucru este valabil si in cazul tatalui.

3. Sa fii un bun exemplu pentru copilul tau! Pentru copil este important sa ii transmiti valori de traditie, sa traiesti in conformitate cu acestea, sa il incurajezi si sa te porti cu el cu responsabilitate. Copilul simte daca este crescut intr-o familie unita, daca este educat sa respecte si sa ofere dragoste  pentru cei batrani, daca exista legaturi stranse si sincere, cu toate rudele si prietenii. Copilul trebuie sa traiasca intr-o familie in care exista cinste, adevar, moderatie, armonie. Adulterul parintilor, invidia, imbogatirea pe cai necinstite, obtinerea unor avantaje pentru copil prin relatii neprincipiale, printre altele, constituie un “model” cu repercusiuni asupra profilului cetateanului de maine.

4. Sa te joci cu copilul tau! Respectiv sa iti faci timp pentru copilul tau. Daca vorbesti cu copilul tau, daca te joci cu el, daca il iei in serios si te familializezi cu lumea lui nu faci decat sa te apropii de el, sa il intelegi si sa iti consolidezi relatia cu el.

5. Sa lucrezi cu copilul tau! Este important sa iti ajuti copilul cand incearca sa participe la munca in casa, in gradina. Cand copilul este mai mare sa il obisnuiesti sa participe la treburile zilnice din gospodarie. In timpul liber si in vacante sa participe la activitati organizate de gradinita sau scoala.

6. Sa lasi copilul sa dobandeasca singur experiente de viata chiar daca sufera! Copilul accepta doar experientele pe care le face singur. Si, de ce sa nu recunosti, si tu cand ai fost copil ai invatat din greselile tale. Propriile tale experiente sunt adesea lipsite de valoare pentru copilul tau. Trebuie sa ii dai prilejul sa isi acumuleze experiente proprii, chiar daca sunt legate de anumite riscuri. Copilul supraprotejat, ferit de orice pericol, ajunge de cele mai multe ori un “invalid social”.

7. Sa ii arati copilului posibilitatile si libertatile umane! Ca parinte, trebuie sa ii ilustrezi copilului posibilitatile extraordinare de desfasurare, in conformitate cu inzestrarea si talentele sale. In acelasi timp trebuie sa ii arati ca orice om trebuie sa recunoasca, sa respecte anumite limite in faptele sale, in familie (fata de parinti si de ceilalati membrii ai familiei), in colectivitate (educatori, invatatori, profesori, colegi), in grup (organizatii de tineret, sport, excursii) si in general in societate (respectarea legilor statului si ale convietuirii sociale).

8. Sa il inveti sa fie ascultator! Parintii sunt datori sa supravegheze si sa indrume comportamentul copilului, astfel incat, prin actiunile sale sa nu genereze suferinte nici pentru el, nici pentru altii. Trebuie educat si invatat ca orice face se va intoarce catre el. Daca este un copil si un om bun, rasplata nu va intarzia sa apara. La fel si daca face rau si provoaca suferinta celor din jur, fie ca este vorba de oameni, animale sau natura. Este una dintre legile universului.
Rasplateste-l pentru respectarea regulilor stabilite! Poate ca nu va respecta aceste reguli, de la inceput, dar cu timpul va invata sa le respecte.

9. Sa nu astepti de la copil decat aprecierile pe care le poate da conform gradului de maturitate si propriei experiente! Copilul are nevoie de mult timp pana sa invete sa se orienteze in aceasta lume complicata. Ajuta-l cat poti si cere-i o parere proprie sau un verdict numai cand este in stare sa il dea, conform experientelor acumulate si gradului de maturitate. Nu cere mai mult decat este capabil sa ofere.

10. Respecta-i alegerile! Chiar daca nu iti convine, nu incerca sa ii impui activitati care iti fac tie placere si lui mai putin. Daca copilului ii place sa danseze, sa picteze, mergi si inscrie-l la cursuri de dans si desen, nu te ambitiona sa il inscrii la tenis daca lui nu ii place sa alerge. Pe de alta parte, este bine sa ii explici ca o minte sanatoasa isi gaseste locul intr-un corp sanatos.

 

Sursa: Ana Maria Vasilateanu, Asociatia Telefonul Copilului, partener in proiectul “Scoala Mamelor”

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici