Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Nu raman insarcinata, ce pot face?

Fertilitatea

 

Ma gandeam zilele acestea ca vin sarbatorile de iarna si majoritatea dintre dvs. va puneti o dorinta pentru Bradul de Craciun sau Noul An… S-ar putea ca, pentru multe, dorinta cea mai mare sa fie aceea de a deveni mamica!

Cand un cuplu incearca in mod constant, timp de un an, sa obtina o sarcina, avand contacte sexuale neprotejate, in perioada fertila a femeii, dar nu reuseste, din pacate se confrunta cu infertilitatea.

Ce ar trebui sa faca respectivii parteneri? Cat de frecvent se intampla asta? Cauzele? Ce atitudine trebuie sa aveti? Cine e de vina? Ce sanse sunt, daca acum totul e ok, dar mai tarziu poate sa nu mai fie? Cand ar trebui dvs., femeile, sa va faceti griji cu privire la capacitatea dvs. de a procrea? Iata doar cateva intrebari la care voi incerca sa raspund, in speranta ca, in 2010, dorinta dvs. sa se implineasca!

In urma cu 3 ani a fost facut un studiu international ce a cuprins aproximativ 17.500 de intervievati barbati si femei care au fost rugati sa raspunda la cateva intrebari cu privire la factorii de risc, cand incepe sa scada fertilitatea la femei si alte aspecte cu privire la reproducere. Participantii au fost selectionati de pe toate continentele si nu a fost nici unul care sa dea un raspuns corect la toate intrebarile, concluzia fiind ca este un domeniu extrem de necunoscut. Mai mult, au fost tari unde femeile intervievate s-au suparat foarte tare de intrebari, ele nedorind sa cunoasca raspunsurile, din dorinta de a nu se confrunta cu un adevar crud: acela ca exista un timp pentru a face copii... In acest context, este ridicol ca in scoli se face educatie contraceptiva, dar nu se face educatie asupra fertilitatii... Toate aceste aspecte au fost puse in discutie deoarece, la nivel global, in tarile unde natalitatea era foarte bine pozitionata, in ultimii ani aceasta este intr-o scadere marcanta – vorbim de tari ca Uganda, Rusia, Japonia, Italia. In multe tari s-au adoptat politici nationale pentru cresterea natalitatii – au fost infiintate zile nationale, ca Ziua Femeii Insarcinate, Ziua Conceptiei, Ziua Maternitatii, s-au creat politici pentru ajutarea cuplurilor care au nevoie de reproducere asistata, prin subventia statului, si asta datorita faptului ca numarul copiilor nascuti prin fertilizare in vitro a ajuns, in tari ca Danemarca, la 6%, 5% in Israel, cifre care nu sunt deloc mici si care arata ca este mai usor sa-i ajutam pe cei ce vor copii, dar nu pot sa-i aiba, decat sa-i convingem pe cei ce nu-si doresc.

Exista o sintagma pe care o aud des: femeia e mai infertila azi ca acum 20-30 de ani. Fals! Femeia e la fel de fertila, problema principala este ca amana decizia de a avea un copil foarte mult timp. In anii ‘70 varsta medie de aparitie a unui copil era 24,6 ani, in 2000 este de 29,8 in Spania, 30 in Italia si azi, probabil 32 de ani. De fapt, principalul element predictiv al capacitatii de ovulatie a unei femei il reprezinta varsta. La 24 de ani femeia e la apogeu – atunci rata fertilitatii e la maxim, dupa care incepe o scadere lenta, ca la 35-36 sa se inregistreze o scadere brusca si marcanta, atat a ratei ovulatiilor, dar si a calitatii ovocitelor. Sa nu uitam ca, indiferent de aspectul exterior al unei femei de 47 de ani, care poate arata de 33 de ani, ovarele ei au 47 de ani si chiar mai mult, caci noi uitam lunile de viata intrauterina. Ovarele se formeaza in saptamanile 8-9 de gestatie. Ce face ca femeia sa astepte mult pana la reproducere este acest concept – Mr. Right: femeia isi cauta partenerul foarte mult timp, mult prea mult, se concentreaza pe cariera, uitand de echilibrul biologic care nu tine cont de orgolii, devotiuni, planuri, razbunari, demonstratii de cariere magnifice, desi sunt convinsa ca, in mintea ei, indiferent cat de sus este, aude TIC-TAC. Capacitatea femeii de a reusi in viata, la fel de bine sau mai bine decat colegii de sex masculin, o face a nu-si mai cauta un partener din nevoia de a-si face o familie conform cutumelor sociale, ea cautandu-si un partener ideal pentru o viata frumoasa, completa, partener care ulterior ar putea deveni tatal copiilor ei. Este un pret foarte mare, caci de multe ori exista riscul de a-l gasi pe la 38 de ani cand, dupa un an de incercari asidue, i se spune ca are sanse de 7-8% sa ramana insarcinata pe cale naturala si de 40% sa faca un avort spontan.

Al doilea element important predictiv asupra unei sarcini este dat de greutatea femeii, atat obezitatea, dar si scaderea marcata blocand sansele conceptiei. Idealul este ca BMI – indicele de masa corporala sa fie intre 19-30. Modelul anorexic determina amenoree cu lipsa ovulatiilor, in timp ce obezitatea determina rezistenta la insulina cu aparitia PCOS – sindromul ovarelor polichistice sau, in ciuda ovulatiilor existente, implantarea embrionului este dificila. Exercitiile fizice in exces, dezvoltarea unei mase musculare excesive poate duce la menstruatii neregulate si lipsa ovulatiilor, in timp ce o activitate sportiva in limite normale reduce semnificativ stresul si poate ajuta.

Al treilea element este infectia cu chlamidia sau ureaplasma – o bacterie de dimensiuni foarte mici dar care are un tropism – ii place pelvisul femeii, si prezenta ei, in timp, poate obstrua trompele uterine. Intr-un studiu canadian ce includea populatia tanara activa sexual – intre 18-25 ani – 30% erau pozitivi. Aceasta bacterie afecteaza in egala masura si barbatii, putand determina afectiuni ale spermatozoizilor, necesitand tratament antibiotic.

Printre factorii negativi se numara Fumatul, cu efectele sale antiestrogenice, Alcoolul, Cofeina, Excesul de vitamina A si D si Lipsa Somnului. Toate acestea cresc foarte mult riscul de infertilitate. 

Reproducerea umana asistata – RUA – presupune ajutarea cuplului in vederea conceperii unui copil. Ea poate fii minima, atunci cand se practica o usoara stimulare ovariana, cu ajutorul unui tratament hormonal, urmatoarea etapa fiind inseminarea intrauterina – care presupune prepararea spermei in laborator, fiind spalata, concentrata si ulterior introdusa in uter. Etapele de varf ale RUA sunt fertilizarea in vitro si ICSI – intracitoplasmatic spermatozoid injection, practic se creeaza embrioni in laborator care sunt implantati in uterul femeii. Aceste doua metode sunt pentru situatiile in care nu se poate concepe pe cale naturala.

Cat priveste implicarea factorului masculin si cel feminin, si aici sunt modificari, acum 10 ani ne intalneam mai frecvent cu factorul feminin in proportie de 60%, in mod special obstructia tubara, acum cauzele sunt aproximativ egale, barbatii fiind afectati prin boli ca: infectii, obezitate, diabetul zaharat, medicatia pentru alte boli generate de stres. Chiar stresul insusi genereaza modificarea negativa a spermatozoizilor.

Pentru un barbat analizele necesare sunt cele uzuale, hormonale, in unele cazuri, dar mai ales efectuarea unei spermograme care ulterior poate impune efectuarea consultului urologic, a unei ecografii testiculare, precum si a unei spermoculturi, a anticorpilor antispermatici.

Investigatia feminina este una completa si foarte complexa, merita un capitol special, dar doresc sa punctez un nou element a carui cercetare a fost incheiata in ianuarie 2009, si anume AMH – hormonul antimulerian care se coreleaza cel mai bine cu capacitatea de ovulatie a unei femei. El se dozeaza de preferat in prima jumatate a ciclului. Un alt element predictiv al capacitatii de ovulatie il sugereaza foarte bine ecografia transvaginala facuta in ziua 2-5 a ciclului menstrual, cand se urmareste numarul de foliculi cavitari, volumul ovarian si se calculeaza scorul power dopller.

A nu se confunda infertilitatea cu sterilitatea – termen care presupune imposibilitatea procrearii prin orice mijloace.

De asemenea, ceea ce nu ni se spune in scoli, acasa sau in societate este ca sansele cele mai mari de a avea un copil le ai pana la 35 de ani. Incearca pe cat posibil sa-ti organizezi viata, dar nu uita ca minunea de a deveni mama nu se compara cu nimic, este a TA si doar a TA, este pentru sufletul tau si nu pentru orgoliul tau, acela care a auzit atatia ani ca altcineva a putut, a facut, a luat, a obtinut, a ajuns acolo sus, unde vrei si Tu. Indiferent de pozitia sociala, de numele, cariera si averea unei femei, la intrebarea cea mai simpla: care este cea mai mare realizare in viata?, raspunsul e invariabil, pentru cele care au avut curajul sa-si asume cel mai frumos rol feminin. Copiii!! Si atunci incepeti, dragele mele, prin a avea Totul inca din tinerete – faceti copii!

 

Sursa: Dr. Gabriela Cotarcea, medic specialist Spitalul de Urgenta Floreasca

Comentarii

08.03.2013 [email protected]

pt. belebusa:Buna ,ma numesc Florina as dori sa te intreb cu ce analize a trebuit sa te duci la clinica din Ungaria .Ce ai mai facut?

22.11.2012 mihaela07

buna ziua! as vrea sa devin si eu mamica dar am fost la medic acum 5 ani si mi-au spus ca am ovare polichistice si imi este frica putin pt ca am tot auzit ca este greu sa ramai insarcinata daca ai ovare polichistice.Mi s-au prescris anticonceptionale pentru reglarea ciclului si curatarea ovarelor de chisturi da nu s-a intamplat nimic in afara de faptul ca m-am ingrasat!Am fost in Ungaria si acolo mi-au spus ca sa nu imi fac griji pentru ca 80% din femei sufera de ovare polichistice!Nu stiu ce sa mai cred!Sfatuiti-ma si pe mine va rog pt ca as vrea sa raman cat mai repede insarcinata!

11.06.2012 marinax

eu sant diagnosticata cu amenoree secundara am menstruatie f putina si am un an de zile de cand am facut desfundarea trompelor si tot nu raman insarcinata nu stiu ce sa mai cred pot sa mai sper sa raman insarcinata

14.11.2011 corny

Am 38 ani .acum 16 ani am avut o extrauterina si de atunci ma chinui sa ramin insarcinata.sa fie cauza ca am uter didelf?ce sfat imi dati?

01.11.2011 [email protected]

Buna

Numele meu este Cristina de 3 ani incerc sa raman insarcinata si nu reusesc..am fost si la medic mi s-a spus ca nu am nicio problema nici eu nici sotul meu nu stiu ce sa mai cred sau ce sa mai fac .imi doresc un copil din tot sufletu

va multumesc!

28.10.2011 MADALINA IONESCU

Cutremurator cam tot ce am citit aici, dar povestea mea mi se pare cumplita. Probabil sunt subiectiva, dar va las pe voi sa apreciati.De 3 ani si jumatate incerc sa obtin o sarcina...prima din viata mea, insa inutil.Dupa ce m-am tot plimbat in Bucuresti la dr, am apucat drumul Sibiului, unde am facut 3 stimulari ovariene, m-am operat laparoscopic si am facut chiar si prima fertilizare. Totul este un esec. FIV-ul a decurs ok pana la punctie cand mi-au fost scoase 17 OVULE!!! Dar nu s-a fecundat decat 1 singur-singurel care initial s-a dezvoltat anevoios in primele 2 zile, apoi a evoluat bine. Am facut embriotransfer in ziua 5, acum 24 de zile. Trebuia sa astept pana pe 18 oct sa fac test de sarcina, dar ciclul meu "'s-a grabit"' sa vina si sa ma anunte ca degeaba mi-am imaginat ca voi ramane gravida si ca voi deveni mamica. Sunt disperata, nu stiu incotro sa o iau, sotul meu ar vrea sa cerem o a2a parere, dar nu stim cui. Cu siguranta am nevoie si de ajutorul unui psiholog, caci depresia imi e tot mai profunda. Ma doare sa vad femei insarcinate, le invidiez cumplit.......mi se scurg ochii dupa toate mamicile care isi plimba copiiii in parc, dar nu am ce sa fac. Daca vedeti vreo solutie ptr suferinta mea, nu ezitati sa imi lasati aici un mesaj. bafta si voua tuturor celor care va confruntati cu acest "handicap". sa aveti nervi buni si rabdare multa.

27.10.2011 popescu.g

Buna bebelusa,

Am citit mesajul tau postat. Sa iti traiasca fetita si sa fie sanatoasa!

Eu si sotul meu avem cam aceleasi probleme ca si tine: numar mic de spermatozoizi si eu am o trompa infundata. Te rog din suflet daca se poate sa imi dai si mie mai multe detalii legate de Fiv in Ungaria.

Multumesc anticipat.

26.10.2011 crystyne

Buna,

Numele meu este Cristina si este pentru prima data cand imi fac curaj sa scriu.

Am 30 ani si din nefericire nu am reusit sa am un copil. In luna Mai 2011 am fost internata ptr. suspiciune de sarcina extrauterina, ceea ce s-a si intamplat . Mi s-a facut salpinjectomie partiala dreapta.In luna Iunie mi s-a facut histerosalpingografie(HSG) si histeroscopie. Desi incerc de 2 ani sa ramana insarcinata, a fost proima data si din pacate am facut extrauterina. imi doresc foarte mult sa am un copil si nu stiu unde sa mai merg pentru a-mi face o serie de investigatii care poate ma vor ajuta sa raman insarcinata fara a face o a doua sarcina extrauterina. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Va multumesc!

25.10.2011 roxana1987

Buna ziua!

Am 24 de ani si imi doresc foarte mult un copil,anul trecut m-am casatorit si de atunci tot incerc sa raman insarcinata insa fara nici un rezultat.Anul acesta in martie la un control medical am descoperit un chist ovarian stang de 4,40 cm.Asa am inceput tratamnetele dar fara niciun rezultat,chstul crescand de la luna la luna,asa ca impreuna cu medicul am hotarat sa ma operez.Au trecut 4 luni de la operatie si inca nimic.Ce imi recomandati din propriile experiente sa fac ?la operatie mi s-a spus ca nu am nici o alta problema,ca tot ce e acolo jos e perfect si sanatos.

Va multumesc!

25.10.2011 miha_1601

Buna, numele meu este Mihaela si as vrea sa va spun ce mi s-a intamplat si mie. In urma cu 3 ani am ramas insarcinata dar considerand ca sunt prea tanara am fcaut intrerupere si n-am pastrat copilul. Intre timp m-am casatorit si imi doresc foarte mult un copil, am incercat mai bine de un an si ...nimic, cand am ajuns la medic, dupa mai multe analize si controale a reiesit faptul ca sunt sanatoasa si problema ar putea veni din partea sotului, mi-a dat o trimitere la un specialist sa-si faca spermograma si...SURPRIZA!!! nu a vrut sa mearga, sustinand ca el e bine! mentionez ca fumeaza foarte mult si, ar putea fi asta cauza? v-ati mai confruntat cu astfel de situatii? sotul meu are 34 de ani si eu 25...un bebe ne-ar lumina casa!

Sanatate va doresc si toate cele bune!

24.10.2011 ciucica

Ma numesc Alina si am 36 de ani. De 7 ani incerc sa raman insarcinata dar pana acum nu am reusit. Am facut in tot acest timp si o operatie pentru chist la un ovar si doctorul spunea ca nu am ovulatie.Am fost la Sovata si mi-am luat apoi niste teste foarte bune de ovulatie si arata ca am ovulatie si chiar in zilele indicate pe test dar mununea tot nu s-a intamplat. Sotul meu are un numar mai mic de spermatozoizi adica 8 mil la mililitru si din acestia 40% nu au coada, ceilalti sunt bine sanatosi. Nu vreau sa fac invitro si altceva nu mai am ce sa fac decat sa ma rog neincetat la Dumnezeu sa faca El o minune in sensul acesta in viata mea. Felicitari tuturor mamicilor care au reusit fie intr-un fel fie in altul. Doamne ajuta pentru toata lumea.

24.10.2011 iordache.madalina

Buna,ma numesc Madalina,am 20de ani,si as vrea sa va povestesc putin din viata mea. La varsta de 16 aproape 17 ani am ramas insarcinata,am facut o mare greseala,si am ascultat de prietenul meu de pe vremea aceea si am facut un chiuretaj,am trecut cu greu peste deoarece imi doream sa fiu mama,acum la fel,imi doresc sa fiu din tot sufletul meu,dar logodnicul meu spune ca inca nu este timpul,sa mai asteptam,de curand am suferit o operatie din cauza unei infectii pe care am luat-o de la toaleta,aveti mare grija in toaletele publice. am suferit mult,am fost mobilizata la pat,nu puteam merge,la toaleta ma ducea logodnicul meu si ma ajuta,el a fost sprijinul,doctorul mi a recomandat timp de cateva luni sa nu incerc sa raman insarcinata,ba chiar mi a dat si anticonceptionale,dar mi e frica ca de la acel chiuretaj sa nu mai pot ramane insarcinata,am auzite multe cazuri de acest gen,este posibil asa ceva?

23.10.2011 Loredana Serban

buna,numele meu este Loredana. de curand am fost operata-ovare polichistice. Dupa operatie mi s-a spus ca nu vor mai fi probleme si voi avea un copil,insa ma tem si cred ca asta nu se va intampla niciodata.

23.10.2011 luz2xx

Buna,

Sunt in Spania de 7 ani si de 2 ani incerc sa raman insarcinata si nu reusesc iar pe 25.10.2011 am programare la medic pt a-mi spune daca e din cauza mea sau a sotului. Nu am niciun avort doar ca am luat 3 ani anticonceptionale si unele persoane imi spun ca poate fi si din cauza asta. Sincer sper sa-mi dea un raspuns bun an 27 de ani si sotul meu are 31 cred ca ar fi timpul sa fim si noi parinti si mai ales ca ne si dorim.

21.10.2011 luminata

Si eu incerc de 4 ani sa raman insarcinata, numai ca spermograma sotului meu nu era prea buna. Dupa mai multe tratamente si in special cu masculion acum este normala. ..intre timp eu am facut laparoscopia . si eu am ovare polichistice...au trecut 2 luni,,nimic. Astept o minune. Sper sa vina cat mai curand.

03.10.2011 Monica Daniela

Am 34 de ani si un baiat de 11 ani.De doi ani incerc sa raman din nou insarcinata. Nu s-a intamplat asta cu toate ca medical stau destul de bine. Oare faptul ca am uter usor retrovers sa fie o cauza?Medicul m-a asigurat ca n-ar fi o problema,dar ?Stiti voi?

30.09.2011 ANDREEA NICOLETA

In perioada in care am fost insarcinata si stateam pe la usa ecografului la spitalul Giulesti, am intalnit o fata care urma sa nasca cel de-al doilea copilas. Stand de vorba cu ea, am aflat ca inainte de a face primul copil fusese la alti 5 medici in Bucuresti, care nu-i dadusera nici cea mai mica sansa de a avea copii. Asta, pana a ajuns la doctorul Puia, cel la care am fost si eu pe perioada sarcinii, si care, este un medic exceptional. Il recomand cu toata increderea. Este un profesionist, un medic deosebit. Va doresc ca, acest vis de a deveni mamica sa se indeplineasca, pentru ca, nimic in lumea asta, nu se compara cu venirea pe lume a unui sufletel, care iti umple viata.

20.09.2011 alisapetruta

buna fetelor.

Intru cam rar pe site din cauza lipsei de timp. La mine nu s-a schimbat nimic, sper ca voi sunteti mai norocoase. Sunt fffffffffffff dezamagita. Sotul meu in oct. tb sa inceapa un tratament (are unele probleme de sanatate cu ficatul) si trebuie sa amanam 2 ani incercarile de a avea un copil. Fetelor sper ca voi sunteti mai optimimiste caci eu sunt terminata. Am ajuns sa spun ca nimic nu imi mai place de la viata si nimic nu mai vreau. De 2 ani am incercat tratamente si eu si sotul meu.La analize mie nu mi-a iesit nimic ci doar lui o usoara oligospermie, dar doctorul spune ca nu ar fi o problema. Sper sa am puterea sa astept acei 2 ani.Sanatatea sotului meu ma va ajuta. Va doresc din suflet sa aveti experiente frumoase si trairi superbe alaturi de copii vostri. Luna aceasta e ultima sansa dar cum nu a fost pana acum nu are cum sa fie. Am facut si luna aceasta stimulare ovariana.... dar nu cred ca a dat rezultat.

va pup asta e viata si trebuie sa o luam ca atare.

31.07.2011 Gabrielle80

Si eu imi doresc un copil de patru ani si singura mea sansa este fertilizarea in vitro. Din pacate nu am putut face din cauza banilor dar acum incerc sa depun dosarul in programul SOS Infertilitatea. Mult noroc tuturor celor care isi doresc sa devina mamici!

28.07.2011 an_dra

Buna, numele meu e Andra si am 29 de ani,in urma cu 5 ani am ramas pt prima data insarcinata cu sotul meu. Dar poate din imaturitate sau poate din prea mare dorinta de a ma realiza profesional am renuntat la sarcina si am luat pt urm 4 ani yasmin. De 2 ani ma chinui sa raman insarcinata si nu reusesc. Am mers la dr .spre a rezolva problema ,dar de fapt probl nu era la mine. In urma unei spermograme rez a fost necrozoospermie. Se mai confrunta cineva cu un astfel de diagnostic? Urologul a spus ca sg sansa e vitro. Sunt sanse ? Va multumesc anticipat pt rasp.

27.07.2011 belebusa

Eu am incercat timp de 4 ani sa raman insarcinata....am incercat si la Sovata si cu testele de ovulatie.. branca ursului...tinctura de marar....in fine..cam tot ce se putea afara de tratamente medicamentoase, ptca noi nu aveam o problema clara...doar ca spermograma sotuui meu era la limita de jos a valorilor, iar eu aveam o trompa infundata, dar inteleg ca cealalta era ok si nu existau probleme majore... Dupa acesti 4 ani...deja aveam 37 de ani, m-am hotarat sa apelez la Clinica de fertilizare Kaali Intezet din Szeged/Ungaria si....surpriza!!!!!..am reusit din prima! Acum avem o fetita de 7 luni (face pe 28). S-a nascut pe 28 dec. anul trecut, dupa ce la 5 luni jumatate mi-au facut serclaj si am stat 3 luni si jumatate (pana am nascut) numai in pat!!!!:(( Dar...a meritat!!!!

Clinica aceea este o minune...si chiar la jumatate de pret decat la noi, evident si cu alte conditii...la tratament ma refer.

Sa va fie bine!!

24.07.2011 alisapetruta

De aproximativ 2 ani incerc sa raman insarcinata. Am urmat si ceva tratamente... Dar in zadar. Am o apasare in suflet si imi e tare greu sa accept ca nu pot sa am un copil. Nu pot sa descriu in cuvinte cum ma simt cand vad ca toate prietenele mele raman insarcinate sau ca deja au un copil. Nu inteleg de ce mi se intampla una ca asta. Am ajuns sa urasc controalele la ginecolog ...

24.06.2011 mari85

Foarte frumos finalul!

Eu mi-am dorit de mica sa am cel putin 3 copii, m-am casatorit la aproape 24 de ani si timp de aproape 2 ani am asteptat minunea...cu multe multe investigatii (mai ales feminine), cu suport psihoterapeutic, minunea s-a intamplat! Sunt insarcinata in 10 spatamani si burtica deja se vede :)

Nu am crezut cand am vazut testul, pentru ca chiar cu o luna inainte fusesem la monitorizarea ovulatiei si mi s-a spus ca nici vorba de ovulatie...urmatorul pas era inseminarea artificiala (facusem cu cateva luni in urma stimulare ovariana fara rezultat). Dar n-a mai fost nevoie! Aveti incredere ca veti reusi si nu lasati aparitia unui copil pe ultimul plan! Succes!

29.03.2011 MARILENA DRAGA

Foarte util raspunsul! A vrea doar sa intreb daca barbatul trebuie sa ia antinflamatoare pentru o problema de sanatate, poate afecta fertilitatea acestuia?

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici