Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Tine piept depresiei postnatale

O minte sanatoasa
Am auzit de multe ori vorbindu-se despre depresia postnatala, uneori asociata cu o tulburare psihica, alteori neinteleasa si considerata mai degraba drept  o simpla “toana” (in special in familiile in care proaspata mamica nu se bucura de sprijinul de care are nevoie).  De altfel societatea zilelor noastre, prea usor dispusa sa traga concluzii si sa judece, face o mare confuzie intre depresia de acest gen si o tulburare psihica, si nu o data am auzit chiar asocieri cu un grad de nebunie. Trist, daca tinem cont de faptul ca astazi internetul ne ofera atat de multe informatii pentru a intelege cu adevarat ce inseamna depresia postpartum si cum poate fi ea depasita incat… nu avem nici o scuza. Eu nu sunt medic, dar vorbesc din perspective unei mame, interesata fiind sa stiu in orice moment prin ce trec, sa fiu bine informata, spre binele meu si al familiei mele. Daca tu, ca mama, nu esti sanatoasa, atunci mediul in care iti cresti copilul nu este unul prielnic micutului. 
Fara indoiala unul dintre cele mai pretioase momente din viata unei femei este acela in care isi tine, pentru prima data, copilul in brate. Dupa 9 luni de zile in care ai strans in sufletul tau emotie dupa emotie, ai simtit cum creste in tine puiul tau, cum da din picioruse parca nemaiavand rabdare, ca si tine de altfel, sa paseasca in viata, iata! Momentul cel mult asteptat a sosit si nu te mai saturi sa privesti mica minune pe care TU ai adus-o pe lume.
Ti-ai dorit foarte mult acest copil si ai facut tot posibilul sa ai o alimentatie cat mai echilibrata astfel incat bebelusul tau sa se dezvolte sanatos. Ai numarat zilele una cate una si ai adunat la fel de multe emotii pe masura ce data stabilita pentru nastere se apropia, iar acum, cand in sfarsit tii in brate copilul atat de dorit, parca nu esti tu. Parca nu ai fi in apele tale. Esti trista, ba chiar nemultumita, desi nu ai nici un motiv ca sa te simti astfel. Nu reusesti in nici un chip sa te relaxezi si sa te bucuri din plin de aceste clipe asa cum ai asteptat atatea luni de zile si te gandesti chiar ca poate nu esti o mama buna. Usor – usor, intr-un colt ascuns in mintea ta, incolteste gandul ca nu meriti acest copil, ca nu meriti familia pe care o ai si ca nu esti in stare sa ai grija de puiul tau. Ceea ce nu este deloc adevarat!
In primul rand nu trebuie sa te invinovatesti, pentru ca nu ai de ce! Ba din contra! Ai dat nastere unui pui de om, si gandeste-te cate femei sunt in lumea asta care traiesc o viata plina de incercari pentru a avea un copil si, din pacate, nu reusesc. Apoi, daca ar fi sa ne luam dupa statistici, aproximativ 80% dintre proaspetele mamici trec prin perioade de acest gen dupa ce au nascut, asadar NU esti singura! Cu putina documentare pe internet sau in revistele de specialitate, cu sprijinul familiei si al unui psiholog vei reusi sa depasesti aceasta depresie si vei redeveni o femeie plina de viata si o mama implinita care va straluci de frumusete. 
Cum identificam depresia postpartum
Daca treci destul de repede de la o stare de bine la una de tristete, daca te certi cu ceasul noaptea pentru ca orele fug prea repede si tu nu reusesti sa te odihnesti atat cat organismul tau simte nevoia, daca te simti inutila, urata, nedorita si crezi ca esti o povara pentru propria-ti familie, daca te certi cu cei din jurul tau din orice si daca nu reusesti sa te bucuri pe deplin de ceea ce ai, atunci e foarte posibil sa treci printr-o depresie postpartum.
Primul lucru pe care TU trebuie sa il faci este sa constientizezi faptul ca o astfel de depresie este normala dupa nastere si ca se poate controla si trata cu usurinta, atata timp cat TU accepti sa vorbesti despre ceea ce simti. Sub nici o forma NU este o problema de care sa fugi sau pe care sa o ascunzi de teama ca vei fi judecata gresit. Nu-ti pune, insa, singura diagnosticul, ci mergi la medic sa ti-l confirme sa sa afli stadiul bolii. Depresia postpartum NU este o boala de care sa iti fie teama sau pe care sa o ascunzi de ochii lumii. In plus, gandeste-te ca fiecare decizie pe care TU, in calitate de mama, o iei se rasfrange in mod direct asupra copilului pe care ti l-ai dorit atat de mult. Daca te izolezi, daca refuzi sa vorbesti cu cei apropiati si cu cei care te pot ajuta sa treci peste aceasta perioada, daca negi sau ignori depresia in sine il privezi, pana la urma, pe copilul tau de mama de care are in permanenta nevoie. In schimb, daca iti descarci sufletul celor de langa tine, fie ca e vorba de sotul tau, de parinti sau de un prieten apropiat, daca vorbesti despre ceea ce simti si mai ales, daca discuti cu cineva care este in masura sa iti dea explicatiile pe care le cauti si sa te indrume cat mai bine, atunci aceasta depresie va trece si tu te vei bucura pe deplin de tot ceea ce viata ti-a daruit. 
Tristetea postpartum
Nasterea aduce cu sine o puternica incarcatura emotionala, un amestec de emotie, bucurie, fericire si implinire absolut coplesitoare. Ai senzatia ca esti undeva intr-un varf de munte si ca tii in palme toata lumea, ceea ce nici nu este departe de adevar: bebelusul tau chiar este totul pentru tine. Se poate intampla atunci ca aceasta bucurie sa fie intrerupta de insomnii sau schimbari de dispozitie, destul de frecvent intalnite in primele 2 saptamani de la nastere. 
Cunoscuta si sub denumirea de “Baby-Blues” aceasta este de fapt o stare absolut normala care tine de schimbarile hormonale prin care a trecut organismul tau inainte si dupa nastere. Mai exact, vorbim despre o scadere brusca a cantitatii de estrogeni si progesteroni dupa nastere. Este cea mai slaba forma de depresie postpartum, apare la 1-3 zile dupa nastere si tine de obicei intre 3 si 10 zile. Principalele semne sunt: insomnia, o tristete absolut inexplicabila, vulnerabilitate crescuta, plans din senin, fara un motiv anume si imaginea de sine afectata. Nu te mai simti frumoasa, crezi ca sotul nu te mai doreste si ai senzatia ca parca  nici cei din jur nu mai au nevoie de tine. 
Aceasta depresie este mai accentuata la mamele care s-au pregatit pentru o nastere pe cale naturala insa medicii au decis, cu doar cateva zile inainte de nastere, sa recurga la cezariana. Durerile de dupa operatie, perioada de refacere sau lipsa  laptelui le fac pe aceste mamici sa creada ca nu sunt capabile sa nasca normal. 
Tristetea postpartum apare si la mamicile care au nascut un copil cu probleme ce nu au putut fi depistate in timpul sarcinii  sau care au avut o nastere prematura. Durerea sufleteasca de a avea un copil cu probleme se suprapune cu neputinta de a schimba in bine situatia, cu  epuizarea de pe urma nasterii si faptul ca va fi nevoie de o ingrijire aparte a bebelusului, iar asta adanceste si mai mult starea depresiva si sentimentul de vinovatie.
Indiferent de situatie  trebuie sa iti impui sa fii puternica, daca nu pentru tine, atunci pentru copilul tau care are, mai mult ca oricand, nevoie de tine. Iar rolul de mama trebuie sa stii ca nu poate fi inlocuit de nimeni pe deplin.
Depresia postpartum
  
Aceasta depresie  este forma cea mai severa si apare la aproximativ 10% dintre proaspetele mamici.  Uneori nu este decat o continuare a tristetii postpartum, netratata si care a evoluat, si se poate prelungi pana la cateva luni chiar. Fara un control si o monitorizare atenta, lucrurile pot lua o intorsatura total nefericita mergand pana in acel punct nefast in care mama  ajunge sa se gandeasca  la sinucidere sau  chiar sa ii faca rau propriului copil.
 
O astfel de depresie se intalneste mai ales la femeile care au nascut copii cu grave probleme de sanatate si care se simt total neputincioase in fata acestei situatii. Poate sa apara insa si la femeile a caror nastere a decurs absolut normal iar copilul este sanatos dar ele nu se bucura de sustinerea sotului sau noile reponsabilitati le afecteaza timpul pe care, pana acum, erau invatate sa il investeasca in cariera lor. Au atunci senzatia ca trebuie cumva sa aleaga si nu mai reusesc sa isi programeze timpul, ceea ce le da impresia, gresita de altfel, ca nu sunt capabile sa se ocupe de copil si sa isi respecte si sarcinile profesionale.
Ce poti sa faci tu
Ai incredere in tine, ca femeie si ca mama! Daca ai trecut cu bine peste cele 9 luni de sarcina, daca ai facut tot posibilul ca sa ai o viata echilibrata pe toata  perioada de sarcina astfel incat bebelusul tau sa se dezvolte sanatos, atunci cu siguranta poti sa te descurci, la fel de bine, si de acum incolo. Ai incredere in instinctul tau de femeie si mai ales, de mama, care nu te lasa chiar daca, este adevarat, mai sunt momente in care ai senzatia asta. 
Nu uita ca o femeie este mult mai frumoasa atunci cand este mamica, pentru ca dragostea materna radiaza prin toti porii tai iar frumusetea vine mereu din suflet. Asa ca ai grija de el: citeste din cartea preferata cu voce tare atunci cand, de exemplu, vrei sa iti culci puiul. El va adormi rasfatat de glasul mamei, tu vei reusi sa te rupi de grijile de peste zi si sa intri, chiar daca pentru putin timp, intr-o alta lume.
Cere sprijin
Depresia de dupa nastere NU este o boala, si cu siguranta NU este o afectiune psihica. Accepta-ti inainte de toate starile pe care le ai fara sa le permiti sa puna stapanire pe tine, si vorbeste cu cineva despre tot ceea ce simti tu. Cel mai recomandat sa iti poata da un sfat bun, care sa te ajute in mod real, este un psiholog. Insa nu trebuie sa mergi la el cu gandul ca mergi la un medic. Nu.  Discuta cu un psiholog asa cum ai discuta cu un prieten caruia ii poti spune absolut orice ai pe suflet, fara sa iti fie teama ca te va judeca sau ca va spune cuiva. Multe mamici care trec printr-o astfel de perioada isi doresc ca nimeni sa nu afle acest lucru, nici macar sotul, de teama de a nu-si expune vulnerabilitatea,  iar psihologul este cel mai potrivit om care te poate ajuta, cu atat mai mult cu cat el te poate face sa intelegi pe deplin  ceea ce ti se intampla.
Socializeaza
Atunci cand treci printr-o depresie postpartum ai tendinta sa te izolezi, sa iesi din ce in ce mai rar cu prietenii in oras, sa nu iti mai vizitezi rudele si chiar sa iti eviti sotul. Este exact ceea ce nu trebuie sa faci. Socializarea este intr-o astfel de perioada la fel de importanta precum medicamentele intr-o boala. Inscrie-te in grupuri de mamici, acum exista foarte multe astfel de organizatii mai ales pe internet, cauta un astfel de grup chiar in orasul tau asa  incat sa iti fie mai usor sa le si intalnesti, programeaza-ti timpul in asa fel incat sa iesi in parc cu copilul tau macar o jumatate de ora pe zi. Lasa micutul  din cand in cand in grija parintilor sau a unor rude, si iesi in oras doar tu cu sotul tau. Nu inseamna ca nu esti o mama buna daca iti doresti asta. Dar cu siguranta este mai mult decat benefic  sa va oferiti, tu si sotul tau, o deconectare de acest gen pentru a va incarca bateriile.
Sursa: Mihaela Varzan

Comentarii

18.03.2013 emila

am un bietel de un an si jumatate tin sa va spun ca nu este de joaca cu depresie .;am trecut prin aceste stari si-nca mai persita dar incerc sa fac tot posibilul sa fie bine pentru copil;el n-are nici-o vina tb sa fim puternice pentru copiii nostri

25.09.2012 VIOLLA

am inceput sa sufar de depresie inainte de a ramane insarcinata, acum fetitta mea are 11 luni si starea mea sa persista tot mai mult, am insomnii, plang din orice, lipsa poftei de mancare, izolatie, nervi, ma vad urata si nu mai accept asa cum sunt...mi-e teama sa nu o fac pe fetita mea sa sufere si mi-e teama sa nu apelez la alte gesturi. In urma comportamentului meu am ajuns sa fiu judecata de cei mai apropiati mie ( sora mea si sotul meu) ceea ce ma face sa ma simt tot mai singura...Vreau sa lupt pentru sanatatea mea si mai ales pt fetita mea si nu stiu de unde sa incep, sa apelez la terapie psihologica sau la psihiatru??

23.01.2012 [email protected]

DA SE PARE CA NU SUNT SINGURA! ma pot identifica cu aproape fiecare dintre voi in afara de faptul k sotul meu este ok nu bea nu fumeaza nu are vicii intr-un cuvant. Dar este mai toto timpul plecat lucreaza f mult. Cu starile si trairile astea ce sa facem asta e asteptam sa treaca doar se va termina odata nu? va pup si haideti sa avem speranta si incredere in Dumnezeu

20.01.2012 Roxana89

De multe ori simt ca o iau razna,desi puiul meu are deja un an si jumatate eu inca mai sufar de depresie postnatala.Cel mai rau este ca nu am cu cine sa vorbesc,nu am cui sa-i povestesc ceea ce simt.Cand sunt singura acasa fara nici un motiv incep sa plang,ingerasul meu sta langa mine si incearca sa ma faca sa zambesc.Am un sot care ma iubeste foarte mult,dar nu stie sa ma asculte,ma simt inutila,nu sunt impacata cu mine insami,dar singurul lucru care imi da putere sa merg mai departe si sa simt ca viata merita intradevar traita e ingerasul meu,o fetita scumpa si cuminte.Ma bucur ca am descoperit acest site,deoarece imi pot deschide sufletul,si pot primii sfaturi de la mamicii care s-au aflat in situatii asemanatoare.

28.10.2011 tofanmira

Tot ceea ce pot sa spun este faptul ca dupa 6 ani de asteptare am ramas insarcinata, ca printr-o minune, imi aduc aminte ca eram la un botez si parintele (cu care ne cunoasteam de mici copii) i-a spus sotului meu: lasa Stefan ca la voi o sa vina de Craciun, si dupa 2 luni am ramas insarcinata iar pe data de 29 decembrie am adus pe lume o minunata fetita mica, mica dar sanatoasa, am avut o sarcina fara probleme, insa in aceste 9 luni mi-a murit intai bunica, mai apoi o matusa, care pentru mine era mai ceva ca o bunica, iar in ziua in care m-am internat la spital l-am inmormantat pe bunicul meu. Am nascut prin cezariana, si primele 2 zile au fost ok, am infruntat durerile cu stoicism, radeam, eram fericita, ma luptam sa trec peste dureri si peste toate, insa incepand din a treia zi a inceput depresia, plans in continuu, nici nu puteam vorbi cu cineva, nici la telefon, nicicum fara sa plang incontinuu. Bineinteles ca toata lumea imi spunea sa nu mai plang ca am sa pierd laptele, insa e foarte usor sa vorbesti pana nu treci printr-o astfel de situatie, nu ma puteam controla, decat cand mergeam la cea mica (pentru ca am prins perioada Craciun - Anul Nou am mers la maternitatea din orasul meu, unde bebe e tinut separat). Am crezut ca ajungand acasa lucrurile se vor ameliora, insa cat a stat sotul acasa a fost mai bine, mai apoi plansul si nelinistea au continuat. Tin sa mentionez ca am o familie instarita, nu pot spune ca imi lipseste ceva, insa am incercat la inceput sa avem grija de fetita noastra doar eu si sotul meu. Dupa doua saptamani a incetat plansul insa si laptele, m-am chinuit, m-am stors, nu va pot spune, insa fetita mea, desi am nascut-o de doar 2400g manca triplu cat toti bebelusii, iar eu abia reuseam sa storc 10 ml, deci a trebuit sa trec pe lapte praf, a fost greu, lucru care nu mi-a usurat depresia. Ei bine, incetul cu incetul plansul a disparut, insa pe zi ce trece am devenit din ce in ce mai nelinistita, imi iubesc fetita ca ochii din cap, nu va pot spune, am plans atata sa am un bebe, mi-am dorit-o din toata inima, este superba, daca ati vedeao si ma iubeste, are acum 10 luni, e superba, merge in patru labe prin casa si cand ma vede rade cu ochisorii ei enormi albastri verzui, si ma striga si plang de bucurie, insa am momente cand o trimit la bunici pentru ca nu mai fac fata, cu toate ca nu ar trebui. Mi-e greu, am si o afacere de manevrat, nu poti lasa totul balta, odata ce intri in hora trebuie sa joci, adica da, am tot ce-mi trebuie si poate si ce nu-mi trebuie insa am credite, am angajati, nu e asa de usor, si nu poti lasa totul balta, si copilul are nevoie de un viitor, insa asta imi ocupa vreo 2-3 ore pe zi, de cele mai multe ori o iau cu mine, am o casa in care trebuie zilnic facut curat, Sara mea merge de-a busilea, nu-mi permit praf sau scame pe jos (insa sa nu ma credeti o mama disperata, chiar nu sunt, si apropo am scos-o afara prima oara la 2 saptamani, erau 0 grade afara, si apoi aproape zilnic cu caruciorul si pot spune ca nu a racit niciodata, singurele momente de febra le-a avut datorita dintisorilor), mai am si un sot, care ma ajuta dar e plecat de dimineata pana seara, trebuie si sa gatesc, iar cu bebe nu e asa usor, cine spune ca nu e mare lucru e mincinos, bebe se trezeste, ne jucam, papam, iar ne jucam, si apoi nani, ei papa ne ia 20 min, trebuie sa ne si jucam ca nu pot sa o las sa se joace numai singurica, si mai trec ceva minute, apoi nani, pai avem ritual, facem pa pa la casa,la jucarii, inchidem usa la dormitor, pupam fluturasii din camera si printesele, si apoi asteptam sa vina somnicul, mai bem putin ceai, sau lapte (acuma cu dintisorii mancam mai rar mancare solida, nu pofteste bebe, bine ca tine doar cateva zile), si in total ne ia 2 ore, mai dormin 1-2 h si o luam de la capat, si restul. Nu pot spune ca este un copil care face probleme, ar fi o tampenie, ce pot spune, de la 2 luni si jumatate am mutat-o in camera ei, eu aveam probleme cu somnul si de fiecare data cand ma foiam sau intram in camera o deranjam, asa ca am mutat-o in camera ei si a dormit 12continuu, fara lapte fara ceai, fara plans. O mamica foarte norocoasa, ar spune toata lumea, intr-adevar, nu am avut nici o problema cu Sara, problema sunt eu. Am senzatia ca nimeni nu ma mai apreciaza, nu e usor si bebe, si serviciu (ca sa zic asa) si familie, si singurul ajutor de nadejde este mama sotului, la care o mai duc, in rest suntem noi, eu si bebe si tata deseori, insa are si tata viciile lui, e un om deosebit, am ajuta cu casa, cu bebe, insa se ajuta cu alcoolul, nu e violent, este doar caraghios, dar pentru mine e prea mult. Simt ca o iau pe carari gresite, am inceput sa tip, sa racnesc unori, si cateodata dau sa tip si la bebe, si nu vreau, nu merita, stiu asta, dar am ajuns in punctul in care fata de ea ma stapanesc extraordinar de greu, mi-e frica sa nu ... nici nu vreau sa ma gandesc, nu mai pot sa vad alb, nici marcar gri, totul e negreu, sunt mereu nervoasa, tensionata, tip la toata lumea, simnt ca nimeni nu vrea sa ma inteleaga, de cele mai multe ori ma gandesc dimineata vai se trezeste cea mica, ce ma fac, trebuie sa termin papa, vai...cu toate ca fac aceste lucruri din reflex acum, ma descurc, nu am clacat niciodata in a avea grija de cea mica, dar totusi simt ca nu e deajuns, ca ar trbuie sa-i ofer mai mult si nu-mi ajunge timpul, in casa nu e niciodata curat asa cum as vrea (mai vine si mama mea si imi mai spune, dar de ce nu ai calcat alea, sau ...), nu mai am nici un chef sa am grija de mine, de sot nici nu mai vorbesc. Ce sa fac?Nici eu nu mai stiu...

26.10.2011 ceica barbara

Sunt mama unui baietel de 3 ani si 6 luni am trecut si eu prin depresia post-natala ,la mine a durat aproape un an sau poate si mai bine dar a trecut la fel cum a venit poate si ptr ca sunt o fire mai puternica va sfatuiesc si pe voi proaspete mamici sa fiti tari si sa nu lasati nimic sa va doboare faceti asta ptr puiutul vostru priviti-l in ochi si veti avea puterea necesara sa faceti orice va doresc multa sanatate la toate

05.10.2011 korinakova

Si eu sunt intr-o situatie deloc placuta. Am o fetita minunata care a aparut dupa 2 ani de incercari si multe peripetii, un sot care ma iubeste si cu toate astea nu reusesc sa mai ma bucur de viata. Nu-mi mai pot face planuri; nu-mi mai place sa ies din casa; nu mai vad rostul unei excursii,etc.

A trecut un an de cand am nascut si parca problema aceasta se agraveaza pe zi ce trece.

17.09.2011 angela_cj

Si eu incerc sa imi "traiesc" viata si nu prea mai reusesc. Incerc sa ma bucur de puiutul meu, cel mai frumos dar de la Dumnezeu, dar de cele mai multe ori "singuratatea" in doi(eu si copilul) ma copleseste, nu stiu cum sa simt ca traiesc, cu toate ca deja au trecut cateva luni de la nastere?

05.09.2011 asandy

Nu credeam in depresia postpartum pana cand nu m-am lovit de ea. Am nascut prin cezariana o fetita frumoasa si sanatoasa.prima zi dupa operatie a trecut ok : durerile de dupa au fost normale si suportabile. Ma asteptam mai rau. A doua zi in schimb am avut o stare de nervi inexplicabila.nu suportam nimic si plingeam fara motiv. Toti imi spuneau sa nu mai plang ca raman fara lapte, dar nu puteam controla situatia.copilul plangea mereu , de dormit nu dormea, eu nici atat. A durat vreo 3 zile toata povestea..oricum trebuie sa te ajute cineva in primele saptamani sa iti ramana si tie timp de odihna

20.08.2011 malina000

Pe mine simt ca nu ma ajuta nimic.Doar sotul meu stie de toate durerile mele.Uneori simt ca nu mai pot si poate e mai bine sa nu mai traiesc, dar ma gandesc la fetita mea care e un ingeras si nu merita asta.Acum stiu ca am nevoie de ajutor si nu ma pot deschide decat acestui site unde vad atatea mamici care au trecut prin aceleasi momente.Ma simt inutila si ca nu-mi iubesc fetita indeajuns.Nici macar nu mai pot citi o rugaciune.Stiu doar ca undeva acolo sus e cineva care ma intelege si sper sa ma ajute...

05.06.2011 liudka

cred ca toate am trecut prin asa ceva...depasim depresia doar cu ajutorul oamenilor iubiti, redeschizindu-ne sufletul, discutand, dar nicidecum inchizindu-ne in sine; asta poate face foarte mult rau micutului...

14.04.2011 boogis

Si eu am trecut prin depresie, dar trebuie sa ne gandim ca noi suntem cele mai perfecte mamici pt copiii nostri, nimeni nu poate sa-i creasca precum ii crestem noi, sa nu credeti ca altele sunt mai bune sau ca bunicii si mamicile noastre nu s-au crezut la fel de neindemanatice ca noi, legatura srtansa dintre voi doi nu va disparea niciodata, daca esti atenta la plansetul copilului, ai sa-ti dai seama dece plange, cateodata doar numai o vorba buna si un cuvant ii este destul, incercati, va pup si mult succes

27.03.2011 aneriti

Pe mine m-au ajutat foarte mult rugaciunile, reflexoterapia, acupunctura, sportul, precum si evolutia copilului meu: primul zambet, primele gangureli.

Tuturor celor care sufera de depresie sau anxietate post partum le doresc in primul rand sa aiba rabdare si sa le ajute Dumnezeu si Maica Domnului sa depaseasca aceasta stare pentru a se putea bucura de darul minunat de a fi mama alaturi de minunile lor nou nascute.

Anemarie Rachiteanu

21.03.2011 Mihaela V.

Multe dintre viitoarele mamici primesc vestea sarcinii intr-un moment in care nu sunt, poate, pregatite pentru un copil. Eu de exemplu nu planificasem deloc sarcina. Dar s-a intamplat, si de atunci invat impreuna cu baietelul meu cum sa fiu o mama buna. Nu stiu cat are acum puiul tau, dar sunt convinsa ca vei trece peste perioada asta putin mai delicata si ca vei reusi sa te bucuri asa cum iti doresti de fiecare nazbatie facuta de cel mic. Incearca sa fii, la randul tau, un copil. Redescopera in tine copilul de alta data, fa lucruri pe care nu le-ai mai facut din copilarie, deconecteaza-te putin de la tot ce inseamna cotidian. Crede-ma, functioneaza.

Si deschide-ti sufletul ori de cate ori simti nevoia. Imagineaza-ti o camera neaerisita: devine greu de respirat la un moment dat. Asa e si cu sufletul tau: nu lasa sa se adune, fie ele simple nemultumiri.

Numai bine va doresc!

20.03.2011 andreeacioata

cand se vorbeste despre copil, mereu se spune ca este acela pe care ti l-ai dorit de atata timp.. dar cum depasesti depresia atunci cand iti iubesti copilul, ii acorzi toata dragostea si rabdarea, dar ai mereu senzatia ca "a venit un pic cam devreme"?, desi esti intr-o familie, ai un sot, si o situatie cat de cat buna.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici