Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

32 de trucuri pentru a te simti mai FERICITA

Dezvoltare personala

 

Fericirea este greu de definit, insa majoritatea oamenilor stiu daca sunt fericiti sau nu. Multi cred ca fericirea e un soi de noroc si ca unora le este destinat sa fie fericiti in timp ce altii vor fi nefericiti indiferent ce vor face. Nimic mai fals! Sta in puterea ta sa fii fericita! Aplica trucurile de mai jos (cu cat mai multe, cu atat mai bine) si te vei convinge! Te vei simti mai fericita inca din primul moment si vei vedea ca poti face zi de zi pasi importanti spre fericirea de lunga durata. 

 

  1. Gandeste-te la lucruri frumoase. Petrece in fiecare zi cateva minute gandindu-te la lucruri care te fac fericita. Aceste minute iti vor da sansa de a te concentra asupra aspectelor pozitive din viata ta si te vor conduce spre fericire.
  2. Vorbeste cu prietenii. Invita-ti prietenii la cina sau suna-ti o prietena. Legaturile puternice cu alte persoane sunt un element-cheie al fericirii. Oarecum surprinzator, s-a dovedit ca socializarea le face fericite nu numai pe persoanele extrovertite, ci si pe cele introvertite.
  3. Asculta un cantec "pe sufletul tau". Cercetarile arata ca ascultarea muzicii tale favorite reprezinta un mod extrem de eficient de a te simti mai bine. Pentru un plus de energie, danseaza prin casa in timp ce asculti muzica!
  4. Fa miscare! Fa cativa pasi in timp ce vorbesti la telefon sau, mai bine, iesi din casa pentru o plimbare de zece minute. Chiar si numai cateva miscari iti vor imbunatati starea de spirit.
  5. Creeaza-ti o ambianta placuta. Elibereaza niste spatiu mental si fizic in zona ta de lucru aruncand lucrurile care nu-ti mai trebuie, punandu-le in ordine pe cele care-ti trebuie, raspunzand rapid la mesajele care asteapta de mult raspunsul tau, arhivand sau macar aranjand gramezile de materiale mai ordonat. Ordinea din exterior contribuie la seninatatea interioara.
  6. Iesi la aer. Lumina soarelui stimuleaza substantele chimice care imbunatatesc starea de spirit si maresc capacitatea de concentrare. Pentru un plus de energie, ia-ti portia de soare la prima ora a diminetii.
  7. Scapa de o sarcina sacaitoare. Raspunde unui email dificil, cumpara ceva ce-ti trebuie sau suna si fa-ti o programare la dentist. Faptul ca poti taia de pe lista cu "lucruri de facut" iti va furniza un val de energie si voie buna.
  8. Distreaza-te. Comanda o carte pe care iti doresti sa mult s-o citesti (nu pe care trebuie s-o citesti) sau planifica-ti o excursie de weekend. Studiile arata ca daca te distrezi in mod regulat contribui cu un element important la obtinerea starii de fericire. Incearca sa-ti implici si prietenii sau familia. Oamenilor le plac mai mult activitatile desfasurate impreuna cu alti oameni decat cele pe care le fac singuri.
  9. Fa o fapta buna. Aranjeaza un "blind date" sau trimite cuiva o informatie utila sau o multumire sau o lauda. Faci bine, te simti bine - chiar se verifica! De asemenea, desi credem ca actionam datorita felului in care simtim, de cele mai multe ori simtim datorita felului in care actionam. Cand actionezi intr-un mod prietenos, iti vei intari sentimentele de prietenie pentru alti oameni. Si asta inseamna un sentiment de fericire.
  10. Petrece timp cu o prietena plina de energie. Studiile arata ca esti mai dispusa sa te simti bine in pelea ta atunci cand te simti plina de energie. Pe termen lung e important sa dormi suficient si sa faci miscare, dar daca ai nevoie de un impuls imediat, petrece ceva timp cu cineva care reprezinta un veritabil "izvor de energie". Printr-un fenomen numit "contagiune emotionala", oamenii isi "imprumuta" starile emotionale. Stai pe langa cineva plin de energie si te vei simti si tu la fel! 
  11. Salveaza viata unui strain. Stiai ca din cantitatea de sange donata o singura data se pot extrage 6 elemente care pot salva vietile a trei pacienti? Intereseaza-te care este cel mai apropiat centru de donare de sange, verifica daca esti apta pentru donare (trebuie sa intrunesti cateva conditii) si mergi sa donezi! In tot acest timp imagineaza-ti fetele fericite ale celor la care ajunge ajutorul tau. Te vei simti excelent!
  12. Incearca sa intelegi ce anume te face fericita. Fiecare dintre noi are moduri diferite de a obtine fericirea. Ceea ce te face pe tine fericita poate fi foarte diferit de ceea ce o face fericita pe prietena sau pe vecina ta. Nu-ti face griji pentru ca dorintele sau visurile tale sunt diferite de cele ale semenilor tai. Frumusetea oamenilor sta in individualitatea lor!
  13. Fa-ti un plan pentru atingerea scopurilor care crezi ca te vor face fericita. Te vei simti imediat mai bine cand vei incepe sa-ti urmaresti scopurile, caci vei simti ca faci ceva ce are valoare pentru tine.
  14. Inconjoara-te de oameni fericiti. E usor sa incepi sa gandesti negativ cand esti inconjurat de oameni care gandesc negativ. Si invers, cand te afli printre oameni fericiti, starea lor de spirit te va "infecta" si pe tine.
  15. Cauta bine in jurul tau. Totul in jurul tau se intampla dintr-un motiv intemeiat. Cauta binele in orice situatie sau persoana care se iveste in viata ta. Elibereaza-te de orice lucru sau gand negativ si incearca sa gasesti binele pe care acea situatie/persoana ti-l aduce. Tine minte! Atunci cand judeci sau condamni pe cineva, in acelasi timp te judeci si te condamni pe tine insati. Iar cand apreciezi pe cineva, te apreciezi si pe tine.
  16. Fa ceva dragut pentru tine. Fie ca te rasfeti cu o cina la restaurant, o baie relaxanta sau doar cu cateva minute in plus pentru a arata mai bine - subconstientul tau iti va dicta ca esti fericita.
  17. Fa haz de necaz. Desigur, exista momente in care trebuie sa fii serioasa. Insa, in celelalte cazuri, gaseste o cale de a face haz de situatiile care altfel te-ar face nefericita.
  18. Fii integra. Esti integra atunci cand faptele tale sunt in concordanta cu credintele, valorile si convingerile tale. Atunci cand, in tot ceea ce faci, esti cu adevarat tu insati. Daca alegi sa faci ceva ce contravine valorilor tale, nu poti decat sa-ti faci rau. Tu vei fi prima care va suferi din cauza lipsei de integritate. Asadar, gandeste-te: poti face ceva pentru a fi mai integra?
  19. Pastreaza-ti sanatatea. Daca te simti rau, te doare ceva, esti supraponderala sau doar daca mananci nesanatos, starea ta de spirit va fi afectata.
  20. Constientizeaza faptul ca meriti sa fii fericita. Daca tu crezi, in sinea ta, ca nu ai dreptul la fericire, iti vei sabota in mod subconstient toate eforturile de a fi mai fericita.
  21. Gandeste-te ca nu numai ca meriti sa fii fericita, ai chiar datoria de a fi fericita! Unii se tem ca fericirea ar fi un scop egoist. Din contra! Oamenii fericiti sunt mai sociabili, mai placuti, mai sanatosi, mai productivi si mai inclinati spre a-i ajuta pe altii. Asadar, de faptul ca tu esti mai fericita beneficiaza si cei din jurul tau!
  22. Fii toleranta. Judeca-i mai putin pe cei din jurul tau, mai ales pe cei la care tii, si invata sa-i accepti asa cum sunt. La urma urmei, suntem indivizi unici, fiecare cu calitatile si defectele sale.
  23. Fii recunoscatoare. Sunt atat de multe lucruri pentru care merita sa fii recunoscatoare! Gandeste-te in fiecare si la lucrurile bune din viata ta. Fa o lista cu aceste lucruri si parcurge-o din cand in cand, astfel incat sa ti le amintesti cu regularitate.
  24. Spune "multumesc!". Fa-ti un obicei din a multumi bucatarului care ti-a pregatit o cina delicioasa, soferului de taxi care te-a dus acasa cu bine, gunoierului care te scapa de gunoi, postasului, gradinarului, bonei.
  25. Razi cat de mult poti. Rasul e cel mai bun medicament! Daca stii un banc bun, spune-l prietenilor si familiei sau fa haz de micile tale naravuri. Orice prilej de a rade e bun!
  26. Uita-te mai putin la stiri. Esti unul dintre oamenii aceia care nu pot incepe ziua fara sa stie tot ce se intampla in lume? Incearca sa renunti, e lucru dovedit: stirile te streseaza. 99% dintre ele sunt stiri negative. Crede-ma, iti va fi mai bine fara ele.
  27. Munceste. Munca iti aduce satisfactii personale enorme. Pe masura ce rezolvi unele sarcini, simti ca esti capabila sa realizezi din ce in ce mai multe. Iar asta te va ajuta sa ai o constiinta sanatoasa a propriei valori.
  28. Invata lucruri noi. Invatarea este un exercitiu valoros. Incearca sa inveti cate ceva nou in fiecare zi. Iti va deschide mintea si iti va crea mai multe oportunitati pe termen lung. Foloseste internetul, de exemplu. Iti poate oferi cantitati infinite de informatie.
  29. Exprima-ti sentimentele. Invata sa exprimi ceea ce simti, sa-ti manifesti afectiunea si caldura, teama si speranta.
  30. Investeste in tine. Fiintele umane sunt capabile sa-si imbunatateasca dramatic calitatea vietii lucrand asupra lor insele. Cu cat lucrezi mai mult asupra ta in interior, cu atat viata ta devine mai buna in exterior. Citeste articole/carti sau asculta programe audio de dezvoltare personala. 
  31. Bucura-te de provocari. Priveste problemele care apar in viata ta ca pe niste provocari utile. Gandeste-te ca singurele persoane care nu au nici o problema se odihnesc in cimitir! Tu esti vie, si prin urmare te confrunti cu o serie de probleme carora trebuie sa le faci fata. Cea mai buna strategie e sa te gandesti ca viata e facuta pentru a fi o provocare. Ca probabil cele mai frumoase si mai bune momente din viata ta au fost precedate de perioade (mai lungi sau mai scurte) de "lupte".
  32. Nu trebuie sa arati ca un model pentru a fi fericita. Insa te ajuta sa fii ingrijita si curata in permanenta. Invariabil, in ziua in care pleci de acasa nepieptanata si cu o pata mare pe fusta botita te vei intalni cu un client important, cu invatatoarea copilului si cu un fost iubit. Fa astfel incat atunci cand iesi pe usa sa iti placa ceea ce vezi in oglinda si sa poti zambi oricui cu incredere.

 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici