Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cum am sa pot alapta mai mult de un copil?

Mamici cu sarcina multipla

 

Cum am sa pot alapta mai mult de un copil?

 

Aceasta este probabil una dintre primele intrebari ce va vin in minte daca sunteti insarcinata cu gemeni, tripleti sau mai multi bebelusi. Este o intrebare fireasca, mai ales daca nu aveti pe cineva care sa va ajute pe perioada sarcinii, si care sa va informeze corect asupra etapelor pe care urmeaza sa le parcurgeti. 

Desi implica mai mult efort si o mai buna organizare, alaptarea a mai mult de un copil este la fel de frumoasa si plina de implinire ca si in cazul in care ati avea un singur micut. Mai mult decat atat, alaptarea se poate transforma intr-un eveniment de familie. Multe mame care alapteaza se simt deseori singure si izolate de propriul partener tocmai in cel mai fragil moment al vietii, atunci cand abia ce au nascut iar dezechilibrele hormonale le pot aduce usor in stadiul de depresie. Este foarte important sa incercati sa va implicati si partenerul in procesul de alaptare. El va poate fi de ajutor mai ales noaptea, la fel cum va poate fi de ajutor si mama, sora sau o prietena apropiata. Desigur, la inceput poate sa fie speriat sau sa se simta depasit de marea schimbare ce tocmai a avut loc in familia voastra. Sunt temeri normale, care pot fi depasite in timp.

 

 

Care sunt optiunile mele?

 

Alaptarea la san

Fara indoiala cea mai buna solutie este alaptarea la san, chiar si pentru gemeni sau tripleti, pentru ca laptele de mama contine toti nutrientii si anticorpii de care cei mici au nevoie. Iar colostrul, care este produs de glanda mamara in primele zile dupa nasterea bebelusilor, este mai gros si mai bogat decat laptele de mama normal si el nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia nou-nascutilor. El contine proteine si anticorpii mamei care vor creste rezistenta copiilor la boli.

Trebuie tinut cont de faptul ca multi gemeni si tripleti sunt nascuti prematuri, iar in aceste conditii laptele de mama este cu atat mai bun pentru sanatatea lor deoarece se digera mai usor si este perfect tolerat.

Nu trebuie sa va faceti griji nici in legatura cu cantitatea de lapte pe care o puteti produce deoarece organismul se va adapta repede la cererea suplimentara de lapte si va produce suficient pentru toti copiii, iar perioada minima de alaptare se recomanda a fi in primele sase luni de viata ale bebelusilor.

Daca totusi, dintr-un motiv sau altul, nu puteti sau nu vreti sa va alaptati la san copiii, nu trebuie sa va rusinati, nu sunteti singura.

 

Formula de lapte praf

Ca o solutie alternativa la alaptarea la san va puteti orienta spre formula de lapte praf. In acest fel nu numai ca va veti alapta toti copiii, dar in anumite ocazii veti putea sa "pasati" aceasta sarcina si partenerului dumneavoastra de viata. In plus, daca ambii parinti se implica in acelasi timp, avantajul este ca toti copiii vor primi o doza egala de atentie in acelasi timp.

Unele mame opteaza pentru biberon inca de la inceput, insa sunt si cazuri in care alaptarea prezinta numeroase dificultati, moment in care chiar medicul ar putea recomanda optiunea formulei de lapte praf.

In cazul in care doriti sa treceti la alaptarea cu biberon, se recomanda sa aveti o discutie in prealabil cu medicul dumneavoastra.

 

 

Cele mai bune pozitii pentru alaptarea simultana

 

Exista mai multe pozitii de alaptare folosite in mod frecvent de mamicile cu mai multi bebelusi pentru a se asigura ca acestia primesc o cantitate suficienta de lapte, dragoste si atentie. Nu putem vorbi totusi despre reguli precise in acest sens. Este indicat sa acordati o atentie mai mare asupra celei mai confortabile pozitii, atat pentru voi cat si pentru bebelusi, decat pe respectarea unor indicatii ce nu ofera suficient confort.

S-ar putea chiar sa descoperiti ca o pozitie care la inceputurile alaptarii vi se parea perfecta, cu timpul va deveni mai incomoda decat alta, mai ales atunci cand cei mici vor incepe sa ia in greutate si vor fi mai greu de tinut in brate simultan.

In general, daca ati dat nastere la gemeni, tripleti sau mai multi copii, este bine sa va consultati cu medicul specialist si sa gasiti impreuna solutiile optime pentru alaptare. 

 

Sursa informatii: multiplebirths.org.uk

Comentarii

21.09.2013 mama de tripletii

numele meu e violeta ,am 33 ani si am tripletii . copii au acum 8 ani , sunt in cls. 2 la scoala si invata f b. sunt foarte mandra de ei . am 2 baieti si o fetita. din pacate duc o viata nu tocmai buna cu tatal lor .copii sunt tot ce am mai bun si mai frumos pe lumesi poate ei imi da si puterea sa trec de prea multe ori peste greutati. a fost greu cand au fost micuti dar mama mea ma ajutat f. mult. i-am alaptat pe rand. 3 luni de zile am avut laptic pt. toti trei . prima oara imi puneam 2 copii la san , ma ajuta mama si apoi al treilea la ambii sanii pana nu mai ramanea nimic...iar tura urmatoare ultimul copilas era primul la papica . totul vine de la sine simti ca trebuie sa faci intr-un anumit fel ca sa te descurci si ca ai o mare responsabilitate si cu multa dragoste STII pur si simplu ce ai de facut . e frumos , 3 minuni de care te bucuri in acelasi timp .sunt si au fost niste copii sanatosi fara spitale sau probleme de genul asta . cu respect ... mama de tripletii

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici