Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Eructatia si sughitul

O mama sanatoasa, un copil sanatos

Eructatia

In timpul alaptarii, pe langa lapte, bebelusii inghit si aer, apoi devin balonati, iar discomfortul ii face sa fie nelinistiti si mofturosi.
 Daca nu sunt ajutati sa eructeze, devin irascibili si gazele continua sa se acumuleze in intestine. Eliminarea aerului din stomac este una dintre cele mai simple metode de a asigura comfortul sugarului.

De multe ori, bebelusii care sunt alaptati natural au nevoie sa eructeze mai putin frecvent decat cei care sunt alaptati cu biberonul. Cu cat laptele vine mai repede, cu atat bebelusul este fortat sa inghita mai mult aer.
Sugarii pot controla mai bine fluxul laptelui matern, sugand dupa propriul ritm si coordonandu-si mai bine respiratia cu inghititurile.

Dar chiar si sugarii alaptati natural, ocazional, trebuie sa fie ajutati sa eructeze. Pentru a scadea sansele ca bebelusul sa inghita aer in timpul alaptarii la san, mamele trebuie sa tina sugarii intr-o pozitie cat mai apropiata de cea verticala si sa se asigure ca gura copilului este "sigilata" de san.

Atunci cand alaptati,  puteti tine bebelusul sa eructeze de fiecare data cand schimbati sanul sau, daca sugarul are probleme de reflux gastric ori pare nelinistit, lasati-l sa eructeze la fiecare 5 minute.

Daca sugarul este hranit cu biberonul, trebuie sa eructeze la fiecare 60  ml. In primele 6 luni, pentru a preveni ca sugarul sa elimine cantitati mai mari de lapte, il puteti tine in pozitie verticala timp de 10 - 15 minute dupa alaptare.

Parintii nu trebuie sa fie ingrijorati daca nu reusesc sa faca bebelusul sa eructeze. Rareori se intampla ca dupa o gustare solida bebelusul sa simta nevoia sa elibereze aerul din stomac, insa dupa o masa mai copioasa, merita efortul sa incercati ceva mai mult timp sa faceti sugarul sa eructeze. Pe masura ce bebelusii cresc si sistemul digestiv se dezvolta, eructatul nu mai este o problema atat de importanta.

Cum il ajut pe sugar sa eructeze?

Pentru a-l ajuta pe bebe sa eructeze, trebuie sa il bateti usor pe spate, sau sa il masati in zona lombara, pentru a facilita ridicarea bulelor de aer. Sa nu va fie frica de miscarile mai ferme; daca nu aplicati presiune deloc, miscarea nu are efectul dorit. Tot in acest scop, mai puteti incerca sa aplicati o usoara presiune pe stomac.

• Tineti bebelusul in pozitie verticala, sprijinit pe pieptul dumneavoastra si cu barbia pe umarul dumneavoastra; sprijiniti-i capul si spatele cu o mana, iar cu cealalta mangaiati-l pe spate.

• Tineti bebelusul in poala sau pe genunchi, sprijinindu-i pieptul si barbia cu o mana si mangaindu-l cu cealalta pe spate.
 
• Puneti sugarul pe burtica, eventual peste piciorul dumneavoastra si aveti grija sa aiba capul mai sus decat restul corpului. Aplicati batai usoare pe spate.
 
• Daca bebelusii au gaze puteti sa le indoiti usor genunchii spre burtica, pentru a-i ajuta sa elimine aerul din intestine.

Mama nu trebuie sa fie ingrijorata daca, odata cu trecerea timpului, nu va mai reusi sa-l faca pe bebelus sa eructeze. Asta inseamna ca sugarii au invatat sa manance fara a inghiti si aer, iar daca simt nevoia sa eructeze, o pot face si singuri, fara a regurgita.

Sughitul


Sughitul la bebelusi, pe cat este de ingrijorator pentru mama, mai ales pentru cea care este la primul copil, pe atat este de normal.

In primele sale luni de viata, poti fi sigura ca bebelusul tau va sughita la intervale regulate. Acest lucru se intampla cel mai adesea dupa ce bebelusul este hranit. Vestea buna este ca acest lucru este foarte normal si nu ai de ce sa-ti faci griji.

Sunt foarte multe sanse ca fiecare mamica sa-si fi simtit bebelusul sughitand inca de cand acesta era in burtica. Studiile au aratat ca sughitul fatului poate aparea inca din a 6-a saptamana de la conceptie. Cu toate acestea, mama nu le poate simti decat in al doilea trimestru de sarcina.

Sughitul apare atunci cand diafragma se contracta fortat. Motivul pentru care bebelusii sughit mai mult decat adultii nu este cunoscut.

Cea mai probabila cauza a sughitului la bebelusi este imaturitatea organelor lor interne. Pe masura ce bebelusul tau creste si se maturizeaza, sughitul se va reduce in intensitate si frecventa. Cel mai adesea, dupa varsta de un an, sughitul apare la cei mici ca si la un adult.

Reprizele de sughit pot dura de la un minut pana la jumatate de ora sau chiar o ora, dar nu vor face niciun rau bebelusului .

Ce poti face?


Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru bebelusul tau este sa ai rabdare pentru ca sughitul sa treaca de la sine si sa incerci sa-i distragi atentia atunci cand acesta este mai persistent.

Tapoteaza-ti bebelusul pe spate. Pune-l pe umarul tau, ca atunci cand il ajuti sa eructeze . Acest lucru il va ajuta sa elimine aerul ingerat in timpul mesei.

Verifica tetina biberonului. Pentru ca bebelusul sa nu se inece atunci cand este hranit cu biberonul, orificiul tetinei nu trebuie sa fie nici prea mare, nici prea mic. Poti verifica intorcand biberonul cu tetina in jos. Laptele trebuie sa curga in picaturi, nu continuu.

Nu intarzia orele obisnuite de masa doar pentru ca bebelusul sughite.

Nu-ti hrani bebelusul mai mult decat trebuie. In primele luni de viata, daca  sughite dupa fiecare masa, cauza ar putea fi aceea ca primeste prea multa hrana. Incearca sa-l hranesti mai des si in portii mai mici. Nu-l forta niciodata pe cel mic sa manance mai mult decat vrea.

Cand anunti medicul?


Daca ti se pare ca reprizele de sughit sunt foarte dese sau acestea sunt insotite de voma si iritabilitate trebuie sa anunti medicul.

Sursa: dr.Roxana Bratu medic specialist medicina de familie

Comentarii

07.03.2011 Crisu2011

Eu credeam ca fetita mea sughita din cauza frigului... Eu o linisteam imediat cu o lingurita de ceai cald, sau o puneam la san.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici