Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Alimentatia din luna a patra pana intr-a sasea

O mama sanatoasa, un copil sanatos

In luna a patra, daca bebelusul este hranit exclusiv la san si laptele matern este suficient pentru nevoia de hrana a copilului (copilul mananca, doarme, creste si nu este constipat), atunci se continua hranirea exclusiva cu lapte matern pana cand copilul implineste sase  luni.

In cazul in care bebelusul este hranit mixt (cu lapte matern si cu lapte praf), sau doar cu lapte praf, se poate introduce deocamdata o singura masa compusa din altceva decat lapte.

Alimentatia diversificata nu se recomanda inainte de aceasta varsta, deoarece functiile enzimatice intestinale nu sunt complet dezvoltate.

Un alt motiv pentru care s-a hotarat ca aceasta perioada este cea potrivita pentru inceperea respectivului tip de alimentatie, este si cel de ordin psihoeducativ, criteriu extrem de important pentru formarea deprinderilor alimentare ale copilului. Acesta consta in capacitatea bebelusului de a accepta sau refuza produsul alimentar oferit.
Evenimentul se produce odata cu dobandirea reflexelor de sustinere a capului, de control a miscarii gatului si de a sta in sezut.

Principii ale alimentatiei diversificate de care trebuie sa tinem cont

- Introducerea treptata a oricarui aliment. La inceput in cantitati mici, care cresc apoi progresiv, in functie de toleranta digestiva a copilului, care trebuie urmarita.

- Alegerea si introducerea de noi alimente se face la sugarul aflat in perfecta stare de sanatate, avand functiile digestive echilibrate.

- Administrarea se face numai cu lingurita. Se incepe cu 5-10g inaintea mesei obisnuite cu lapte, masa care descreste proportional pana la inlocuirea sa, pe parcursul a 6-7 zile.
 
- Nu se introduc in acelasi timp doua sau mai multe alimente noi.

- Sa nu se inceapa diversificarea in zilele extrem de calduroase.
 
- Daca apar tulburari digestive, se revine la alimentatia de dinaintea imbolnavirii, diversificarea reluandu-se dupa insanatosire.

- In cazul in care bebelusul refuza alimentul nou introdus, chiar si dupa mai multe incercari, se renunta pentru o perioada la administrarea lui, dupa care se reia in timp.

Introducerea unor alimente noi si administrarea lor cu regularitate, determina sugarul sa-si reduca progresiv nevoia de lapte de mama, insa intarcarea e bine sa fie facuta cat mai aproape de varsta de un an, dar in niciun caz inainte de patru luni.

Principalele elemente ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia diversificata a bebelusului

Inainte de introducerea alimentelor solide, alte alimente in afara laptelui, pot fi sucul de fructe si supa de legume strecurata. Sucul de mere, piersici, lamai sau portocale poate fi introdus in cantitati progresive.
Se incepe cu cantitati mici, continuandu-se pana la 50-60 ml. Atentie! Nu inlocuieste o masa. In completare i se da bebelusului lapte pana se satura.  Este in schimb foarte important pentru aportul de vitamine.


Dupa 4 luni se introduce si pulpa de fruct, pasata bine, fara coaja. Piureul de fructe poate inlocui acum sucul de fructe. Se poate da si in amestec cu biscuiti. Incepand cu luna a patra, bebelusul poate sa manance si piersici.

Nu se dau sugarului linte, varza si fasole boabe!

Un alt aliment diferit de lapte pentru acest interval de varsta este supa de zarzavat. Supa de zarzavat, se face la inceput din morcovi, apoi se adauga si cartofi si mai tarziu si alte legume: telina, patrunjel, pastarnac, spanac, dovlecei, rosii, ardei gras, ceapa, fasole verde.

Intre luna a patra si a cincea, copilul are patru mese pe zi impartite astfel:

  •     trei mese de lapte
  •     o masa de supa de legume
  •     daca copilul doreste si a cincea masa, aceasta va trebui sa fie compusa din lapte.


Intre luna a cincea si a sasea, mesele sunt:

  •     prima si a treia masa sunt din lapte
  •     a doua si a patra masa supa de legume
  •     piure de fructe chiar si dupa fiecare masa, daca bebelusul il accepta.

 

Sursa: dr.Roxana Bratu medic specialist medicina de familie

Comentarii

15.04.2011 Gabryela27

Buna ziua!

Numele meu este Gabriela si am un bebelus de 5 luni si 3 saptamani iar de cateva zile am inceput diversificarea. Puteti sa-mi dati un plan pentru desfasurarea diversificarii, daca exista asa ceva, cu ore, alimente permise si interzise in primul anisor, modul de administrare si asa mai departe? M-am tot documentat si am citit destule despre diversificare, sincer sunt un pic cam bulversata, parerile sunt impartite si nu ma ajuta cu nimic. De medicul pediatru al bebelusului nu sunt chiar multumita. As fi foarte recunoscatoare.

Va multumesc tare mult.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici