Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Sfaturi practice privind alimentatia la san

O mama sanatoasa, un copil sanatos

1.   In primul rand, este foarte importanta igiena mainilor inainte de a aseza copilul la san. Acelasi lucru este valabil si in cazul mameloanelor care trebuie spalate cu apa si sapun.

2.   Pozitia in timpul alaptarii. Mama trebuie sa se aseze comod pe scaun, iar copilul trebuie asezat la san in pozitie intermediara intre cea verticala si cea orizontala.

3.   Apropiati copilul de san, mangaindu-i usor obrajii si buzele.

4.   Pana sa ajunga la san, copilul va deschide gura, in cautarea mamelonului.

5.  Daca bebelusul prinde numai mamelonul, va fi impiedicata iesirea laptelui. De aceea ajutati copilul sa prinda cu gura atat mamelonul cat si areola fiindca astfel laptele va putea iesi mai usor. Uneori laptele iese cu presiune incomodandu-l pe bebelus. Puteti controla jetul de lapte prinzand intre degetul mijlociu si aratator areola, pana cand observati ca bebelusul suge intr-un ritm normal.

6.  Este bine ca la fiecare masa sa puneti bebelusul sa suga la ambii sani, cate 15 minute pe fiecare parte. Cea mai mare cantitate de lapte este consumata in primele minute, insa mentinand copilul la san, acesta stimuleaza formarea unei noi cantitati de lapte.

7.  Daca se poate, incepeti masa urmatoare punand copilul sa suga intai la sanul cu care a terminat masa precedenta, deoarece este posibil ca bebelusul sa nu fi golit complet acest san.

8.  Atat in timp ce suge cat si dupa aceea, nu trebuie sa miscati prea mult copilul. Este suficient sa ridicati copilul in pozitie verticala pentru cateva minute, asteptand ca acesta sa elimine aerul inghitit. Dupa fiecare supt mama isi va spala din nou sanii cu apa si sapun si ii va usca cu un prosop curat.



Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Nu exista vreun aliment despre care sa se stie exact ca afecteaza calitatea si compozitia laptelui matern sau ca acesta dauneaza bebelusului. Mama poate sa manance orice doreste si ceea ce a mancat dintotdeauna, fara sa isi schimbe obiceiurile.

Unele legume cum ar fi ceapa, usturoiul, varza, sfecla ar putea modifica temporar gustul si mirosul laptelui matern, de aceea mama trebuie sa fie atenta daca alimentatia sa influenteaza suptul copilului si sa faca astfel ajustarile necesare in cazul in care este nevoie.

Pentru a mentine productia de lapte matern, femeia care alapteaza ar trebui sa consume zilnic o cantitate de 3-4 litri de lichide, acestea constand in ceai, supa si apa plata.


Femeia care alapteaza nu trebuie sa fumeze. Daca renuntarea la fumat este pentru mama un sacrificiu prea mare care ar putea-o indeparta de copil, atunci se poate folosi si laptele praf, insa retineti ca laptele de mama si alaptatul este cel mai frumos dar pe care il puteti face bebelusului vostru.


Alimentatia la san si sportul 
Mama care alapteaza poate avea activitati sportive. Poate practica sportul sau preferat. Cu toate acestea, este bine sa evite consumul excesiv de energie si transpiratia abundenta, deoarece acestea pot duce la micsorarea cantitatii de lapte.

Pentru productia zilnica de lapte, organismul femeii consuma in medie 500 de calorii pe zi, deci mama trebuie sa aiba energie si pentru a produce laptele necesar bebelusului. A alapta nu inseamna a fi bolnav. Asadar, puteti face sport, fara a uita insa ca pentru o perioada alegerile voastre trebuie impartite cu copilul vostru.



Medicamentele si alaptarea
In cazul in care mama are probleme de sanatate care necesita medicatie, este bine ca inainte de a lua orice medicament sa ceara parerea medicului. In orice caz, in situatia in care medicul prescrie medicamente, este bine sa luati medicamentele imediat dupa masa copilului.


Si daca mama se imbolnaveste?
Se poate intampla ca mama sa se imbolnaveasca in perioada in care alapteaza. Exista cazul unor boli grave in care alaptarea trebuie oprita, iar in acest caz secretia de lapte scade sau chiar dispare, situatie in care se va trece la alimentatia artificiala.

In cazul bolilor banale cum sunt gripa, starile febrile sau amigdalita, in general alaptarea nu trebuie oprita. In aceste situatii trebuie respectate cateva reguli importante de igiena: spalarea atenta a mainilor, purtarea unei masti atunci cand mama este in preajma copilului, evitarea vorbirii in timpul alaptarii si a dormitului in aceeasi camera cu copilul.

Bolile banale, inclusiv cele contagioase, cu exceptia hepatitei, nu sunt transmise prin lapte. In cazul in care mama are temperatura ridicata (39-40 grade C) , alaptarea poate fi intrerupta pentru o masa sau doua, asteptandu-se pana ce temperatura scade.



Avantajele alimentatiei naturale
Laptele matern este alimentul cel mai potrivit mod de hranire a sugarului, deoarece laptele mamei dintr-o anumita specie este cel mai potrivit pentru copilul din aceeasi specie.

Laptele matern este lipsit de alergeni.

Laptele matern este steril si este mereu disponibil.

Laptele matern este o modalitate comoda de hrana deoarece nu trebuie preparat.

Laptele matern protejeaza copilul deoarece contine anticorpi.

Cu toate acestea o mama care nu are lapte nu trebuie obligata sa alapteze si nu trebuie invinuita ca nu poate alapta. Nu trebuie sa dramatizam daca laptele nu exista sau daca este in cantitate prea mica.

O mama care nu poate alapta nu trebuie sa se simta vinovata deoarece calitatea relatiei sale cu copilul nu este dependenta de cantitatea de lapte pe care o produce, ci de dragostea pe care mama i-o ofera copilului sau.


Sursa: dr.Roxana Bratu medic specialist medicina de familie

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici