Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cum sa treci de punctul mort

Nutritie si diete
Credit foto PROTV Magazin,
Marius Baragan

Toate regimurile de slabit au momentele lor de „agonie si extaz”. Chiar si cele mai constiincioase luptatoare cu kilogramele in plus va pot confirma acest lucru. Extazul poate tine cam 5-6 saptamani, in decursul carora kilogramele se desprind rand pe rand, ca foile de varza, iar efectele sunt nu doar vizibile, ci si palpabile. Apare senzatia de zbor, se indesesc flirturile cu colegii de birou ori se reimprospateaza relatia existenta si redevin placute vizitele la raionul de lenjerie intima. Bucurati-va din plin de aceasta perioada! Caci vine o noua etapa, cea in care veti descoperi ca zilele trec, iar cifrele de pe cantar stau in loc, ca o turma de catari incapatanati.  Daca acest lucru s-a intamplat deja, nu intrati in panica. Aveti de-a face cu asa-numitul ‘punct mort’,  frustrant, e adevarat, tocmai de aceea va trebui sa  invatam sa trecem peste el! Primul pas este sa intelegem ce se intampla, caci totul are o explicatie stiintifica. Sau mai multe explicatii posibile, pentru ca si specialistii au uneori parerile lor divergente, dar sa alegem o cale si s-o exploram.  

Credit foto PROTV Magazin,
Marius Baragan

Pentru a ne putea mentine organismul in viata si in timpul somnului, avem nevoie de RMB (Rata metabolismului bazal), care nu este altceva decat necesarul zilnic de energie al unui organism aflat in stare de repaus total. Cu alte cuvinte, aceasta energie ajuta inima noastra sa bata, plamanii sa se dilate, rinichii sa filtreze si toate celelelte organe si functii vitale sa se mentina in buna functiune si dupa ora de culcare. RMB-ul reprezinta  60 -70% din totalul de calorii pe care le ardem, iar acestea depind, in buna masura, de masa noastra corporala. Atunci cand slabim, masa corporala scade. La fel si RMB-ul.

Sa luam un exemplu. Cantariti 78 de kilograme si consumati alimente de 1900 de calorii pe zi. In timpul dietei, va limitati la 1400 de calorii pe zi. Pierdeti in greutate, insa, dupa cea de-a sasea saptamana, cantarul refuza sa mai arate vreo schimbare. Explicatia e simpla: pierdem din greutate - ne scade si RMB-ul. Miscarea raportata la un numar mai mic de kilograme va face sa ardeti mai putine calorii. Astfel, numarul de calorii pe care il ardem ajunge sa fie egal cu cel pe care il inghitim. Si uite asa, atingem o stare de echilibru, singura, de altfel, care ne scoate din pepeni! Haideti sa vedem cum scapam de ea.

Ramaneti pe baricade

Sus capul, lasati frustrarile la o parte si continuati sa va tineti de regim. Una la mana, pentru ca trebuie sa fiti consecvente, o data ce v-ati apucat sa faceti o treaba. Si doi la mana, pentru ca ele, kilogramele, continua sa se topeasca. Chiar si asa, cu taraita, cu feliuta de 125 de grame pierdute pe saptamana, intr-un an, dati jos ditamai caramida de 8 kilograme!

Faceti miscare

Daca inca n-ati facut-o, acum este momentul! Miscarea este calea de aur pentru oricine vrea sa treaca de „punctul mort”. Exercitiile fizice ne ajuta sa ardem caloriile si sa crestem masa musculara, care, asociata cu pierderea grasimilor, ne pune pe picioare RMB-ul. Iar asta e o veste buna! In plus, ele ne asigura un tonus bun si ne modeleaza admirabil corpul.

Fiti un strateg inteligent

Expertii in fitness au remarcat ca schimbarea de tactica este o metoda buna de a invinge inertia. Daca va „surprindeti” corpul cu o schimbare brusca de dieta si cu un alt tip de exercitii fizice, aveti sanse sa urniti carul din loc. Lasati organismul sa asude in efortul de a se adapta. Varietatea ne face si ea bine ferindu-ne de plictiseala.

Evitati caloriile ascunse

A sosit momentul sa identificam acesti dusmani ascunsi in pungile de chipsuri, alune si bomboane. Nu mai mancati pe negandite orice va pica in mana, in timp ce cititi, lucrati la calculator sau va uitati la televizor. Gata cu rontaiala, ciuguleala, crantaneala! Lasati creierul sa functioneze in liniste. Iar lista noastra continua. Urmeaza artileria grea: sosuri, dressinguri, crutoane, condimente, podoabe de caramel, frisca si bezea. Invatati sa faceti surfing gratios pe langa ele. De asemenea, nu cadeti in ispita de a „termina” ceea ce a lasat copilul in farfurie. Daca nu aveti incotro, puteti sa gustati mancarea pe care o gatiti, dar nu de 10 ori, ci o data, de pofta, si in nici un caz nu chiftelutele pe care le gatiti pentru sot!

Intariti-va motivatia

Daca simtiti ca motivatia va lasa, inarmati-va cu un pix si o coala de hartie si scrieti. Poate ca nu o sa va amintiti exact de la ce a pornit totul, dar sunt sigura ca lista va fi lunga, asa ca s-ar putea sa aveti nevoie de o a doua foaie. Puteti recurge la rubrici, cum ar fi sanatate, barbati, evenimente, concurente. Plus rochia pe care ati dat o caruta de bani si n-ati imbracat-o decat o singura data. La final, nu ardeti hartia, n-o rupeti in mici bucatele si, in niciun caz,  n-o inghititi. Stiu ca exista tot felul de ritualuri, dar ele n-ajuta, cel putin nu in cura de slabire. E suficient sa aruncati din cand in cand o privire peste ea, ca sa va reimprospatati memoria. Si inca ceva: priviti cu curaj fotografiile facute cu ani in urma, cand aveati cu, sa spunem, 10 kg mai putin si puneti-le alaturi de imaginea de astazi, fara sa va fie rusine sa va faceti autocritica. Nu e necesar sa se intample in piata publica. E destul de bine si dac-o faceti in gand!  

Evaluati si decideti

Un „punct mort” poate fi un bun prilej de a va decide daca mai e cazul sa continuati. Daca ati atins o greutate normala, va simtiti bine in pielea dvs, iar privirile admirative ale celor din jur va confirma ca sunteti in forma de zile mari, poate ca ar fi mai intelept sa va treceti numele pe lista invingatorilor si sa puneti punct regimului de slabit. Evident, nu este cazul sa serbati evenimentul cu sarmale si tort. Concentrati-va asupra metodelor de a mentine ceea ce ati obtinut cu atata truda. Mancati sanatos si duceti o viata cat mai activa si veti avea mari satisfactii! Moderatia - nu restrictiile exagerate – va vor face zilele mai luminoase. Pe cuvant!

SURSA: ANDREEA MARIN BANICA

 

 

Comentarii

20.02.2013 _ina_

totul e corect ,e simplu e si frumos si pare ca as putea incepe schimbarea chiar de azi , dar nustiu de ce AZI nu reusesc si o las pe mine :(

17.04.2012 TALALITSA

DRAGA ANDREEA ITI MULTUMESK PENTRU TOATE ACESTE SFATURI DEOARECE NOI FEMEEILE CIND VEDEM CA AM AJUNS INTR-UN ASA NUMIT PUNCT MORT INTRAM IN PANICA, BA CHEAR DEPRESIE ....

05.08.2011 WANDA

Aproape ca imi pierdusem elanul, in incercarea mea de a slabi, nerealizand ca e normal sa ajung sa intampin acest "punct mort", ce inseamna mai exact. Pe langa faptul ca am inteles despre ce e vorba mai e si vestea buna ca poti trece peste ..

Andreea ITI MULTUMIM pentru TOT ce faci aici!!! MULTUMIM SI COLABORATORILOR TAI!

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici