Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Un mentor pentru o femeie

Dezvoltare personala

Intr-una din cartile mele spuneam ca un mentor este un om bogat. Este atat de bogat incat poate sa dea si altora, fara sa simta ca pierde. Cred ca-ti dai seama, bogatia lui este experienta de viata pe care o are. Dar ce importanta are el in viata unui om? 

Este necesar sa facem diferenta intre un mentor si un idol. Idolul nu are timp pentru tine, desi este la fel de admirabil si de fascinant. El nu-si dedica viata devenirii tale. 

De-a lungul dezvoltarii tale, oamenii se intrec sa te influenteze. Pe masura ce cresti, inveti sa te lasi influentata doar de unii dintre ei. Pentru fete primul mentor este mama, dar sunt si multe fete pentru care tatal este adevaratul mentor. Despre aceste doua personaje din familie am mai scris aici, dar hai sa mai cunoastem inca unul: bunicul. 

Uneori bunicul este un mentor mai potrivit decat parintii pentru ca are o calitate in plus: el stie sa daruiasca fara sa-ti ceara nimic. In plus, are in spate o intreaga istorie de viata care se regaseste in intelepciunea lui. El stie sa-ti spuna povesti din care sa tragi singura concluzii si stie sa dea sfaturi doar atunci cand sunt cerute. Daca modelul tau de mentor a fost bunicul, atunci te vei astepta si de la alti oameni importanti din viata ta sa-ti povesteasca lucruri interesante si sa-ti dea sfaturi. 

In general, mentorul este un om care nu vrea sa-ti fie partener sexual. Ar putea sa te mangaie pe crestet fara sa i se schimbe respiratia. 

Cum iti influenteaza mentorul evolutia ca femeie? 

  • El te ajuta sa cunosti cel mai bine, te ajuta sa te cunosti pe tine. 
  • Mentorul te incurajeaza, gasindu-ti calitatile si sprijinindu-te sa ti le dezvolti. 
  • Este un punct de reper; te gandesti la ceea ce ar face el si cand nu este langa tine sa te indrume. 
  • Mentorul te ajuta sa-i respecti pe altii pana cand ajungi sa fii, la randul tau, respectata. 

Din pacate, un mentor poate avea si efecte negative. Daca el este barbat te poate influenta sa-ti doresti ca la randul tau sa fii barbat. Un alt defect al mentorului barbat este acela ca, daca te initiaza in amor si te paraseste, el te face sa suferi mai mult decat oricine altcineva. 

Date fiind aceste dezavantaje ale mentorului-barbat, ar fi minunat daca ti-ai gasi drept mentor o femeie. Dar de unde sa o iei? O femeie mentor este mandra ca este femeie. Experienta ei de viata o indreptateste sa poata face fata oricarui barbat. O poti cauta in medii profesionale de elita, in biblioteci sau in echipe de barbati. Daca ai timp sa te invarti prin astfel de medii vei intalni o femeie discreta care la inceput ti se va parea putin stearsa. Dandu-i voie sa-ti povesteasca despre ea si privind-o in actiune, ii vei descoperi frumusetea. 

Marea calitate a unui mentor adevarat este aceea de a se lasa intrecut de elevul sau. Asa ca poti sa-l supui pe mentorul tau acestui examen al depasirii. Daca el se bucura ca l-ai intrecut, inseamna ca acesta este cu adevarat un om care se lasa consumat de tine. 

Iti doresc din toata inima sa ajungi candva si tu sa fii un mentor-femeie. Aceasta este adevarata reincarnare - sa te poti regasi in oamenii mai tineri care vor sa-ti semene si pot sa duca mai departe valoarea ta.

SURSA: DR. CRISTIAN ANDREI

 

Comentarii

24.12.2013 druga_claudia

Un mentor adevarat este chiar initiatoarea acestui proiect, Andreea Marin.

27.06.2012 happy

Este greu de gasit un mentor, dar de obicei Dumnezeu ne ghideaza pasii in asa fel incat vom intalni oameni buni pe masura sufeltului nostru si a muncii depuse pentru un anumit lucru. Eu nu mi-am gasit un mentor, dar am incercat sa invat mereu cate ceva din viata celor pe cae i-am intalnit in viata mea si inca incerc sa ma descopar pe mine.

30.07.2011 angelica74

Foarte interesant si frumos prezentat este articolul. Un mentor bun este acela care are intelepciunea de a vedea in elevul sau un posibil rival, in mod constructiv. Mentorul-femeie are darul innascut de a asculta, de a da sfaturi utile pentru orice problema. Adevaratul mentor are constiinta ca la un moment dat poate fi depasit si are satisfactia ca elevul sau poate deveni un mentor eficient pentru altii. Adevarata avere a unui om este experienta de viata pe care o poate impartasi urmasilor sai, determinandu-i pe acestia sa-l depaseasca.

29.04.2011 marry.verr

mi-as dori si eu un om care sa ma indrume pe drumul bun...

16.03.2011 narcisa_trif

Cate adevaruri exprimate in asa putine cuvinte. Va dau dreptate pentru ca eu am trecut deja prin asta, dar sa stiti ca tot el m-a ajutat sa merg mai departe.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici