Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cum sa ma prezint sa fiu eu cea aleasa?

Tu si profesia ta

Pentru alegerea persoanei potrivite pentru postul pus in joc angajatorul urmareste acele aspecte care sunt esentiale si apreciaza acele aspecte pe care le avea pe o lista a calitatilor „de dorit”. Persoana care va arata ca ar putea contribui la bunul mers al companiei, care „acopera” cea mai mare plaja a criteriilor enuntate dar care si convinge de potential si interes, aceea va fi aleasa. Putem sa tinem cont si de:

Vorbeste cu masura! (nu uita ca fiecare pasare, pe limba ei piere!)

•    Povestindu-i angajatorului mai mult decat este necesar este o greseala fatala. (prea multa informatie – in special cea personala – va poate duce in unele domenii care mai bine nu le discutati la interviu).
•    Cand vei fi  intrebata (caci vei fi intrebata, cu siguranta!), „Aveti alte intrebari?” daca raspunzi  „Nu”, este foarte gresit!
•    Daca pui intrebari vei arata interesul. Si, cu siguranta, daca ai ascultat activ si atent ce ati discutat pana la acest moment, ai unele dintre informatii, si nu toate sunt foarte clare sau complete. Nu te sfii sa intrebi si sa ceri informatii suplimentare.
•    Punand intrebari vei afla daca esti la locul potrivit, vei afla mai multe despre companie, vei avea informatii mai clare despre postul pus in joc.
 
Sunt unele intrebari inevitabile....(raspunde cu atentie!) si e bine sa cunosti o parte dintre cele mai frecvente, pentru a fi pregatita.

1. “Care sunt  aptitudinile tale relevante pentru acest post?”

Foloseste posibilitatea de a-ti prezenta cele mai bune aptitudini. Asigura-te ca oferi informatii relevante pentru postul la care ai aplicat. Nu te lungi, rezuma cele mai puternice calitati, oferind exemple concrete din experienta la locurile de munca anterioare. E bine sa fii pregatita cu raspunsurile si nu le fabrica.

2. “De ce pleci de la actualul loc de munca (daca va vedea ca lucrezi)?”

Nu te vei apuca sa barfesti colegii, sefii sau situatiile de la actualul loc de munca. Vei observa ca interlocutorul tau va scurta mult interviul cu tine, semn ca ai gresit! Cel mai indicat este sa raspunzi ca esti in cautarea unor noi oportunitati, provocari sau responsabilitati. Incearca sa eviti sa invoci lipsa banilor, sau putinatatea lor. Nu vorbi despre nevoile pe care le ai, caci salariul este doar plata pentru un post si pentru responsabilitatile pe care acesta le are.

3. “Ce salariu doresti?”

Este o intrebare inevitabila. Angajatorii sunt interesati sa afle de la tine cum evaluezi tu postul, sa stie daca firma isi permite sau nu sa iti ofere banii pe care ii ceri. Daca este posibil, amana-ti raspunsul pana spre finalul interviului, cand vei sti daca esti o candidata serioasa pentru job. Daca angajatorul insista sa ii dai raspunsul legat de bani, intreaba despre salariul oferit in mod normal in firma pentru postul la care candidezi. In cazul in care nu primesti un raspuns satisfacator, spune o suma care sa fie acceptabila pentru responsabilitatile pe care le presupune jobul.

4. “Care sunt defectele care nu te-ar recomanda pentru acest post?”

De obicei aici candidatii intra in panica. Ii sugeram sa fii onesta, si sa te pui in locul angajatorului si sa te gandesti ca ai aprecia un raspuns onest. Sigur, nu vrem sa iti pui tarana in cap ci doar sa fii onesta si sa te gandesti la unele defecte. Nu ocoli acest raspuns.


Autor: Roxana Braga, expert in formare profesionala

Comentarii

11.07.2012 catalina_28

Sunt foarte bune sfaturile Dvs, doar ca eu cam tirziu am gasit aceasta informatie. Recent m-am angajat si sunt sigura ca daca mai foloseam si unele din aceste indrumari, rezultatul era mai bun. Oricum, de acum inainte voi tine cont de acestea. Va multumesc ca ne puneti la dispozitie asemenea informatie.

Intra in contul tau

Intra in contul tau

Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?

Fa-ti cont

Ai nevoie de sprijin?

Nu esti singura!
Vino in centrele noastre de consiliere

Sau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste

Doneaza <b>2%</b> din impozitul pe venit pentru cauza mamelor aflate in dificultate!

Sustine campania Facebook Twitter Yahoo! Messenger Email

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici