Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cum sa completez un Curriculum Vitae (CV)?

Tu si profesia ta

Curriculum Vitae este un document care reprezinta sumarul vietii, daca am dori sa traducem mot-a-mot. I se mai spune prescurtat CV si reprezinta traseul profesional si cateva date care sa ne recomande in relatiile de munca, pune in valoare competentele pe care le avem. Acest document arata celor de la  resurse umane, sau angajatorului (acolo unde organizatia nu are apozitia de resurse umane). Are cateva capitole de baza, indiferent de formatul care este solicitat:


•    Despre identitatea noastra (nume, nationalitate, data nasterii, si ce detalii se cer). Din pacate in Romania se cere explicit varsta, de vreme ce se cere data nasterii. Din start, plecam cu un handicap, desigur, daca varsta noastra este prea frageda sau prea mare). Sunt multe tari in care acest detaliu lipseste, la fel ca si sexul (aceasta rubrica nu exista).
•    Despre educatia noasta (adica, studiile pe care le-am urmat: scoala generela, liceu, facultate, mastre, etc.)
•    Despre contiuarea educatiei, cursuri de formare profesionala si de perfectioanre pe care le-am urmat pentru a completa tabloul a ceea ce stim sa facem (competentele noastre)
•    Daca avem vreun obiectiv de cariera (adica, sa lasam angajatorului sa intrevada daca postul oferit este si cel potrivit pentru mine, cu bunele si cu relele mele)
•    Care sunt deprinderile, competentele pe  am? (de exemplu daca si la ce nivel cunoastem limba romana, una-doua limbi straine, gradul de  utilizare al computerului, abilitatea de a crea baze de date, de exemplu)
•    Care este traseul profesional? Ce locuri de munca am ocupat?
•    Care sunt acele detalii relevante pentru postul pe care il caut? Ce anume  voi pune in lumina pentru  a demonstra ca stiu sa fac ceea ce se cere sa fac? Cum aduc dovezile pentru ce declar in CV?

Sa ne amintim ca, pentru a putea sa fim invitati la un interviu, cel care citeste Cvul nostru trebuie sa fie sigur ca suntem foarte aproape de ceea ce cauta.

De aceea, un Cv este bine sa fie:
•    Concis si relevant. Aceasta inseamna ca nu fcem o poveste, ca nu inseram toate acele informatii doar de dragul de a scrie si a completa tabele. Ci, trecem informatiile care sa sublinieze cel mai bine cat de potrivite suntem cu postul pe care ni-l dorim. Nu inventam ci inseamna sa ne concentram si sa scriem putin si de calitate ceea ce este relevant pentru post.
•    Complet. Adica, ne straduim sa nu uitam detalii care sa faca diferenta. Spre exemplu, daca se cere pentru pozitia dorita experienta in munca cu copiii, eu nu o sa omit ca am lucrat ca voluntar intr-o organizatie unde ne ocupam de copiii cu autism. De asemenea, nu voi uita sa trec la capitolul care se refera la competente sociale ca sunt o persoana care stie sa asculte, saritoare, care stabileste cu usurinta relatii. Voi avea grija sa trec ce ma ajuta si ce usureaza decizia angajatoului de a ma invita la interviu.
•    Folosesc un limbaj adecvat. Daca voi studia inainte organizatia, voi citi despre aceasta, voi observa cum elaboreaza documente, ce cuvinte foloseste, cu ce fonturi se scrie in organizatie, cine o conduce. Doar atunci ma apuc sa scriu, pentru ca voi fi mai usor sa folosesc limbajul care place, sa fie usor de inteles de catre cititor, sa para ca „ esti de-al nostru”
Este indicat sa arat ca am un obiectiv de viata. E bine sa definim acest lucru chiar la inceputul  CV-ului, sub datele de identificare, intr-o fraza.



Sursa: Roxana Braga, expert in formare profesionala

Comentarii

02.07.2012 bebestrunf

Cu totii ne-am dori un model deoarece daca l-am scrie noi am gresi unele rubrici.

07.12.2011 Vera_1

Exact. Mery_lu are dreptate. Astept si eu un model.

07.11.2011 Mery_Lu

cred ca ne-ar fi mai usor in completarea unui CV corect, daca ne-ati posta si un model /exemplu de Cv. Multumesc!

Intra in contul tau

Intra in contul tau

Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?

Fa-ti cont

Ai nevoie de sprijin?

Nu esti singura!
Vino in centrele noastre de consiliere

Sau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste

Doneaza <b>2%</b> din impozitul pe venit pentru cauza mamelor aflate in dificultate!

Sustine campania Facebook Twitter Yahoo! Messenger Email

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici