Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Maniere moderne

Secretele comunicarii

Bunele maniere nu au varsta, si daca vremurile se schimba, ne schimbam si noi odata cu ele. Este bine sa stiti, doamnelor, ca indiferent de vremuri, o femeie nu trebuie sa uite cum sa se poarte, indiferent de mediul si locul in care se afla. O buna crestere, se primeste si se transmite mai departe generatiilor ce vin din urma. Dar sa vedem cum se poarta o doamna. Nu e greu sa ne purtam frumos, sa fim politicosi, sa fim mai naturali si sa spunem mai des cuvinte ca “te rog” si “multumesc”. Am intalnit, de curand, un coleg care a ramas surprins cand i-am trimis un e-mail, prin care ii solicitam ajutorul, intr-o problema, si am inceput cu  “te rog” , iar la sfarsit i-am scris “multumesc frumos pentru timpul acordat”. 

Nu e nimic special, si nici nu trebuie sa ne suprinda un astfel de vocabular, insa suntem atat de ocupati si grabiti, incat uneori uitam sa ne purtam in limita bunului simt.

Desigur, ne putem descurca si fara bune maniere, dar oare cat de elegant este? 

Cum sa ne purtam la locul de munca, la o petrecere, cum sa refuzam o invitatie la cina, cand sa programam o intalnire, sau cum sa respundem la telefon, sunt doar cateva din ipostazele din care putem iesi basma curata daca tinem cont de cateva sugestii ce tin de bunele maniere. 

La serviciu. Nimic nu este mai deprimant decat un mediu in care oamenii se trateaza cu indiferenta sau nu se saluta. Spuneti tare si clar “ buna dimineata”, “buna ziua” sau “buna seara”, in acest fel nu doar ca veti saluta, dar va veti lasa si o impresie buna celor pe care ii salutati si poate in acest fel le faceti si altora ziua mai buna.

Stiu ca sunteti foarte grabite, ca va asteapta acasa copiii si sotul, dar oricat de grabite ati fi, asteptati sa coboare toata lumea din autobuz, metrou inainte de a urca. Daca un coleg/vecin va tine usa liftului pentru tine, nu uita sa spui tare si clar “multumesc frumos” sau “multumesc foarte mult”. 

De asemenea in lift nu vorbi despre ce zi ingrozitiare ai avut tu, nu intereseaza pe nimeni si in plus deranjeaza. 

Nu le distrageti atentia si nu ii intrerupeti pe colegii vostri daca sunt ocupati. Eventual intrebati cand puteti sa stati de vorba cu ei, daca este important si nu suporta amanare.

In sedinta, neaparat trebuie sa va inchideti telefoanele mobile sau macar sa le tineti pe    silent. Insa, daca primiti un apel important la care insa trebuie sa raspundeti, cereti-va scuze si iesiti sa vorbiti afara.

E bine sa va alegeti tinuta vestimentara in functie de locurile si activitatile pe care le aveti in ziua respectiva. 

Daca serviciul va impune un stil anume, e bine sa va alegeti hainele corespunzatoare. 

Pe strada, daca voi nu aruncati gunoiul, insa cineva face asta, nu este rau sa ii atrageti atentia intr-un mod cat se poate de inofensiv - “v-a cazut ceva” - si sa ii aratati unde este cosul de gunoi.

La magazine, nu asteptati sa ajungeti in fata vanzatoarei pentru a scoate portofelul din geanta si a plati, mai ales daca ati stat la rand. E un gest de bun simt sa iti pregatesti  dinainte banii sau cardul, in acest fel veti scuti din timpul vostru si al celor care asteapta dupa voi. 

Nu mancati pe strada, dar totusi daca o faceti, abtineti-va cand sunteti in mijloacele de transport in comun sau in spatiile inchise. In acest fel, veti evita comentariile de genul “ce miros ingrozitor”.

Nici telefoanele mobile utilizate in locurile publice nu trebuie sa ii deranjeze pe cei de langa voi. Nu este frumos sa tipati cand vorbiti la telefon. Nu intereseaza pe nimeni ce aveti de discutat. Daca sunteti pe strada, nu e necesar sa va opriti in mijlocul drumului - este bine sa va dati intr-o parte si sa vorbiti, fara a-i incurca pe ceilalti trecatori.

Nu se raspunde la telefon in momentul in care platiti cumparaturile, asa cum am spus si mai devreme, nu trebuie sa ii facem pe cei care asteapta in urma noastra mai mult decat este necesar. 

Punctualitatea

Sunt din ce in ce mai putini oamenii care nu intarzie. Scuzele sunt din cele mai diverse, de la traficul aglomerat, pana la evenimentele aparute in ultimul moment. 

Calculati-va timpul si luati-va o marja de timp, oricand poate aparea ceva de ultim moment. Mai ales daca aveti o intalnire cu o persoana importanta. Dar, nici pe prieteni nu e frumos sa ii lasati sa va astepte. Nici voi nu asteptati mai mult de 15-20 de minute.

Aveti voie sa faceti observatie celor care intarzie si nu anunta sau acelor persoane care intarzie constant. Fac o paranteza si va marturisesc ca una dintre prietenele mele intarzia tot timpul, de fiecare data, fara exceptie. Desi sunt o persoana intelegatoare si destul de rabdatoare, la un moment dat am refuzat sa imi mai dau intalnire cu ea, dupa ce am incercat sa o chem la locul de intalnire chiar si cu o ora inainte de momentul la care eu stiam ca ajung....doar....doar va ajunge la timp.

 

Sursa: Ana Maria Vasilateanu, Asociatia Telefonul Copilului 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici