Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Interviu in exclusivitate cu Ileana Badiu

Povestile mamicilor vedeta

Scoala Mamelor – Interviu cu Ileana Badiu

Andreea Marin Banica: Scoala Mamelor are un nou oaspete: Ileana Badiu. Multumesc ca esti aici!

Ileana Badiu: Multumesc ca m-ati chemat!

Andreea Marin Banica: Vorbim pentru zecile de mii de mame care deja intra in mod obisnuit pe site-ul nostru pentru ca exista experiente pe care fiecare dintre noi le traieste, experiente care ne unesc, experiente care ne fac sa vedem viata intr-un alt mod pentru ca le traversam diferit. Si tu ai  experientele tale, ca mama. Dincolo de faptul ca esti o mama pe care o stim: de la televizor, din emisiuni, din ziare sau din reviste, dincolo de toate aceste aparente, pana la urma, esti mama! Si ai traversat momentele tale de cumpana in asteptarea unui copil, si apoi momentele tale de scoala, ca mama, in momentul in care l-ai tinut pe micutul tau in brate, si el a inceput sa creasca, sa se dezvolte.
Vreau sa te intreb daca pentru tine copilul a venit usor sau, in lumea stresanta in care traim, in mediul in care responsabilitatile uneori sunt mai multe decat timpul pe care il avem pentru noi insine, ti s-a intamplat si tie sa ai o asteptare grea.

Ileana Badiu: Da. Din pacate si eu sufar de ceea ce sufera foarte multe femei in ziua de azi, si anume ca evident ca nu s-a intamplat sa am un copil atunci cand mi-am dorit sa am un copil. Probabil ca stresul are un cuvant foarte mare de spus. Evident ca si eu mi-am facut ,ca si celelalte femei, o groaza de investigatii si de analize,  si pur si simplu, fara nici un fel de motivatie, dar fara nici un fel de motivatie, nu am ramas insarcinata, ambii parteneri fiind sanatosi.  Cu toate astea, sfatul medicilor, care mi se pare cel putin exagerat pentru o femeie care se afla intr-o astfel de situatie, a fost: “… ai sa vezi, o sa se intample cand nu ai sa te mai gandesti”. Bine… in momentul in care nu poti sa faci un copil normal ca te gandesti zi de zi, faci tot felul… de la sarcini psihice, ceea ce si mie mi s-a intamplat si am auzit ca si altora…

Andreea Marin Banica: Ce inseamna sarcina psihica?

Ileana Badiu: Sarcini false. Venea acel moment al lunii cand eu aveam convingerea ca sunt insarcinata, vrand sa raman insarcinata, si aveam toata simptomatologia: dar tot, inclusiv partea de intarziere a menstruatiei. Si era dezamagire maxima, evident, ca nu eram insarcinata. Si tot speram: poate este o sarcina pe care am pierdut-o. Nu, eu nu ramaneam insarcinata. Sigur ca e o frustrare enorma sa nu poti sa faci un copil.

Andreea Marin Banica: Cand poti sa faci atat de multe lucruri de fapt.

Ileana Badiu: Sa nu poti sa-l faci cand doresti, si ceasul ticaie, si intri intr-o panica care nu ajuta la nimic. Si, intr-adevar, marturisesc ca eu m-am relaxat – si atunci am si ramas insarcinata pe cale naturala – cand m-am dus la un la un mare specialist profesor in fertilitate, in Germania.

Andreea Marin Banica: Ai avut aceasta sansa.

Ileana Badiu: Nu, stai. Ca nu am avut nici o sansa. Din contra. Eu am foarte mare incredere si in medicii din Romania pentru ca, iti dau un exemplu: un reputat  profesor mi-a facut o histosalpinografie, si mi-a dat un verdict groaznic, fara nici o motivatie. Eu nu stiam sa fi avut o trompa infundata inainte. Mi s-a intamplat, ce e drept, cand eram mai tanara sa si raman insarcinata, sarcini la care am renuntat pentru ca nu era momentul atunci. Si acel profesor mi-a spus ca nu am cum sa raman insarcinata pentru ca ambele trompe sunt infundate, irecuperabile, si asta este situatia, trebuie sa fac o inseminare. Lucru care … nu ca eram impotriva lui, numai ca nu eram pregatita pentru acel verdict, si pentru  ideea in sine.  Cu aceasta ocazie m-am si relaxat complet, pentru ca am inteles ca nu pot sa raman gravida,drept  pentru care nici nu m-am mai preocupat sa ramana gravida. Si pe acest fond am ramas gravida, am ramas insarcinata in mod absolut natural. Fusesem relaxata pentru ca nu mai aveam aceasta presiune si pentru ca oricum pusesem in cui subiectul, si urma sa ne ducem sa vedem ce trebuie sa facem in situatia unei fertilizari, inseminari, etc.

Andreea Marin Banica: Aici avem un punct comun. Dintr-o alta motivatie am renuntat sa mai cred ca pot ramane insarcinata, si s-a intamplat. Vezi, medicina are totusi limitele ei si e o chestiune care tine de mai mult decat calculele stiintifice.

Ileana Badiu: Este adevarat ca psihologic probabil, faptul ca esti atat de stresat si de indarjit diminueaza sansele. Sau, ma rog, putem sa ne legam de divin, pentru ca lucrurile se intampla atunci cand trebuie sa se intample, nu cand vrei tu neaparat. Sigur ca este relaxant acum sa spui treaba asta dupa ce ai reusit, si inteleg perfect fremeile care intra intr-o panica groaznica atunci cand li se spune, gresit sau nu, ca nu pot sa ramana insarcinate.

Andreea Marin Banica: Ai spus cuvantul psiholog. Consideri ca in momentul in care,  singura sau cu ajutorul celor dragi tie, nu reusesti sa iesi dintr-o incrancenare , nu reusesti sa iesi din cercul epuizant al informatiilor care se invart in mintea ta si nu poti vedea mai mult decat atat, e necesar, e bine sa incerci sa mergi la un psiholog?

Ileana Badiu: Absolut! 100%! Psihologii au un mare rol in dezvoltarea, pana la urma sanatoasa, a unei persoane, si  de foarte multe ori intri intr-o depresie care, intr-adevar, e o boala ca oricare alta de care nu ar trebui sa iti fie rusine, din care nu poti sa iesi fara ajutorul specialistilor.

Andreea Marin Banica: Fara ajutorul cuiva care sa stie sa te asculte.

Ileana Badiu: Sigur, si de meserie care sa stie ce anume trebuie sa iti spuna sau ce anume trebuie sa caute la tine, si din ce motiv se intampla anumite blocaje emotionale.

Andreea Marin Banica: Poate ca o mama care ne urmarescte acum ar putea spune: “Pai am o vecina care imi e si prietena foarte buna si ea ma asculta cu mare atentie.”

Ileana Badiu: E important sa te asculte prietenii, dar este foarte important sa te asculte un om de specialitate care stie s a te ghideze si sa iti ghideze emotiile in directia corecta. De exemplu si eu am fost la psiholog pentru ca mi s-a intamplat sa am momente, in urma unei traume, a mortii tatalui meu, sau perioade agitate profesional, cand efectiv nu mai faci fata. Numai ca eu fac parte din categoria oamenilor care inteleg care e aportul unui psiholog si nici nu imi imaginez ca as putea sa trec singura. Si in loc sa prelungesc o depresie pana cand ea ajunge la un deznodamant nefericit, m-am dus stiind clar ca acest traumatism pe cate il traisem va declansa un mecanism de boala care se cheama depresie.

Andreea Marin Banica: Ce-a inseamnat depresia? Care au fost semnele pentru tine?

Ileana Badiu: Insomnie, anxietate, sentiment continuu de panica. Nici eu nu stiam de ce imi era atat de frica, dar aveam un sentiment continuu de panica si un sentiment ca ceva rau se va intampla. Sigur, absolut stupid, de acord.

Andreea Marin Banica: Si te autosugestionai in sensul asta.

Ileana Badiu: Si ele incep sa se si intample. Pentru ca, atunci cand te gandesti numai la lucruri rele, si  lucrurile rele care ti s-ar putea intampla… Am slabit, dar te poti si ingrasa intr-o stare de depresie, dormi  prea mult sau dormi prea putin, fiecare evolueaza diferit. La mine asa s-a manifestat. Si lipsa poftei de viata, ceea ce pentru o tanara, cat aveam eu pe atunci, 23 de ani, era absolut anormal. Si m-am dus singura, aveam o prietena de familie - s-a intamplat sa fie psihologul foarte aproape de mine - i-am descris starile pe care le am, si a considerat ca este momentul sa facem niste sedinte de psihoterapie.

Andreea Marin Banica: E foarte bine ca mamele sa stie ca noi la Bucuresti, Ploiesti si Cluj, deocamdata, avem centre in care psihologul si psihiatrul sunt o gratuitate pentru ele, deci pot merge la aceasta consiliere.

Ileana Badiu: Ceea ce este foarte mare lucru!

Andreea Marin Banica: Exact. Pentru ca o sedinta costa, la nivelul la care sunt psihologii nostrii, cam 2.000.000 lei (vechi –n.r.), ori daca trebuie sa te duci de vreo 10 ori - 20.000.000 lei (vechi –n.r.) nu e chiar la indemana oricui.

Ileana Badiu: De zece ori te duci daca ai o depresie mititica, ca daca e ceva mai serios te duci de vreo 50, 60 de ori pana sa ti se rezolva problema.

Andreea Marin Banica: Ce se intampla daca nu te duci, daca cei din jur iti tot spun : “Exagerezi. Nu ai motive sa fii nefericita.”

Ileana Badiu: Nu stiu. Eu am tot felul de cazuri despre care am auzit, ale unor oameni care, desi erau cultivati, si destepti, nu s-au dus la psiholog in momentul in care au facut o depresie, mai ales ca aceasta depresie are drept cauza un dezechilibru pur si simplu al vietii tale, hormonal. Este serotonina care nu mai este secretata, de altfel in limbajul popular se cheama hormonul fericirii, si care in urma unui traumatism se inhiba, este pur si simplu inhibata. Si atunci o poti ajuta medicamentos  ducandu-te la un psihiatru, pentru ca psihologii nu prescriu medicamente, dar de foarte multe ori nu ajungi asa de departe. Dar e posibil daca nu te duci la psiholog din timp, sa ajunga asa de departe.

Andreea Marin Banica: Ai  cunostinta de cazuri ale unor oameni care nu au tratat depresia ?

Ileana Badiu: Da, si care chiar s-au sinucis. Da, din pacate chiar am cazuri ale unor oameni, Slava D-lui nu prea multi la numar. Aveam un cunoscut, un barbat in toata firea, care din pacate nu mai gasea…

Andreea Marin Banica: Nu mai gasea o motivatie sa isi doreasca sa traiasca.

Ileana Badiu: Da, si pur si simplu nu mai gandesti in acel moment. Nu are nici o legatura cu logica, daca nu esti un om sanatos asta nu inseamna ca esti nebun, inseamna ca esti bolnav. Asta se putea intampla absolut oricui, la orice nivel.

Andreea Marin Banica: Ce se intampla este ca emotiile, negative, ajung sa iti controleze mintea.

Ileana Badiu: Si sa iti guverneze viata, si sunt mult mai puternice decat tine, si nu mai stii ce sa faci,  si de cele mai multe ori asta pare a fi un deznodamant… D-ne fereste…

Andreea Marin Banica: Un deznodamant pe care il alegi si ti se pare ca este alegerea buna.

Ileana Badiu: Sigur. Esti perfect convins de ceea ce faci.

Andreea Marin Banica: As vrea sa continuam - ai ramas, pana la urma, insarcinata pe cale naturala, D-zeu a fost cu mana pe umarul tau - daca au existat angoase sau probleme pe care ti le-ai pus in momentul sarcinii.

Ileana Badiu: Groaznice. Asta este alt lucru pe care, efectiv, nu il inteleg. Deci am spus ca daca o sa am timp, la batranete, am sa scriu o carte despre cum sa de-mitizezi mitul sarcinii. Care, intr-adevar, finalitatea este absolute minunata. Am foarte multe prietene care traiau cam ceea ce traiam si eu, si anume: in loc sa te simti ca intr-o stare de gratie pentru ca… asa trebuie, intr-adevar, mai ales in contextul meu cand a avea un copil nu a venit usor, am avut o depresie cred ca grava. Nu m-am dus la psiholog in acea perioada, pana si mie imi era destul de jena de postura in care ma duc: femeie insarcinata, dorindu-mi  un copil sa spun ca sunt total nefericita. Nu mi-a fost rau fizic, sa nu intelegem ca asta a fost motivul . E adevarat ca am avut si o problema de sanatate in care s-a intamplat o intoleranta a ficatului la propriul meu progesteron care nu facea ca lucrurile sa fie mai simple, ci din contra, mai complicate. Dar nu am fost fericita in perioada sarcinii. Nu m-am putut obisnui cu mine.

Andreea Marin Banica: Deci exista si aceasta posibilitate.

Ileana Badiu: Sigur ca exista. Si abia acum am inteles.

Andreea Marin Banica: Si ce ai facut? De ce te loveai? Care erau blocajele?

Ileana Badiu: Toata lumea se uita absolut patrat la mine si spunea: “Mai da` se poate, il manii pe Dumnezeu.” Ok, acum daca Dumnezeu a considerat ca merit sa am un copil, inseamna ca o sa ma inteleaga si in situatia asta. Si nu m-am putut adapta, ma dureau toate… e un soc emotional pana la urma, chiar daca finalitatea este una absolut  minunata.  Dar nu toate reactioneaza  la fel. Unele sunt intr-o stare de beatitudine continua, ceea ce e minunat, si asa ar trebui sa fie. Dar sunt  si unele femei care nu se impaca usor pentru ca, si explicatia psihologica cred ca exista si aici: eu eram o femeie care avea deja 34 de ani atunci cand am ramas insarcinata, si aveam un anume fel de viata. Muncind zece ore pe zi, fiind foarte dinamica, obisnuita sa fiu slaba, facand sport, putand sa ma abtin in a nu manca… Toate lucrurile astea s-au schimbat. Sigur ca, de la schimbarile astea care erau destul de dramatice, ma gandeam in viitor si imi dadeam seama ca asta este o schimbare care dureaza  9 luni, cealalta o sa dureze tot restul vietii. Si te sperie un pic, chiar daca iti doresti enorm lucrul asta.

Andreea Marin Banica: Este posibil ca oamenii din jurul tau, oricat de mult te-ar iubi, sa nu te inteleaga, sa isi piarda rabdarea, sa nu aiba cunostinte destule ca sa inteleaga prin ce treci. Cum a fost in cazul tau?

Ileana Badiu: In cazul meu , slava Domnului, toata lumea m-a inteles.

Andreea Marin Banica: Sotul tau este medic.

Ileana Badiu: Sotul meu este medic, si un om empatic, si oricum intelegea ce se intampla. Pentru ca, iarasi spun: nu are legatura cu logica, chiar deloc. Si eu ma intrebam: cum pot sa nu ma bucur cu o asa minunatie in brate care se uita in ochii mei, si nu intelegeam de unde vine plansul asta continuu.

Andreea Marin Banica: Am trait depresia postnatala si stiu despre ce vorbesti.

Ileana Badiu: Da, cred ca foarte multe femei stiu despre ce vorbim aici. Si daca nu m-ar fi inteles cred ca ar fi fost extrem de dificil. Dar pot sa inteleg si faptul ca sunt oameni care nu pot sa inteleaga: adica ai un copil sanatos si…  Chiar si in contextul meu, ma intelegea toata lumea si la un moment dat tot isi pierdeau rabdarea: “Bine, hai sa ne oprim acum, copilul e minunat, e sanatos, e in regula.”

Andreea Marin Banica: Ai tot ce iti trebuie, traiesti o viata civilizata…

Ileana Badiu: Da, nu stiu la ce ma gandeam.

Andreea Marin Banica: Si cum ai iesit din asta?

Ileana Badiu: Pur si simplu: asa cum am intrat, asa am iesit. La un moment s-a oprit robinetul, am avut rabdare, nu am mai intrat in panica, pentru ca stiam toata treaba asta.

Andreea Marin Banica: Constientizai prin ce treci! E foarte important!

Ileana Badiu: Da, constientizam. De asta si spun ca, daca nu ai intelegerea familiei, trebuie neaparat sa te duci la un psiholog pentru ca sigur ca te invinuiesti: n-ai nici un motiv, si cu toate astea esti asa de daramata.

Andreea Marin Banica: Eu le spun mamelor care ne urmaresc acum pe scoalamamelor.ro  ca daca apasa pe butonul “Ai grija de sanatate” si intra la subsectiunea “Sanatatea mintii tale”, vor citi foarte multe informatii despre depresie, nu doar despre cea postnatala, ci si despre depresia, anxietatea si starile de stres care pot veni asupra noastra pe nepusa masa, in orice moment al vietii.

Ileana Badiu: Da, pare de necrezut. Adica eram pregatita si stiam ca urma sa se intample un moment depresiv, eram foarte asumata, dar toate astea mi-au depasit asteptarile. Pentru ca am crezut ca se va manifesta total diferit decat s-a manifestat. Nu are legatura cu depresia clasica, este un moment prin care trece destul de multa lume.

Andreea Marin Banica: Destul de mult, nu tine o zi, doua.

Ileana Badiu: Da, depinde, poate sa tina si doi ani. La mine a tinut, slava Domnului, doar o luna de zile, dar acea luna am sa o tin minte tot restul vietii mele.

Andreea Marin Banica: Ce ti-a adus, ca schimbare majora in viata, copilul tau?

Ileana Badiu: Ne completeaza vietile, este  evident minunea si comoara noastra, si este atat de frumos sentimentul de a fi mama! Iar asta este o alta treaba care cred ca este de discutat: eu nu am avut un sentiment atat de profund asa cum il am acuma -imediat. E normal, si chiar daca stii ca e normal, si cu asta te acuzi: ca nu poti sa simti ceea ce simti azi pentru cineva care este mic, iti invadeaza viata si ti-o da complet peste cap.

Andreea Marin Banica: Pentru ca trebuie sa iti reorganizezi viata si sa ai grija de micut.

Ileana Badiu: A venit cu timpul. Eu constientizam si m-am acuzat si de asta.  Stiam ca o sa imi ia ceva timp, si nu se poate compara ceea ce simt acum cu ceea ce simteam imediat ce l-am nascut. Imi puneam intrebarea: si oare il mai iubesti la fel de mult cand creste, si are 47 la picior? Si inteleg perfect ca probabil ca da, sau din ce in ce mai mult, ca este absolut minunat. Iar acum, de cand vorbeste…

Andreea Marin Banica: Te intelegi cu el ca si cu un barbat in casa.

Ileana Badiu:  Imi spune ca ma iubeste, ca-s frumoasa ca o zana, ca-s …

Andreea Marin Banica: Nu cred ca exista compliment mai placut decat cel pe care ti-l face copilul tau.

Ileana Badiu: Nuu.  Si se uita in ochii tai si… dar nu il pune nimeni, zice el atunci cand i se pare ca sunt frumoasa.  Adevarul e ca i se pare cand sunt pregatita, nu imi spune in pajama fiind… sa fiu cu pantofi cu toc ii place…

Andreea Marin Banica: Exista si in viata unei femei care a ajuns la un statut, si care are posibilitatea sa traiasca la un nivel civilizat, mai exista momentele acelea care sunt ale oricarei mame: in care spune seara o poveste copilului ei, in care isi face timp, oricat ar fi de ocupata, pentru educatia lui, chiar daca are posibilitatea de a avea o bona? Pentru ca, vezi, poti fi judecata de partea cealalta a ecranului, ca iti permiti aia, sau aia, sau aia. Sigur ca pentru tine viata e frumoasa. Cum raspunzi unor astfel de vorbe?

Ileana Badiu: Ca de cand exista si Sasha eu am zero timp pentru mine. Eu nu mai am timp pentru mine. Nu stiu ce inseamna timpul asta pentru fiecare: sa te duci la masaj, la cumparaturi sau cu fetele la o cafea. Eu nu mai am asa ceva pentru ca, muncind foarte mult, ca trebuie sa muncesc…

Andreea Marin Banica: Dar tu minti! Acum esti la o sueta cu fetele!

Ileana Badiu: Da! E adevarat. Mici momente, dar in comparatie cu ce puteam sa imi permit inainte … Incerc sa imi organizez timpul extrem de bine, cu toate ca, sigur, daca n-as fi avut si ajutorul  unor bone… Dar sunt foarte multe femei,si chiar daca nu ai posibilitati materiale,  intotdeauna se intampla sa fie o matusa… Eu nu am o familie numeroasa, dar familiile romanilor sunt familii numeroase: cu bunici… Copilul meu din pacate – uite exista si reversul medaliei –nu are bunici.

Andreea Marin Banica: Aproape, in sensul asta.

Ileana Badiu: Nu, nu are bunici, in sensul de sex masculin.  Tatal meu si tatal sotului meu au murit, din pacate. E un copil care e privat de ideea de bunici, din punctul asta de vedere. Nu are decat femei in jurul lui. Si atunci, fara ajutorul unei bone, nu as putea sa-mi fac si meseria, pentru ca nu as avea cu cine sa il las. Dar de cand exista Sasha trebuie sa ma organizez foarte bine, si mi-am impus un program si anume: dimineata imi permit sa nu ma duc chiar de la ora 9.00 la birou, ci ma duc de la 10.00, pentru acea ora si jumatate este foarte importanta. Si ne giugiulim noi doi, ne spalam pe dinti, ne pupam, mancam  micul dejun. Si intotdeauna seara –in cazuri exceptionale, asta e- dar de principiu seara vin acasa, chiar daca ulterior ma duc la birou. La ora 19.00 vin acasa ca sa apuc sa stau 3 ore cu Sasha, si se intampla ca, dupa aia, la 22.00 sa ma reintorc la birou pentru ca nu mi-am terminat treaba. Dorm foarte putine ore pe noapte, pentru ca nu am ce sa fac, dar desigur ca nu il pot priva de timpul petrecut cu mama lui. Si … si asa ma condamn ca este foarte putin in comparatie cu cat ar merita si ar trebui sa stea mama lui cu el, poate.

Andreea Marin Banica: A venit si timpul in care ti-ai pus problema: vreau sa revin la forma mea fizica anterioara.

Ileana Badiu: Ce am facut eu a insemnat ca, timp de 10 zile, am baut doar lichide, dar lichide nu in sensul ca doar apa, ci lichide formate din plante verzi: patrunjel, telina verde, castravete, mere verzi, s.a.m.d.

Andreea Marin Banica: Combinate intr-un anume fel, precum iti spuneau nutritionistii.

Ileana Badiu: Desigur, nu m-am apucat eu de capul meu si nici nu as fi facut asta fara sa fiu asistata, in principiu, de catre specialisti.

Andreea Marin Banica: Si nu cazi din picioare?

Ileana Badiu: Nu numai ca nu cazi din picioare, eu eram convinsa ca voi cadea din picioare si mi-am asumat sa cad si din picioare.

Andreea Marin Banica: Eu nu sfatuiesc pe nimeni care ne priveste acum sa gandeasca in felul asta!

Ileana Badiu:  Sigur. Dar vroiam sa slabesc pentru ca, efectiv , ajunsesem intr-un punct mort. Si a fost incredibil, pentru ca practice se opreste digestia complet pentru perioada respectiva, ceea ce inseamna ca sangele, care in mod normal e pompat in sistemul digestiv, incepe sa pompeze inspre celelalte organe pe care le curata, ceea ce inseamna nu numai ca, evident, slabesti, dar nu pot sa iti spun cum te simti. Aveam energie sa urc, faceam 4 ore pe zi de sport, as fi putut sa mut muntii din loc. Si aveam, inainte de asta, niste probleme de sanatate: probleme hepatice, colesterol, trigliceride…  Dupa acele 10 zile, si de atunci incoace, nu mai am nici un fel de problema, si am niste analize de copil mic.

Andreea Marin Banica: Cred ca am vazut acelasi documentar, pentru ca eu am vazut povestea unor oameni, cu diverse probleme de sanatate, care s-au dus la medic pentru problemele lor de sanatate –unul avea psoriazis, unul transpira fara oprire, altul avea o anxietate inexplicabila, altul se inchisese in casa si isi schimbase viata complet in rau  - toti aveau de fapt acelasi punct comun: problema hranei, a amestecului de alimente intr-un mod gresit si toata treaba asta setase organismul intr-o directie care facea rau.
Deci nu s-au dus pentru ca vroiau sa slabeasca.

Ileana Badiu:  Deci eu am reusit sa elimin surplusul meu, dar nu am slabit mai mult decat era organismul meu invatat sa slabeasca. De atunci practice fac acelasi lucru, si o data pe saptamana, eu singura, dupa retetele pe care le am, beau sucurile respective.

Andreea Marin Banica: Deci o zi pe saptamana.

Ileana Badiu: O zi pe saptamana. Chiar daca nu reusesc chiar toata ziua si seara trebuie sa mananc o salata ca ajung intr-un loc unde…

Andreea Marin Banica: Dar ai o zi in care iti cureti organismul.


Ileana Badiu: Da. Si sar de la una la alta: am devenit, cu aceasta ocazie, vegetariana. Din convingere.

Andreea Marin Banica: Nu pentru ca e o moda.

Ileana Badiu: Deloc, nici nu imi puteam imagina asa ceva. Ci pentru ca am vazut cat de bine ma simt, si ce energie am, si cum arat.

Andreea Marin Banica: Dar daca de maine vrei sa mananci o portie de carne, nu iti este interzisa.

Ileana Badiu: Sigur. Nu mai am nici un fel de obsesie. Daca vreau sa mananc, sigur ca mananc, dar nu mai simt nevoia. Si ceea ce mi se pare uluitor este ca totdeauna mi-am impus bariere: nu, nu am cum sa mananc azi, nu e duminica si nu pot sa mananc o prajitura acolo. Acum nu imi vine,  pur si simplu nu imi vine. Sigur ca mai sunt momente in care mai gust.

Andreea Marin Banica: Practic mintea ta s-a resetat si ea.

Ileana Badiu: Da, absolut totul. Deci sunt mult mai echilibrata, mult mai linistita, mult mai pozitiva. Probabil ca nu degeaba yoginii mananca tipul asta de dieta fara …

Andreea Marin Banica: Fara toxine!

Ileana Badiu: Fara toxine, de fapt. Mananc multe nuci, mananc curmale, migdale, mananc tot felul de lucruri la care niciodata nu m-as fi gandit ca am sa le mananc. Si imi plac. Asta este un tip de alimentatie care nu a insemnat nici un fel de efort. Si in alte diete pe care le-am incercat sigur ca ajungeam sa slabesc, dar nu era  acelasi lucru. Acum ma simt bine.

Andreea Marin Banica: Recunosc ca am trecut prin acelasi blocaj, ca la un moment dat ultimele kilograme erau imposibil de dat de-o parte numai prin sport. Nu am avut, de asemenea, obsesia de a fi ca in liceu, dar dupa detoxifiere …

Ileana Badiu: Ai ajuns sa fii ca in liceu!

Andreea Marin Banica: Exact! Si le rog pe mamele care intra pe www.scoalamamelor.ro sa intre la capitolul “Sanatate”, si acolo la subcapitolul “Nutritie si Diete”,  unde vor afla amanunte despre lucrurile de care vorbim.
As vrea, in finalul discutiei noastre, sa te intreb daca ai intrat pe acest site. Daca ti se pare util ca mamele din Romania sa aibe un punct pe internet, un program national, un telefon la nivel national la care sa sune gratuit, 3 centre: in Bucuresti, Ploiesti si Cluj in acest moment la care sa mearga la psiholog si psihiatru gratuit, sa aiba specialisti care sa le raspunda zi de zi la intrebarile lor, fie ca sunt medici, fie ca sunt  specialisti in formare profesionala, fie ca sunt specialisti in comunicare,  sau in drepturile mamelor, le raspund gratuit - toate lucrurile astea ti se par un moft, sau ti se par necesare?

Ileana Badiu: Mi se par extrem de utile, mai ales ca, intr-adevar, ideea de a fi mama este ceva  absolut natural, sigur ca milioane de generatii au fost mame, dar cu toate astea – si lumea o ia in derizoriu: “Ei bine, ok, acum ce mare lucru, esti mama, ei si? – esti de foarte multe ori depasita de situatia de a fi mama, sau de a fi insarcinata, si trebuie sa ai la cine sa te raportezi. Si de multe ori iti e jena sa vorbesti chiar si cu parintii tai, sau mama ta despre treaba asta, pentru ca ea a luat mult mai usor lucrurile.

Andreea Marin Banica: Sunt alte vremuri.

Ileana Badiu: Si ai nevoie sa te raportezi la un sfat al unor specialisti care sa nu presupuna cheltuieli financiare, sa ti se poata raspunde instant, sa nu trebuiasca sa te deplasezi neaparat ci sa intri online, de pe calculatorul tau sau al oricui, de la birou, de la internet-cafe, de oriunde, si sa gasesti un sprijin in aceste moment care, intr-adevar, sunt cele mai frumoase, dar totodata si cele mai dificile din viata unei femei.

Andreea Marin Banica: Scoalamamelor.ro se adreseaza oricarei mame. Ea poate sa aiba si 50 de ani, si 60 de ani, si sa treaca printr-o perioada cu probleme - fiecare perioada are problemele ei. Si atunci eu cred ca fiecare dintre noi este un bun promotor spre a spune mai departe  ca exista acum un sprijin, exista informatii utile pentru orice mama, la orice varsta.
 Iti multumesc tare mult!

Ileana Badiu: Si eu! Si sper sa reusiti sa faceti cat mai multe centre, in cat mai multe locuri care sa fie vizitate de aceste femei care sunt convinsa ca au nevoie de ajutor, sau de sfaturi, nu neaparat de ajutor in sensul dramatic al cuvantului.

Andreea Marin Banica: Multumesc tare mult! Si iti doresc sa iti creasca baiatul mare, sanatos. Sanatatea e mai buna decat toate!

Ileana Badiu: Multumesc!

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici