Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Ingerul meu pazitor: Audrey Hepburn

Povestile mamicilor vedeta

 

Intr-o era a celebritatilor ce au ramas in istoria Hollywood-ului, nimeni nu a stralucit mai puternic decat Audrey Hepburn. Feminitate si fragilitate, gratie, farmec, caldura, spirit, eleganta, talent, umanitate. Nimanui nu i s-au potrivit mai bine toate aceste vorbe, ca parte din definitia sa. Dumnezeu a pus totul intr-o mana de om ce avea sa fie balsam pentru o lume intreaga, si de maturi, si de copii. Reper in cinematografia mondiala, dar si Ambasador al Bunavointei pentru UNICEF, Audrey Hepburn e o legenda si un model. O aspiratie. Si un reper de vesnica inspiratie pentru mine...

Aceasta este povestea unei femei care a cunoscut si zborul si caderea. S-a ridicat si a mers
mereu mai departe. S-a nascut in 1929 langa Bruxelles, intr-o familie instarita care a cunoscut divortul, insa, cand Audrey avea 6 ani. A tanjit dupa dragostea tatalui care n-a simtit nevoia sa-i fie aproape nici dupa ani, cand ea devenise un om cunoscut, un tata care a lipsit 20 de ani din viata sa si de care, totusi, a avut grija pana cand acesta a inchis ochii. 

Aceasta este istoria unui copil care a urmat scoala pe timp de razboi, a cunoscut neajunsurile si nu a uitat ce inseamna saracia si foametea intreaga sa viata. 

Este crampeiul de basm al unei mici balerine care a muncit pe branci si a folosit fiecare experienta a intalnirii cu oameni mari ai vremii spre a invata, ceea ce a condus-o catre succes. Povestea unei tinere actrite care se trezea zi de zi la 5 dimineata spre a-si recupera lipsurile pe care altii le depasisera prin sansa studiilor de actorie elaborate, caci Audrey obisnuia sa se descrie ca o actrita fara prea multa tehnica, pentru ca nu urmase niciodata o scoala in adevaratul sens al cuvantului. Avea, insa, talentul nativ de a se apropia in chip magic de publicul ei, de a transmite nuante ascunse si sentimente cu o naturalete nemaintalnita si de a juca fara un efort vizibil alaturi de nume precum Humphrey Bogart, William Holden, Gary Cooper, Cary Grant, Gregory Peck, Henry Fonda, Fred Astaire şi Sean Connery. 

O stea despre care se spune ca nu a fost constienta de propria stralucire. Modesta, ea se vedea prea firava, cu imperfectiuni ale corpului pe care le credea exagerate, astfel incat se simtea intotdeauna onorata de atentia pe care milioane de oameni i-o acordau, ca si cand nu ar fi facut destul cat sa o merite pe deplin. Dintr-un sentiment de recunostinta fata de darul primit, a fost intreaga viata un om punctual si corect, si-a memorat rolurile cu constiinciozitate spre a nu oferi celorlalti dezamagiri sau motive de repros, a tratat mereu oamenii din jurul sau cu respect si caldura. 

Audrey Hepburn este femeia dezamagita de doua ori in casnicie, in parte si pentru ca nu a reusit sa depaseasca durerea lasata de indiferenta tatalui care i-a frant inima inca din copilarie. E povestea unei mame al carei vis pentru o viata a fost sa aiba toata familia impreuna, in liniste si iubire. 

 

N-a simtit niciodata ca e vremea sa scrie o carte despre propria viata. Ar fi fost prea liniara, o experienta prea simpla, spunea. Ultima ei calatorie in lumea a treia ca Ambasador al Bunavointei pentru UNICEF a fost in Somalia. A asteptat aproape un an pentru a i se permite intrarea in tara si pentru a strange fondurile pentru copiii subnutriti de acolo. Cand a intrebat, in final, cine ii va elibera viza, raspunsul a venit insotit de un zambet ironic: “In Somalia nu exista vize, pentru ca nu exista Guvern. Pur si simplu zbori intr-acolo, sperand ca nu se va trage si nu te vei prabusi.”

SURSA: ANDREEA MARIN BANICA

Comentarii

25.02.2011 ingrid

Intr-adevar, Audrey Hepburn a fost o mare doamna a cinematografiei si ar trebui sa fie un exemplu de urmat pentru fiecare dintre noi.

Ca mama, mi-as dori ca fetita mea sa aiba acelasi caracter puternic si, in acelasi timp, sa fie de o finete rar intalnita.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici