Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Despre conventiile civile

Trebuie sa stii

 

De multe ori societatile comerciale romanesti “angajeaza” oameni in baza unui contract de prestari servicii, denumit si conventie civila. Conventia civila, ce odata semnata ii asigura angajatorului urmatoarele avantaje:

1. Anularea contributiilor sociale si a celorlalte taxe pe care are obligatia de a le platii aferent platii angajatului.

2. Scutirea de obligatiile legale fata de angajat asa dupa cum reies din contractul individual de munca si cel colectiv (cat si alte legi).

Iluzia unui castig mai mare prin oferta angajatorului de a-i platii acestuia, pe langa plata neta, si o parte din suma pe care altfel ar folosi-o pentru plata obligatiilor catre stat, trebuie privita cu atentie pentru ca angajatul va fi nevoit sa iti plateasca taxele singur, iar daca nu o va face va fi atat pasibil de pedeapsa cat si lipsit de serviciile de asigurare minime. 

Obligatiile de plata ale angajatului, implica imediat si nevoia de a deveni propriul sau contabil si de a consuma timp la ghiseele statului. 

Marele dezavantaj a unei astfel de colaborari este insa acela de a fi lipsit de protectia legii. Daca un contract de munca iti asigura protectia fata de abuzurile angajatorului, fiind dublat de Contractul colectiv de munca, cat si de alte legi; protectia legii la care poti spera in fata unor eventuale abuzuri se poate face strict in baza contractului de prestari servicii semnat. Daca in cazul unui contract colectiv de munca, ca victima a unor abuzuri te poti adresa Inspectoratului Teritorial de Munca pentru o rezolvare rapida, in cazul contractului de prestari servicii poti spera cel mult intr-o repunere in drepturi in justitie, insa aceasta actiune este de durata si intre timp angajatul este nevoit sa suporte costuri banesti pentru a initia un astfel de demers, plus taxele de timbru . In comparatie cu actiunea in instanta in cazul litigiilor de munca care este scutita de taxa de timbru.

In ceea ce priveste contractul de prestari servicii, daca acesta este propus de angajator, este de asteptat ca se face in conditiile impuse de acesta, intelegand ca angajatorul poate face aceasta propunere dintr-o pozitie dominanta, in comparatie cu contractul colectiv de munca care este aprobat prin ORDINUL nr. 64 din 28 februarie 2003 -pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca.

Un contract de prestari servicii care mascheaza un contract de munca este ilegal. Angajarea in baza unui contract de prestari servicii cat si a unui contract de munca pe salariu minim sau norma partiala este la fel de ilegala, la randul ei aceasta forma de angajare lipsindu-te ca angajat de o serie de drepturi. Aceasta forma de colaborare este net dezavantajoasa pentru angajat, fiind favorabila doar angajatorului. 

Un contract de munca pe perioada nedeterminata te protejeaza de abuzuri in comparatie cu unul pe perioada determinata(trei luni, sase luni, etc) .

SURSA: CRISTINA GURAU, expert consilier juridic

Comentarii

08.12.2011 antonelasmile

Buna ziua,

In momentul de fata, exista ordonanta de urgenta OUG 82/2010, care modifica art 7 al Legii 571/2003 -Codului Fiscal si care vine in ajutorul celor care sunt angajati prin conventie civila de prestari servicii, beneficiind de asigurari sociale, anume CAS si Somaj, iar plata asigurarilor sociale de sanatate intrand in obligatia beneficiarului de venit. Pe statul de venit se retin beneficiarului CAS, Somaj si Impozit pe venit.

Cu respect,

Antonela.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici