Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Diferente intre concediul de maternitate si concediul pentru cresterea copilului

Legislatia pentru mame

Concediul de maternitate nu trebuie confundat cu concediul pentru cresterea copilului, avand in vedere urmatoarele aspecte:


  Concediul si indemnizatia de maternitate Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului
Actul normativ care le reglementeaza O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
Beneficiari Mama Optional, oricare dintre cei doi parinti
Conditii de acordare Mama trebuie sa fie asigurata pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Stagiul de cotizare necesar este de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate.
Este necesara realizarea de venituri impozabile pentru o perioada de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.
Poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu, de 42 de zile (atunci cand beneficiarul are dreptul la concediu de maternitate). 
Durata Este format din concediul prenatal si din concediul postnatal.
Are o durata maxima de 126 de zile si minima de 42 de zile; de obicei, se acorda 63 de zile inainte de nastere si 63 de zile dupa nastere, insa cele doua concedii se pot compensa intre ele.
Concediul de maternitate prenatal este optional, in timp ce concediul postnatal este obligatoriu pentru o perioada de 42 de zile dupa nasterea copilului. 
Se acorda pana cand copilul implineste 1 an sau 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Optiunea beneficiarului (de a intra in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an a copilului, respectiv de 2 ani) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor. 
Cuantumul indemnizatiei Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Baza de calcul a indemnizatiei se determina ca medie a veniturilor  lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
In cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiei o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia. 
Pentru concediul pentru cresterea copilului pana la 1 an se stabileste o indemnizatie in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
Pentru concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani se stabileste o indemnizatie in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
Pentru concediul pentru cresterea copilului cu handicap se stabileste o indemnizatie in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei. 

 

Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

Comentarii

11.02.2012 alexe.mihaela

Buna seara,

In cazul in care am optat pentru concediul de crestere a copilului pe perioada de 2 ani si ma razgandesc, dorind sa revin dupa 1 an la servici- este adevarat ca nu voi beneficia de suplimentul de 500 RON acordat de catre stat?

03.02.2012 ana19maria

buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca la calcularea indemnizatiei de maternitate, din acei 85% din salariul brut se opresc 10.5 % pentru pensie asa cum mi s-a calculat mie.multumesc mult

01.02.2012 [email protected]

Buna ziua,

Urmeaza sa devin mamica si am o nelamurire privind concediul si indemnizatia de maternitate.

Pana de curand am avut 2 locuri de munca: 1. in invatamant 8h/zi si la un srl 4h/zi. La srl nu mai lucrez de cateva saptamani.( in invatamant sunt si in continuare).

Dupa cum se specifica in textul legii: "Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul; este medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni ".

In acest caz s-ar cuprinde si aprox. 2 luni pe care le-am lucrat si la srl. Intra si acele luni in calculul indemnizatiei de maternitate? Daca da, cine va plati acei bani?( reamintesc, eu nu mai lucrez acolo si cu siguranta fostul meu angajator nu imi va plati nimic, chair daca el ii va recupera de la CAS).

Va multumesc pentru raspuns.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici