Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Concediul de maternitate

Legislatia pentru mame

Conform art. 23 din O.U.G. nr. 158/2005 asiguratele (pentru definitie vezi articolul "Concedii si indemnizatii legate de aparitia unui copil in familie") au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie. Asadar, concediul de maternitate este alcatuit din doua parti, in functie de situatia in care se afla femeia (insarcinata sau prooaspata mamica):

  • concediul prenatal (pentru sarcina) si 
  • concediul postnatal (pentru lauzie)

Conditii de acordare a concediului
Concediul medical pentru maternitate se acorda numai pentru sarcina si nu permite afectiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu aceasta.

Certificatele de concediu medical pentru sarcina se elibereaza pentru cel mult 30 de zile calendaristice de catre medicul de familie sau de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, care ia in evidenta si urmareste pe parcursul sarcinii gravida, pana la durata maxima prevazuta de lege.

Certificatul de concediu medical pentru lauzie se elibereaza de medicul curant de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia sau medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lauzie pana la durata maxima prevazuta de lege se face de medicul de familie care are in urmarire lauza.

Stagiul de cotizare

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului de maternitate este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Conform normelor de aplicare ale O.U.G. nr. 158/2005 se considera stagiu de cotizare si situatia in care, prin insumarea perioadelor ce constituie stagiu de cotizare din ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical rezulta un numar de 22 zile de stagiu de cotizare.

Durata

Avand in vedere ca legiuitorul a stabilit ca:

  • durata concediului de maternitate nu poate fi mai mare de 126 de zile calendaristice;
  • durata minima obligatorie a concediului de lauzie este 42 zile calendaristice;
  • cele doua concedii (pentru sarcina si pentru lauzie) se pot compenda intre ele;

ajungem la concluzia ca durata concediului prenatal poate fi de maxim 84 de zile pana la nici o zi, daca optiunea viitoarei mamici este sa munceasca pana in ziua in care naste. Exceptie fac persoanele cu handicap asigurate care beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.

In ceea ce priveste concediul postnatal, acesta poate fi de maxim 126 de zile si de minim 42 de zile calendaristice. Conform art. 2, lit. g din O.U.G. nr. 96/2003 concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa il efectueze dupa nastere, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele in conditiile legii. Pentru protectia sanatatii mamei si a copilului este interzis amgajatilor sa permita salariatelor sa revina la locul de munca in cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu. 

Durata concediului pentru sarcina si lauzie nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

 

Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

Comentarii

02.01.2013 popescu gabriela

Buna ziua! Sunt insarcinata si am numai 11 luni in campul muncii.Problema este ca am probleme cu sarcina si nu stiu daca ma mai pot duce la munca,dar imi este frica pt ca imi lipseste 1 luna in campul muncii pt a beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului. Ce sfat imi datiZ?

01.10.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru "lizaa":

Draga mamica,

Raspunsul este da.

Perioada in care o femeie se afla in concediu de risc maternal este considerata perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea acordarii concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului, asadar indemnizatia de risc maternal va fi avuta in vedere la calcularea indmnizatiei pentru cresterea copilului.

Daca mai aveti nelamuriri imi puteti scrie la rubrica “Intreaba un specialist”.

23.09.2011 lizaa

Buna ziua. Si concediul de risc maternal se ia in calcul pt indemnizatia de crestere a copilului?Va multumesc

30.07.2011 danabobyt

Da. Pentru calcului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare veniturile obtinute in ultimele 12 luni din anul anterior datei de nastere a copilului. Situatia in care mama se afla in concediu de maternitate (concediul prenatal, mai exact) este considerata perioada asimilata stagiului de cotizare pentru acordarea concediului si indemnizatei pentru cresterea copilului (art. 2, alin. 5, lit. c dinO.U.G. nr. 111/2010). Asadar, pentru perioada in care v-ati aflat in concediu prenatal va fi luata in considerare ca venit (pentru calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului) indemnizatia de maternitate.

26.07.2011 mihaella_ivan

Buna ziua, poate ma puteti ajuta cu un raspuns. Concediul prenatal se ia in calculul indemnizatiei de crestere copil? (inclusiv luna in care am nascut?) Va multumesc.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici