Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cele 2 variante de concediu pentru cresterea copilului si indemnizatiile aferente

Legislatia pentru mame

Cele 2 variante de concediu pentru cresterea copilului
si indemnizatiile aferente



Persoana indreptatita (care indeplineste conditiile cerute de O.U.G. nr. 111/2010, vezi articolul „Beneficiarii concediului pentru cresterea copilului”  http://www.scoalamamelor.ro/section/4/article/212/Beneficiarii-concediului-pentru-cresterea-copilului) beneficiaza optional de urmatoarele drepturi:


a)    Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara care se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si care nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 3.400 de lei.
•    In cazul alegerii acestei variante, daca beneficiarul se reintoarce la serviciu inainte ca cel mic sa implineasca varsta de 1 an (nu conteaza cu cat timp inainte, important este sa fie inainte de data la care copilul implineste 1 an) acesta are dreptul ca pe langa salariu sa primeasca si un stimulent de insertie de 500 lei/luna pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.
•    De asemenea, daca beneficiarul alege aceasta varianta el are posibilitatea ca dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an sa beneficieze de concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

b) Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara care se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi care nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 1.200 de lei.
Opţiunea între cele două variante se exprimă în scris, pe bază de cerere, şi nu poate fi schimbată pe parcursul acordării drepturilor.
Pentru copilul cu handicap concediul pentru creşterea copilului se acordă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentă se acordă în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lde ei şi nici mai mare de 3.400 de lei.

Drepturile prevăzute în acest articol au în vedere nașterile ce au avut loc începand cu data de 1 ianuarie 2011 și sunt valabile pentru primele 3 nașteri sau, după caz, pentru primele 3 situații de genul adopției, încredințarea în vederea adopției, aflarea în plasament ori în plasament de urgență sau instituirea tutelei.

Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

Comentarii

23.07.2012 gianimov

buna ziua,numele meu este gianina si am si eu cateva nelamuriri:

-am 37 de saptamani,iar de pe 16 iulie sunt in prenatal,as dori sa stiu cum se procedeaza ptr a anunta perioada ptr care optez sa stau acasa, mai exact un an de zile...dupa ce se termina concediul postnatal sau imediat dupa nastere?

-dca sotul meu nu este angajat,deci nu are venituri,mai e valabil in cazul meu legea cf.careia tatal trebuie sa stea 1luna acasa?

-ptr a beneficia de stimulentul de insertie stiu ca trebuie sa ma intorc la serviciu inainte de a implini copilul varsta de un an,daca tatal nu a stat o luna in ccc,eu trebuie sa ma intorc cu o luna inainte de implinirea varstei de un an?

va multumesc

06.04.2012 kmyyy

Buna ziua,

Am si eu o intrebare referitor la revenirea la locul de munca dupa cei 2 ani de concediu pentru cresterea copilului: Cand ar trebui normal si de drept sa revin la locul de munca ? Imediat dupa ce copilul a implinit 2 ani,de ex: fetita mea implineste 2 anisori pe data de 18.04.2012, eu pe data de 19 tb sa ma prezint la munca, sau din momentul in care am facut cererea la munca de intreruperea contractului pt cresterea copilului pe 2 ani de zile, adica din iunie 2010? Si as dori daca se poate sa imi trimiteti si legea in care se specifica dreptul meu de revenire la locul de munca.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

02.03.2012 dsgnlga

Buna ziua! Vreau si eu sa inteleg ce spune noua lege valabila de la 1 martie 2012 despre concediul de crestere a copilului?

17.02.2012 tatiana09

Buna ziua,ma numesc Tatiana si sunt mamica a doi baieti minunati:unul de 9 ani si ceva, iar celalalt de 3luni.Ceea ce doresc eu sa va intreb este ca daca as opta pt.perioada de 2ani ingrijire copil(ne avand cu cine sa-l las dupa 1 an) imi pierd serviciul ?deoarece de la primaria orasului m-i s-a comunicat ca am dreptul legal de a merge la munca 6 luni dupa ce s-a term.concediul de ingrijire copil(de fapt angajatorul are obligatia de a ma primi 6 luni).Trebuie sa depun dosarul luni 20.02.2012,si nu stiu ce sa fac.Am nascut copilul pe 13.11.2011prematur(la 35 sapt.si o zi ),am stat cele 126 zile care s-au incheiat pe 13.02.2012,si nimeni nu ma lamureste cu nimic pt. ca parerile sunt impartite. V-as ruga frumos sa ma ajutati .Va multumesc!

13.02.2012 IrinaFinder

Buna ziua, daca ma intorc la serviciu dupa cele 126 de zile, primesc stimulentul de insertie (500 lei ) sau trebuie neaparat sa intru in concediu de crestere a copilului macar pt. 1 luna si apoi sa ma intorc la serviciu ?

28.12.2011 mariamirela

Buna ziua ,ma numesc mirela si sunt insarcinata in 7 luni.Sunt studenta in anul 3 la o facultate de stat la zi,si asi vrea sa stiu daca beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului daca pana in prezent nu am avut un loc de munca?Mentionez ca nu sunt casatorita.Va rog raspundeti-mi urgent si daca beneficiez ce acte imi trebuiesc si unde trebuiesc depuse.Va multumesc anticipat!

06.12.2011 claudia marchidan27

Buna seara, eu vreau sa intreb cele 12 luni de cotizare trebuie sa fie consecutive, anul acesta am avut o intrerupere de la serviciu de 3 luni, m-am reangajat in 1.06.2011 pana in 31.10.2011 si apoi din data de 03.11.2011 si in continuare lucrez.Multumesc

21.11.2011 Andreea T.

Buna ziua,

As dori, va rog, sa ma lamuriti cu privire la situatia in care ma aflu. Sunt in concediu de ingrijire copil(pe 26 ianuarie 2011 am nascut o fetita). Deasemenea tocmai am aflat ca sunt insarcinata din nou. Pe data de 03 ianuarie ma voi intoarce la serviciu si as dori sa depun o cerere pentru incasarea stimulentului. Insa la un moment data in vara voi intra in concediu prenatal di nou. As dori sa stiu:

• Acest lucru presupune incetarea incasarii stimulentului?

• Cum mi se va calcula indemnizatia de crestere pentru cel de-al doilea copil(intentionez sa aleg varianta un an) avand in vedere ca nu voi avea venituri din salarii timp de 12 luni ci doar vreo 6?

Va multumesc din suflet!

Andreea T.

05.11.2011 ela0204

Buna,

Parerea mea e in felul urmator- Nu mi se pare corecta legea, e o discriminare pe fata, pentru ca o femeie care castiga pana in 1300 lei o sa isi permita sa se stea acasa 2 ani cu copilul, pt ca legea nu o influenteaza, insa cele care au un venit mai mare sunt puse sa aleaga, ceea ce nu mi se pare corect. Eu zic sa facem ceva, sa nu stam cu mainile in san. Nu mi se pare ok. Voi ce spuneti?

Multumesc,

Mihaela

01.11.2011 BadoFlo

Buna ziua,

Ma numesc Florica B. si daca aveti amabilitatea, va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare: Indemnizatia de crestere a copilului pentru al 2-lea copil, in cazul in care intri direct in cel de-al doilea concediu de crestere a copilului, se calculeaza tot cu 75% dar din indemnizatia platita in ultimele 12 luni, nu? Caci eu asa inteleg din articolul de lege.(sau este o suma invariabila de 6 milioane deoarece in ultimele 12 luni nu ai mai cotizat la stat, indemnizatia nefiind supusa niciunui impozit?)

Cu respect,

Floica B.

31.10.2011 Darrar

Buna ziua,

Inainte de toate salut cu drag acest proiect si site-ul proiectului care este extrem de bine realizat si documentat. Am citit cele de mai sus, dar pentru certitudine vreau sa va adresez urmatoarea intrebare. Sunt in concediu de crestere copil si am optat pentru varianta 1, aceea de a sta acasa 1 an. Baietelul meu va implini un an pe 27 ianuarie 2012. Daca ma intorc la serviciu pe 23 ianuarie pot beneficia de stimulentul de insertie? Va multumesc. Din cele postate mai sus reiese ca da, dar e important pentru mine sa am raspunsul dvs.

25.10.2011 merezeanuirina

Buna ziua!

Referitor la indemnizatia de crestere copil, eu ca mama nu pot beneficia de ea pentru ca nu am stagiu de cotizare de 12 luni, am doar 10, insa am o intrebare , sotul poate beneficia de stimulentul de 500 lei dupa ce eu termin cele 126 zile de concediu , si daca da ce trebuie sa faca ?

24.10.2011 nellyro

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 8 luni si nerabdatoare sa-mi vad baietelul!

Am cateva intrebari referitoare la plata indemnizatiei de crestere a copilului...dupa terminarea celor 126 de zile am vrea ca tatal copilului (pt ca are salariul mai mare) sa intocmeasca dosar si sa primeasca acesta indemnizatie de cresterere timp de un an.

1. Eu nu ma pot intoarce asa repede la serviciu, as vrea sa stau cu bebe macar 6 luni,ar trebui sa imi dau demisia sau pot lua concediu fara plata?

2.Daca dupa 6 luni de concediu de paternitate, tatal hotaraste sa se intoarca la munca sau sa renunte la acesta indemnizatie, poate intocmi mama dosar pe urmatoarele 6 luni?

3. Daca cel care intocmeste si primeste indemnizatie a cotizat 12 luni la plata impozitelor , isi muta domiciliul in alta tara nu mai primeste indemnizatia?Atentie nu primeste indemnizatie din partea altui stat si nici nu se angajeaza in alta parte...de ce sa nu mai primeasca acesta indemnizatie din partea statului in care a cotizat 12 luni?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri,

Nela Ionita

19.10.2011 andreeacva

Referitor la acest aspect, am cateva intrebari si as fi extrem de recunoascatoare daca ati putea sa mi le clarificati:

1. Daca sunt masteranda in ultimul an, urmez de 5 ani consecutiv cursurile la zi ale unei facultati de stat si voi naste in februarie 2012, urmand sa graduez in Iulie 2012 am dreptul la Concediu pentru cresterea copilului?

2. Daca Da, atunci care varianta de concediu considerati ca ar fi mai buna pentru bine- concediu de un an sau de doi ani? avand in vedere ca in cazul meu banuiesc ca ar fi vorba de o suma fixa de 600 lei lunar indiferent de cati ani aleg.

3. Catre care autoritati legale trebuie sa ma adresez pentru depunerea dosarului?

4 Daca dupa cateva luni de la nastere intentionez sa ma angajez voi mai avea dreptul la concediu?

Multumesc anticipat

13.09.2011 Specialist Scoala Mamelor

Draga mamica,

Important este sa aveti stagiul de cotizare (= sa fi obtinut venituri supuse impozitului pe venit, precum salariile) de 12 luni in anul anterior datei de nastere a copilului. Nu are importanta daca ati lucrat full-time sau part-time. Daca aveti realizat stagiul de cotizare atunci aveti dreptul la concediul pentru cresterea copilului si vi se va calcula si indemnizatia lunara in functie de veniturile obtinute in cele 12 luni. Daca din calcul va iesi o suma mai mica sau egala cu 600 de lei atunci veti primi 600 de lei/luna.

Daca mai aveti intrebari sau nelamuriri ne puteti scrie la rubrica "Intreaba un specialist".

23.08.2011 cristinakovacs

daca am lucrat part time in ultimii 5 ani este afectata indemnizatia. In sensul va fi injumatatita?

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici