Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

CONCEDIUL SI INDEMNIZATIA PENTRU INGRIJIREA COPILULUI BOLNAV

Legislatia pentru mame

BENEFICIARII


Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Pentru a putea beneficia de concediul şi de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav solicitantul trebuie să fie asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare; de asemenea, beneficiază de dreptul la concediu şi de indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
Pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară beneficiază de concediu medical unul dintre părinţi, tutorele, asiguratul căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau dat în plasament familial şi care însoţeşte copilul la tratament în străinătate, pe durata spitalizării copilului.



CONCEDIUL pentru îngrijirea copilului bolnav

Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstă de până la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se eliberează de medicul curant.
Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 30 de zile calendaristice.
  În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unităţile care acordă asistenţă medicală în specialitatea respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacă durata concediului medical depăşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
În cazul copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.



INDEMNIZAŢIA pentru îngrijirea copilului bolnav

Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Dreptul la indemnizaţia  şi concediul de maternitate este condiționat de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate destinată suportării acestor indemnizaţii.

Stagiul de cotizare
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Condiţii de acordare
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în conditiile legii, după caz.

Cuantumul indemnizaţiei
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
În cazul în care persoana asigurată a realizat venituri pe o perioadă mai mică de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiei o constituie media veniturilor realizate pe baza cărora s-a achitat contribuţia.

Plata indemnizaţiei
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav se achită beneficiarului, reprezentantului legal sau mandatarului desemnat prin procură de către aceasta.
Calculul şi plata indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav se fac lunar pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.

Indemnizațiile încasate necuvenit
Indemnizaţiile pe care plătitorii de drepturi le achită fără îndeplinirea stagiului minim de cotizare şi pe care aceştia le decontează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate reprezintă sume încasate necuvenit. Sumele încasate necuvenit cu titlu de indemnizaţii se recuperează în termenul de prescripţie de 3 ani, prin intermediul caselor de asigurări de sănătate, de la beneficiari - de către angajator sau, după caz, de instituţia care efectuează plata acestor drepturi - în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu. Sumele nerecuperate din cauza decesului beneficiarilor nu se mai urmăresc.
Sumele încasate necuvenit, cu titlu de indemnizaţii, ca urmare a unei infracţiuni săvârşite de beneficiar, se recuperează de la acesta, inclusiv dobânzile aferente, până la recuperarea integrală a prejudiciului. În caz de deces al beneficiarului, sumele încasate necuvenit se recuperează de la moştenitori, în condiţiile dreptului comun.


Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

Comentarii

29.10.2012 roxiboxi17

Buna ziua ! ma aflu in situatia de a avea nevoie de concediu pt ingrijirea copilului bolnav - am doi copii : unul de 3.4 luni si unul de 1.8 luni ? si nu stiu cine trebuie sa-mi elibereze concediul medical pt ca eu am un medic de familie iar copiii alt medic de familie . va multumesc anticipat

25.01.2012 aiurea

lucrez la patron.cine imi plateste concediile medicale ?angajatorul meu imi spune ca nu este de acord sa plateasca daca raman inarcinata ca nu-i convine,ca-i trebuie om la munca si ma meninta ca mai angajeaza un om si apoi ma da afara

o alta intrebare...cum este cu venitul minim brut pe tara garantat in plata ca nu sunt lamurita.lucrez pe salariul minim si am studii postliceale si vechime in munca 8 ani lucrez pe un salariu de 636 lei

10.01.2012 Violeta N

Buna ziua! si eu ma aflu in aceeasi situatie ca si Klaudyia..am lucrat in strainatate in perioada august2011-noiembrie2011 ,cu contract de munca .In prezent nu mai lucrez nicaieri ,deci nu am nici un venit....sunt asigurata la CAS -platesc lunar cotizatia,de 6 luni...In situatia in care as ramane insarcinata acum (ianuarie2012-e posibil ca acest lucru sa se fi intamplat deja)as beneficia de vreun drept legal ca viitoare mama? daca nu ,unde as putea cotiza ,ca sa pot primi macar un minim de ajutor? astept raspuns de la dvs. Multumesc anticipat.

10.01.2012 Violeta N

Buna ziua! si eu ma aflu in aceeasi situatie ca si Klaudyia..am lucrat in strainatate in perioada august2011-noiembrie2011 ,cu contract de munca .In prezent nu mai lucrez nicaieri ,deci nu am nici un venit....sunt asigurata la CAS -platesc lunar cotizatia,de 6 luni...In situatia in care as ramane insarcinata acum (ianuarie2012-e posibil ca acest lucru sa se fi intamplat deja)as beneficia de vreun drept legal ca viitoare mama? daca nu ,unde as putea cotiza ,ca sa pot primi macar un minim de ajutor? astept raspuns de la dvs. Multumesc anticipat.

14.12.2011 klaudyia

AS DORI DACA SE POATE SA MI CUNOSC SI EU DREPTURILE LEGALE CA VIITOARE MAMA, IN CONDITIILE IN CARE NU LUCREZ, NU AM SOMAJ,NU AM NICI UN VENIT, NU SUNT ASIGURATA.. ASTEPT UN RASPUNS DE LA DVS.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici