Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Drepturile mamelor la locul de munca

Legislatia pentru mame
Salariatele gravide sunt protejate prin lege.
Astazi exista nenumarate legi si ordonante guvernamentale in toate tarile civilizate care reglementeaza drepturile femeilor gravide. Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca prevede, la art. 2, ca salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare. 
Spre exemplu  art. 13 din ordonanta prevede urmatoarele facilitati: “In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.” 
 “Art. 15
Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.”
“Art. 17
(1) Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauza se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.
(2)La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3)Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4)In cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare.”
Totodata, legea instituie o forma de protectie a mamelor conform dispozitiilor Legii nr. 326 din 2003 privind drepturile de care beneficiaza copiii si tinerii ocrotiti de serviciile publice specializate pentru protectia copilului, mamele protejate in centre maternale, precum si copiii incredintati sau dati in plasament la asistenti maternali profesionisti.
Angajatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea si sa dea curs cererilor tale de imbunatatire a conditiilor de munca. 
In cazul in care esti concediata pentru ca ai ramas insarcinata si nu poti rezolva problema pe cale amiabila cu seful tau, ia-ti o serie de masuri de precautie: cere o explicatie scrisa si semnata companiei la care lucrezi in care sa fie specificat clar motivul pentru care ai fost data afara, iar apoi solicita o copie a dosarului de la departamentul de resurse umane. Toate acestea vor fi inscrisuri probante in fata instantei. Actiunea se introduce la tribunal. In instanta, salariata trebuie sa demonstreze cu acte doveditoare de la medicul de familie sau de la medicul ginecolog ca este insarcinata si ca de fapt acesta este motivul principal pentru care a fost concediata. Salariata poate obtine reincadrarea in munca doar pe cale judecatoreasca, dupa ce a facut dovada motivelor reale pentru care a fost concediata.
Prin ORDONANTA nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare este reglementat principiul egalitatii intre cetateni, al excluderii privilegiilor si discriminarii in special in exercitarea urmatoarelor drepturi:
a)dreptul la un tratament egal in fata instantelor judecatoresti si a oricarui alt organ jurisdictional;
b)dreptul la securitatea persoanei si la obtinerea protectiei statului impotriva violentelor sau maltratarilor din partea oricarui individ, grup sau institutie;
c)drepturile politice, si anume drepturile electorale, dreptul de a participa la viata publica si de a avea acces la functii si demnitati publice;
d)drepturile civile, in special:
(i)dreptul la libera circulatie si la alegerea resedintei;
(ii)dreptul de a parasi tara si de a se intoarce in tara;
(iii)dreptul de a obtine si de a renunta la cetatenia romana;
(iv)dreptul de a se casatori si de a-si alege partenerul;
(v)dreptul de proprietate;
(vi)dreptul la mostenire;
(vii)dreptul la libertatea de gandire, constiinta si religie;
(viii)dreptul la libertatea de opinie si de exprimare;
(ix)dreptul la libertatea de intrunire si de asociere;
(x)dreptul de petitionare;
e)drepturile economice, sociale si culturale, in special:
(i)dreptul la munca, la libera alegere a ocupatiei, la conditii de munca echitabile si satisfacatoare, la protectia impotriva somajului, la un salariu egal pentru munca egala, la o remuneratie echitabila si satisfacatoare;
(ii)dreptul de a infiinta sindicate si de a se afilia unor sindicate;
(iii)dreptul la locuinta;
(iv)dreptul la sanatate, la ingrijire medicala, la securitate sociala si la servicii sociale;
(v)dreptul la educatie si la pregatire profesionala;
(vi)dreptul de a lua parte, in conditii de egalitate, la activitati culturale si sportive;
f)dreptul de acces la toate locurile si serviciile destinate folosintei publice.
Potrivit art. 2 din ordonanta, prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice. Comportamentul discriminatoriu atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz, in conditiile legii.
Codul Penal Roman prevede ca si infractiune la art. 317: Instigarea la discriminare, astfel:
(1)Instigarea la ura pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
SURSA: CRISTINA GURAU - JURIST

Comentarii

24.05.2011 c.horia

Daca raman insarcinata anul acesta, voi fi nevoita sa aleg modul in care imi voi creste copilul:

1 an cu 85% din venituri sau

2 ani cu 6 sau 800 lei/luna - GRATIE D-LOR BOC SI BASESCU

doresc sa fac un sacrificiu si sa raman acasa 2 ani, dar am inteles ca dupa acesti 2 ani, angajatorul are dreptul de a ma lasa fara loc de munca

asa este sau sunt informata gresit?

in acest caz, as ramane pe drumuri (mentionez ca lucrez la o companie de stat)

va multumesc

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici