Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Noi prevederi legate de concediul si de indemnizatia pentru cresterea copilului incepand cu Octombrie 2012

Legislatia pentru mame

 

        Noi prevederi legate de concediul și de indemnizația pentru creșterea copilului

începând cu Octombrie 2012

 

Marți, 25 septembrie 2012, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care se aduc modificări concediului și indemnizației pentru creșterea copilului. Aceste modificări au în vedere:

- creșterea cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului de la 75% la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni,

- acordarea stimulentului de inserție de 500 de lei/lună indiferent de opțiunea aleasă: concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 1 an sau de până la 2 ani ori de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap,

- eliminarea limitării ca doar pentru primii 3 copii părintele să poată beneficia de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 1 an sau de până la 2 ani și de indemnizația aferentă astfel că potrivit noilor modificări părintele poate beneficia de aceste drepturi indiferent de câți copii are,

- eliminarea obligației de achitare a impozitelor și taxelor locale pentru menținerea dreptului la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului pentru persoanele singure care se ocupă de creșterea și îngrijirea unuia sau mai multor copii,

- acoradrea unei perioade în care părintele își poate achita obligațiile legale de plată (impozite și taxe locale) chiar dacă nu a făcut-o la timp fără  a i se suspenda dreptul la concediu și la indemnizația pentru creșterea copilului,

- stabilirea posibilității de eșalonare, reducere sau scutire a obligațiilor legale de plată (impozite și taxe locale) prin hotărâre a autorității administrației publice locale în vederea menținerii dreptului la concediu și la indemnizație pentru creșterea copilului.

Aceste modificări se aplică începând cu drepturile lunii octombrie 2012, inclusiv pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite până la aceasta dată. 

Legea ce conține aceste modificări urmează să fie trimisă spre promulgare Președintelui României. După promulgare legea va fi publicata în Monitorul Oficial și abia apoi va intra în vigoare.  După ce aceste modificări vor intra în vigoare, O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se texetelor o nouă numerotare.

Vom reveni cu detalii după ce O.U.G. nr. 111/2010 va fi republicată în Monitorul Oficial.

Comentarii

14.05.2013 roxyg26

Buna ziua!

Sunt o viitoare mamica, voi naste in iulie 2013, si nu reusesc sa ma elucidez...

Cum se calculeaza concediu prenatal, post natal, si cel de crestere a copilului?

Am gasit tot fdelul de variante pe net, ba ca 85% din salariu brut (pe ultimile 6 luni), ba ca 85% din salariu net....... ba se imparte la nr de zile lucratoare ale lunii in care se intra in concediu...... sunt total debusolata. As dori sa intru in prenatal.... dar nu stiu cum se calculeaza, cheltui mult cu analizele si tratamentul.... deci am nevoie de banuti!

Daca ma poate elucida cineva.... as putea sa fac o alegere corecta!

Multumesc anticipat!

09.02.2013 ali.matei

buna ziua,

am nascut anul trecut in iunie un baietel , atunci fetita avea 1 an si jumatate ; deci a fost o jumatate de an de suprapunere a indemnizatiilor timp in care eu am primit doar o indemnizatie, am fost la AJPS mures sa ii intreb de ce iar ei mi-au raspuns ca nu li s-a actualizat programul SAFIR in calculatoare , repet au trecut 8 luni de cind am nascut....

multumesc!

21.12.2012 Specialist Scoala Mamelor

Draga mari-d,

Daca ati optat pentru concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani si va reintoarceti la serviciu dupa ce copilul implineste varsta de 1 an, da, veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 de lei/luna pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.

21.12.2012 Specialist Scoala Mamelor

Draga mari-d,

Daca ati optat pentru concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani si va reintoarceti la serviciu dupa ce copilul implineste varsta de 1 an, da, veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 de lei/luna pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.

21.12.2012 Specialist Scoala Mamelor

Draga YARINNA,

Va rog sa-mi scrieti la sectiunea “Intreaba un specialist” ce varianta de concediu ati ales: in varsta de pana la 1 an sau de pana la 2 ani.

21.12.2012 Specialist Scoala Mamelor

Draga nicoleta minodora,

Pentru a primi stimulentul de insertie de 500 de lei pe luna in conditiile in care ati optat pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani trebuie sa va reintoarceti la serviciu dupa ce copilul implineste varsta de 1 an. Aveti grija ca daca va reintoarceti inainte de data la care copilul implineste 1 an nu veti beneficia de stimulent! Pentru detalii puteti citi articolul “NOUTATI privind concediul pentru cresterea copilului, indemnizatia pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie”.

21.12.2012 Specialist Scoala Mamelor

Draga tania_cta,

Cei 200 de lei reprezinta alocatia de stat pentru copii si ei se cuvin copilului indiferent de situatia parintilor: daca au sau nu venituri. Asadar, copilul va beneficia de alocatia de stat pana la 18 ani indiferent de veniturile dumneavoastra doar ca dupa varsta de 2 ani alocatia se micsoreaza devenind de 42 de lei/luna. Este posibil ca aceste cuantumuri sa creasca pentru anul ce urmeaza (dar sa nu va asteptati la o cresterea semnificativa) in functie de ceea ce stabilesc cei ce ne guverneaza.

21.12.2012 Specialist Scoala Mamelor

Draga bramburiki,

Asa cum i-am scris si mamicii tania_cta, cei 200 de lei reprezinta alocatia de stat pentru copii si ei se cuvin copilului. Dumneavoastra ca parinte singur puteti beneficia de ajutoare sociale precum alocatia pentru sustinerea familiei.

Intr-adevar, acordarea acestor drepturi poate dura deoarece trebuie depuse dosare cu documente care sa ateste situatia dumneavoastra si se fac si evaluari si anchete sociale. Printre criteriile pe baza carora se acorda beneficiile de asistenta sociala se numara si evaluarea contextului familial, veniturile solicitantului sau ale familiei acestuia si conditiile de locuire.

21.12.2012 Specialist Scoala Mamelor

Draga Ioana,

Veti beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului chiar daca firma va intra in insolventa fiind asigurata din doua directii:

1 – sunteti studenta la zi ceea ce inseamna ca deja va aflati intr-o perioada ce este asimilata stagiului de cotizare si chiar daca in aceste 12 luni dinaintea nasterii copilului nu ati fi obtinut niciun venit tot ati fi avut dreptul la indemnizatie de 600 de lei/luna (fiindca sunteti studenta la zi)

2 – daca in urma intrarii in insolventa a firmei dumneavoastra veti intra in somaj si in acest caz veti fi tot intr-o perioada asimilata stagiului de cotizare si pentru calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului vor fi luate in considerare sumele primite ca indemnizatie de somaj.

Pentru detalii cu privire la perioadele asimilate stagiului de cotizare puteti citi articolul „Conditia stagiului de cotizare in vederea acordarii concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului”.

11.12.2012 [email protected]

Buna ziua, as avea si eu o intrebare, in legatura cu indemnizatia pentru cresterea copiluui, lucrez fara intrerupere de 8 ani la o firma 8 ore/zi si sunt si studenta in anul 5 la medicina dentara. Este foarte posibil ca firma sa intre foarte curand in insolventa, in acest caz ce se va intampla cu indemnizatia? ce se poate face in acest caz, mentionez ca voi naste in august 2013, va multumesc, ioana

16.11.2012 bramburiki

Buna ziua ,

am o fetita de 7 luni ,iau cei 200lei pe luna ,si atat.stau cu chirie la niste tigani ,sunt un parinte monoparental am diferite afectiuni de sanatate hepatita pietre la fiere nu sunt asigurata deci nu imi permit un tratament bun sau analgezice de efect.intrebarea fiind urmatoarea mai pot beneficia si de alt ajutor sau raman doar cu cei 200de lei, avand in vedere ca pentru un ajutor social astept mult si bine.

multumesc anticipat

13.11.2012 tania_cta

buna seara..eu am nascut pe 2 aprilie 2012 si iau doar acei 200 ron de la stat..exista posibilitatea sa se mareasca..iar daca de la 1 an ma duc la munka o sa mai beneficiez de acesti bani de la stat daca merg la munka? ms astept rasp.

13.11.2012 nicoleta minodora

Buna ziua. Daca am optat pentru concediu crestere copil 2 ani si ma intorc la lucru cand copilul a implinit 7 luni mai primesc indemnizatia de 500 lei pana implineste copilul varsta de 2 ani ?

Va multumesc anticipat .

05.11.2012 Anastefan2

Buna ziua,

Eu am 2 copii gemeni de 11 luni si doresc sa stiu indemnizatia va ramane la fel adica pentru un copil 85% iar pentru al doilea 600 lei indiferent de venit ?

02.11.2012 Specialist Scoala Mamelor

Draga miri2ro,

Cresterea cunatumului indemnizatiei pentru cresterea copilului vi se aplica si dumneavoastra deoarece indepliniti criteriul cerut acela de a va afla in concediu pentru cresterea copilului la momentul in care au intrat in vigoare modificarile aduse acestor drepturi.

In ceea ce priveste limitele intre care se stabileste cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului in functie de varianta concediului aleasa, da, acestea au ramas neschimbate.

In concluzie, daca dumneavaostra va aflati in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani inca dinainte de a intra in vigoare aceste modificari, acum dupa ce acestea sunt in vigoare dumneavoastra beneficiati de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani si de o indemnizatie in cuantum de 85% din media veniturilor obtinute in ultimele 12 luni dinainte de nasterea copilului limita maxima a indemnizatiei neputand sa depaseasca 1.200 de lei/luna.

Un alt beneficiu adus de aceste modificari este ca, in cazul dumneavoastra, daca va reintoarceti la serviciu dupa ce copilul a implinit 1 an (nu inainte!) aveti dreptul la stimulentul de insertie lunar de 500 de lei pana cand copilul va implini 2 ani.

02.11.2012 mari-d

Buna ziua! Daca am optat pentru ccc de 2 ani si daca ma intorc mai repede la lucru, conform noilor modificari voi primi si eu stimulentul de 500 lei. Cat timp se acorda stimulentul? Pana copilul implineste 2 ani?

Multumesc anticipat.

01.11.2012 YARINNA

Buna ziua! Am nascut la data de 17.08.2012 si de pe data de 16.09.2012 sunt in ccc.Va rog sa-mi spuneti la ce data trebuie sa ma intorc la servici si sa beneficiez de stimulentul de insertie astfel incat si sotul meu sa-si ia, conform legii, luna de concediu crestere copil.Va multumesc anticipat!

12.10.2012 miri2ro

Eu daca acum sunt deja in concediu de crestere copil, si primesc 75%, mi se modifica si mie suma, la 85%? Sau se aplica doar copiilor nascuti de acum incolo?

12.10.2012 miri2ro

Inainte se dadea 85% pentru 2 ani, apoi s-a modificat, si primeam 75% doar daca optam pentru un singur an de indemnizatie, si 1200 daca vroiam 2 ani. Inteleg ca a ramas la fel daca optezi pentru 2 ani?

12.10.2012 Specialist Scoala Mamelor

Draga mamica,

Exista reguli care spun cum trebuie trebuie calculata indemnizatia pentru cresterea copilului. In principiu, calcularea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se face pe baza declaratiei angajatorului care cuprinde veniturile parintelui pe fiecare din ultimele 12 luni dinainte de nasterea copilului (prima luna fiind luna in care copilul s-a nascut). Incepand cu luna octombrie 2012, indemnizatia pentru cresterea copiilor se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni. Daca mai aveti nelamuriri ne puteti scrie la rubrica "Intreaba un specialist" din sectiunea "Cunoaste-ti drepturile".

12.10.2012 Specialist Scoala Mamelor

Draga Ioana,

Da, limitele maxime si minime ale indemnizatiei pentru cresterea copilului au ramas neschimbate. Asadar, pentru varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an limita minima a indemnizatiei lunare este de 600 de lei, iar cea maxima de 1.200 de lei.

In ceea ce priveste concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani limita minima a indemnizatiei lunare este de 600 de lei, iar cea maxima de 3.400 de lei.

11.10.2012 Ioana CID

Buna ziua! As dori sa imi spune-ti va rog daca indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni va ramane in continuare limitata la suma de 3.400 lei, respectiv 1200 lei. Va multumesc!

09.10.2012 atipluv

un model de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului exista? multumesc!

05.10.2012 Specialist Scoala Mamelor

Draga mamica,

Noua lege a fost aprobata de Senat si de Camera Deputatilor, dar mai trebuie sa fie si promulgata de Presedintele Romaniei (care inainte de a face acest lucru are posibilitatea sa o retrimita in Parlament), apoi publicata in Monitorul Oficial si abia dupa ce se intampla aceste lucruri dispozitiile legii vor intra in vigoare. Legea a fost trimisa spre promulgare abia ieri.

Asadar, legea a fost adoptata de Parlament, dar mai dureaza pana sa intre in vigoare deoarece mai sunt proceduri de indeplinit ceea ce inseamna ca in prezent prevederile legii nu se aplica nimanui deoarece nu sunt in vigoare.

Urmariti rubrica noastra de „Legislatie pentru mame” din sectiunea „Cunoaste-ti drepturile” unde vom publica un nou articol in momentul in care legea va intra in vigoare.

03.10.2012 Hadasa

Buna ziua,

noul proiect de lege a fost aprobat deja? a intrat in vigoare din 1 oct sau urmeaza sa fie aporbat?

multumesc frumos!

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici