Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Abuzurile angajatorilor si concedierea

Trebuie sa stii

Conform articolului 60 din Codul Muncii se stabileste ca este interzisa concedierea salariatilor in urmatoarele situatii:

  • pe durata incapacitatii temporare de munca (concediu medical) si pe durata concediului pentru carantina;
  • pe durata in care femeia salariata este gravida si pe durata concediului de maternitate;
  • pe durata concediului pentru cresterea copilului si pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav;
  • pe durata indeplinirii serviciului militar;
  • pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical;
  • pe durata efectuarii concediului de odihna.

Codul Muncii prevede expres ca salariatii nu pot fi concediati pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, vârsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, ca urmare a participarii la greva sau ca urmare a unui transfer de intreprindere.

Concedierea salariatilor cu incalcarea interdictiilor mentionate este lovita de nulitate, salariatii concediati având dreptul sa sesizeze instanta de judecata in vederea anularii deciziilor de concediere.

In cazul in care instanta constata ca salariatul a fost concediat nelegal, va putea dispune anularea deciziei de concediere, reintegrarea salariatului pe postul anterior ocupat. De asemenea, salariatul poate obtine plata drepturilor salariale pe care ar fi fost indreptatit sa le primeasca pe perioada intre data concedierii si data reintegrarii efective pe postul anterior detinut.

Demisia in alb este un alt subiect de abuz din partea angajatorului. Este un abuz in serviciu contra intereselor persoanle si se incadreaza in prevederile Codului Penal. Demisia este un act unilateral de vointa al salariatului si ea nu poate fi fortata. Iar daca demisia este o conditie prealabila la angajare, este ilegala.

 

SURSA: CRISTINA GURAU, expert consilier juridic

Comentarii

25.10.2011 Mery_Lu

Am si eu o intrebare asemanatoare cu cea de mai sus... unde se gasesc raspunsurile pentru cazurile postate mai sus? Multumesc

29.08.2011 baditescu georgiana

Buna ziua!
Am si eu o intrebare:
Am nascut in data de 21 mai 2010 iar pe data de 24 august 2010 am terminat concediul prenatal, dupa care am ales sa merg la servici in concediu pentru cresterea copilului intrand sotul! Pe data de 15 02 2011 in urma unor neintelegeri pe care le-am avut la servici si anaume acestia au vrut sa ma mute de pe postul de economist pe un post de vanzatoare, am ales sa intru eu in indemnizatie si sa iasa sotul! Intrebarea mea este daca eu mai am vreun drept in momentul in care ma voi intoarce la servici adica in data de 21.05.2012 si daca angajatorul poate dispune fara motiv asa cum s-a si vrut de altfel mutarea mea de pe un post pe altul fara motiv fara a gresi cu nimic,fara a fi chemata la o comisie de disciplina! Mentionez faptul ca nu am semnat nici un act aditional iar suspendarea contractului de munca s-a facut de pe postul de economist! Am uitatasa va spun probabil ce era cel mai important lucrez la o companie privata!
Va multumesc!

26.07.2011 Iunie2003

In momentul in care am revenit din concediu de crestere si ingrijire copil nu mi-am mai luat postul avut inainte, persoana care a fost numita in locul meu pe perioada determinata, nu a mai plecat, desi posturile in sistemul bugetar erau blocate. Mentionez faptul ca lucrez intr-o institutie publica si sunt functionar public.

17.06.2011 Muntean Rodica Dana

Societatea la care lucrez este in lichidare si nu mi-a platit contributiile sociale: pensie, somaj, sanatate.

Intrebarea mea este daca sanatatea trebuie sa o platesc eu retroactiv in momentul in care firma va fi lichidata si ce e de facut in aceasta situatie. Bineinteles ca nu voi beneficia de somaj.

Va multumesc.

14.06.2011 Ang3lik

Dureros ce am citit...dar din pacate sunt situatii reale, iar noi, femeile angajate iesim adesea in pierdere din lupta cu angajatorii care ne incalca drepturile elementare...si in cazul meu, sefii au facut presiuni: la angajare mi-au impus sa nu raman insarcinata; cat am fost insarcinata, ma agasau sa vin repede inapoi la serviciu; acum, ca sunt in concediul de maternitate, ma someaza sa-mi iau cateva luni, maxim un an de crestere a copilului! De ce actioneaza asa? Ce fel de drept e ala daca e incalcat, daca prin tot felul de presiuni se ignora?

14.06.2011 dacato

asa sunt toti angajatorii...sau aproape toti...si eu am patit la fel...la 6 saptamani am aflat ca sunt insarcinata si le-am zis patronilor, si vreo cateva zile mi-au tot zis sa fac intrerupere de sarcina, si le-am zis ca nu vreau sa fac...si atunci ei mi-au zis ca ce daca esti insarcinata nu putem sa te dam afara? si tot ma puneau sa car si am fost la doctor si mi-a dat concediu medical, si mi-au intrerupt contractul de munca, am primit acasa o instiintare ca mi s-a intrerupt contractul de munca, cu o zi inainte sa am concediul medical, spunand ca am iesit lipsa la casa de marcat...ce sa fac...?imi puteti spune si mie daca am vreo sansa de castig daca ii dau in judecata...tin sa zic ca nu am semnat nici un act nimica?

06.06.2011 crina29

si eu sint o mama singura, am fost obligata sa ma intorc din concediul pt cresterea copilului cin d avea doar 9 luni iar acum m-a dat in somaj!

am lucrat la un laborator privat SC PHILOS se numesc...sa stie lumea ce fel de oameni sint...si nu sint o proasta, am facultate, sint biochimist specialist dat asistentele aveau salariu mai mare ca al meu...e corect?

05.05.2011 paxton

Am fost insarcinata anul trecut in 8 luni cand conducerea institutiei unde lucram mi-a prezentat un preaviz pe care sa il semnez din motiv ca se fac concedieri in masa, am declarat sarcina de la 4 luni asa ca nu puteam sa imi inchipui ca este posibil asa ceva, nu am semnat preavizul dar intrat in concediu medical stiind ca e singura solutie, am primit preavizul acasa, am umblat cu burta la gura peste tot, la ajofm, itm, tribunal, cand am fost sfatuita sa merg la dr meu sa lamurim probl, am mers cu sotul meu si mi s-a zis ca s-a facut o greseala in privinta mea, asa ca am trecut prenatalul, postnatalul si acum am primit o decizie conform careia la intoarcerea mea peste doi ani intru in perioada preavizului, este legal?

12.04.2011 paulaionita

Buna seara. Eu sunt in concediu de crestere si ingrijire copil pana in iunie, cand baietelul meu va implini 2 ani. Luna aceasta (aprilie) am aflat ca voi fi data afara cand ma voi intoarce la serviciu. Din cate stiu eu, angajatorul nu este obligat sa nu ma dea afara 6 luni? PS: Cica se restructureaza postul (lucrez in domeniul bancar).

26.03.2011 Gargarita

Buna seara.

Aceeasi problema o am si eu. Copilul meu nu a implinit 2 ani, si domn patron doreste sa incep munca, amenintandu-ma ca angajeaza alt om daca stau 2 ani cu copilul acasa. Conform noului cod al muncii are dreptul sa ma dea afara, dupa 2 ani de concediu crestere copil?

va multumesc

17.03.2011 marimar76

Buna, am si eu o mare problema, as vrea sa stiu daca angajatorul mai este obligat sa primeasca inapoi mamica dupa cei 2 ani de concediu? Deoarece eu am vrut sa incep mai devreme si mi s-a spus ca nu mai are bani sa plateasca un om

15.03.2011 florina_simleu

si eu am fost concediata (nestiind ca sunt insarcinata) in ianuarie 2010, s-a redus postul si eu am fost cea care a "trebuit" sa plece. am intrat in somaj dar cei de la firma nu mi-au trimis actele sa le pot depune la timp si asa nu am mai avut continuitate 12 luni. din cauza lor ca nu mi-au trimis anexa 14 pt dosar la somaj nu pot primi indemnizatia. acum ne judecam prin tribunal, pana cand Dumezeu stie......

14.03.2011 trandafirulalb

Buna ziua! Sunt de acord cu subiectul articolului...dar...ce facem in cazul reorganizarii judiciare cand poate fi concediat orice fel de angajat? Eu personal am fost concediata pentru acest motiv desi sunt in concediul de crestere copil (am nascut in iulie si am fost concediata in august), toate acestea intamplandu-se intr-o institutie de stat. Deci?

12.03.2011 ValentinaT

cum este cu noul cod al muncii? se spune la TV ca mamele vor putea fi concediate in timpul concediului de ingrijire a copilului pana la 2 ani. eu sunt in acest concediu si as vrea sa stiu daca este adevarat ce se spune la TV.

10.03.2011 letpuia

LARISA EMILIA,

SI MIE MI S-A DESFACUT CONTRACTUL DE MUNCA DESI SUNT INSARCINATA SI IN CONCEDIU MEDICAL DE CATRE ASA ZISA O VEDETA SAU MA ROG PERSOANA PUBLICA - LORENA TRICA

DECIZIA DE DESFACERE A CONTACTULUI ESTE CU 01 FEBRUARIE 2011 SI EU SUNT IN MEDICAL CU 23 DECEMBRIE 2010

DAR TOTUSI EXISTA UN DUMNEZEU ACOLO SUS SI O S-O LOVEASAC ACOLO UNDE O DOARE CEL MAI TARE, IN COPII ,PT CA ROATA VIETII SE ROTESTE SI CAND NU SE ASTEAPTA ATUNCI ITI DA DUMNEZEU DUPA FAPTELE CARE LE FACI.

FACI BINE-BINE GASESTI ,FACI RAU DE RAU AI PARTE

08.03.2011 Andreea Ana-Maria

desi este interzis sa se faca asemenea concedieri, eu am fost concediata in perioada cand eram insarcinata seful meu facand fals in acte....iar legea este facuta in asa fel ca inca ma judec cu el, l-am dat in judecata anul trecut in august....si ma tot amana....din pacate legile la noi in tara nu sunt facute sa apere mamele sau copiii, e trist dar adevarat si o simt pe pielea mea...

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici