Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Descriere proiect

MOM UP - Retea de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata

 

Realizat de Fundatia "PretuieSte Viata" in parteneriat cu Fundatia Estuar, Asociatia Telefonul Copilului si JOL-LET Foundation

 

1. Sursa de finantare a proiectului:

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Domeniul Major de Interventie: 6.3. "Promovarea egalitatii de Sanse pe piata muncii"

Operatiunea "Sanse egale Si respect"

 

2. Obiectivele proiectului

Obiectivul general al proiectului il reprezinta asigurarea egalitatii de sanse pentru femeile-mama din Romania aflate in situatii dificile de viata, in ceea ce priveste accesul la informatie, la consiliere, la formarea profesionala, la obtinere si pastrarea unui loc de munca si la intemeierea unei familii printr-o serie de actiuni cu caracter inovator care vor conduce la cresterea participarii acestora la viata economica si sociala. Obiective specifice: O.1. Dezvoltarea serviciilor de informare, asistenta si consiliere intr-o gama vasta de domenii (sanatate, legislatie, dezvoltare si formare profesionala), astfel incat membrele grupului tinta sa isi poata construi o cariera profesionala si o viata de familie armonioasa; O.2. Facilitarea accesului la informare, consiliere si indrumare prin intermediul Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor, Platformei Web – Comunitatea Virtuala a Mamelor din Romania si numarului de telefon gratuit pus la dispozitia grupului tinta; O.3. Facilitarea accesului grupului tinta la programe de formare profesionala, astfel incat femeile-mama sa devina capabile sa obtina locuri de munca mai bune; O.4. Facilitarea transferului de know-how, cunostinte si bune practici pe plan international prin promovarea schimburilor de experienta transnationala in domeniul egalitatii de sanse si de gen.

 

3. Grupul tinta: 

Proiectul se adreseaza femeilor-mama din Romania, aflate in situatii dificile de viata (cu risc de excluziune sociala, cu un grad de saracie extrema, aflate in pragul abandonului copiilor, unice intretinatoare ale familiei, victime ale violentei domestice, ale discriminarii la locul de munca, care sufera de depresie post-natala sau de stres post traumatic, aflate in somaj sau avand venit minim pe economie, tinere eleve sau studente care devin mame timpuriu).

 

4. Activitatile generale ale proiectului:

A1. Crearea cadrului conceptual si metodologic de functionare a Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata, prin intermediul carora se vor furniza membrelor grupului tinta urmatoarele tipuri de servicii integrate: - Servicii de informare si consiliere medicala, psihologica si psihiatrica; - Asistenta, consiliere profesionala si medierea locurilor de munca; - Consiliere juridica in vederea cunoasterii drepturilor femeii si a legislatiei in vigoare; - Programe de formare profesionala. Aceasta activitate inovatoare este concentrata pe transferul de bune practici in domeniul egalitatii de sanse, de la Partenerul transnational catre echipa de implementare a proiectului. Va fi creat cate un Centru Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata in orasele Bucuresti, Cluj si Ploiesti.

A2. Dezvoltarea unei campanii nationale de informare si constientizare privind serviciile oferite prin intermediul Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata in vederea cresterii participarii femeilor-mama din Romania la viata economica si sociala. 

A.3. Program integrat de masuri active de informare, asistenta si/sau consiliere medicala, juridica si profesionala in vederea asigurarii unei incluziuni sociale si economice a femeilor-mama aflate in situatii dificile de viata .

A.4. Program de formare profesionala. In cadrul fiecarui centru se vor sustine cate 3 stagii de formare profesionala - cursuri de calificare/recalificare - astfel incat femeile-mama sa devina capabile sa obtina locuri de munca mai bune, inclusiv in sectoarele de activitate ocupate preponderent de catre barbati.

A.5. Organizarea de Vizite de lucru.

 

5. Rezultate anticipate

  • Conceptul de realizare si functionare a Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata.
  • Campanie nationala de informare si constientizare privind serviciile oferite prin intermediul Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata in vederea cresterii participarii acestora la viata economica si sociala;

  • Materiale promotionale (flyere, afise, pixuri, notes-uri, genti, tricouri, mouse-pad-uri personalizate, Agenda Mamelor); Un Spot TV, participari la dezbateri televizate;

  • Anunturi si articole in presa locala, reviste de specialitate, reviste pentru femei;

  • Actiuni online de informare si constientizare – mailing, newsletter, bannere online; 18 dezbateri informative (din care o treime vor promova accesul pe piata muncii).

  • Conceptul de realizare si functionare a Platformei Web - Comunitatea Virtuala a Mamelor din Romania care va actiona ca un centru polarizator de furnizare de informatii si functionalitati online pentru membrele grupului tinta;

  • 1 Platforma Web – Comunitatea Virtuala a Mamelor din Romania, instrument prin intermediul caruia se va oferi membrelor grupului tinta consultanta si asistenta online pe probleme de sanatate, legislatie si dezvoltare profesionala de catre specialistii din cadrul centrelor;

  • 3 Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata; 3000 de membre ale grupului tinta care vor beneficia de informare, asistenta si/sau consiliere medicala, juridica si profesionala in cadrul centrelor, prin intermediul platformei Web si a liniei telefonice gratuite;

  • Un serviciu gratuit de call-center prin intermediul caruia sa se ofere asistenta si consiliere membrelor grupului tinta in ceea ce priveste legislatia in vigoare;

  • Serie de publicatii adresate mamelor - “O mama sanatoasa, un copil sanatos”, „Cunoaste-ti drepturile” si „Mamele si cariera”, publicate sub forma de brosura si CD (6000 de exemplare); O baza de date cu membre ale grupului tinta.

  • 9 stagii de formare profesionala - cursuri calificare/recalificare; 135 de membre ale grupului tinta participante la sesiunile de curs si certificate CNFPA.

  • 2 vizite de lucru ale expertului partenerului transnational in Romania si o vizita de lucru in tara de origine a partenerului transnational, care for facilita transferul de cunostinte, de bune practici si de metodologie in domeniul egalitatii de sanse si de gen si reintegrarii femeilor pe piata muncii.

Intra in contul tau

Intra in contul tau

Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?

Fa-ti cont

Ai nevoie de sprijin?

Nu esti singura!
Vino in centrele noastre de consiliere

Sau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste

Doneaza <b>2%</b> din impozitul pe venit pentru cauza mamelor aflate in dificultate!

Sustine campania Facebook Twitter Yahoo! Messenger Email

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici