Dincolo de toate emotiile puternice pe care le aduce cu sine nasterea, sa fiu mama a insemnat pentru mine o mare raspundere fata de sanatatea si educatia copilului meu. Recunosc, nu stiam foarte multe atunci cand am nascut baietelul, doar ceea ce invatasem in anii de studiu pe cand ma formam pentru meseria de asistenta-medicala, si cateva experiente acumulate in orele de practica. Insa, ca in orice domeniu de altfel, teoria nu se compara cu ceea ce iti aduce sansa de a pune in practica cunostintele pe care scoala, sau cartile de specialitate ti le-au daruit. Si atunci vine momentul in care intrebi, cauti, rasfoiesti, pana cand afli tot ceea ce vrei sa stii.
De exemplu, stiam prea bine ca va veni un moment in care, pe masura ce baietelul meu va creste, sanul si preparatele din lapte nu ii vor mai fi suficiente si va trebui atunci ca eu sa vin cu "noutatile". Dar cu ce sa incep? Si cand? Si cat? Am deslusit aceste taine pe masura ce piticul meu inainta in varsta, asa cum si el a facut primii pasi tinandu-ma de mana. Si pentru ca stiu ca ti se poate intampla sa intri panica daca micutul tau refuza un aliment nou, sa te intrebi daca nu cumva nu se simte bine atunci cand refuza chiar o masa, as vrea sa te linistesc si sa iti spun ca nu ai de ce sa iti faci griji atata timp cat nu reactioneaza la fel si in zilele urmatoare. Sunt episoade firesti, de care aproape orice mamica cred ca are parte, si daca iti faci timp sa rasfoiesti revistele de specialitate, sa citesti pe internet unde cu siguranta vei gasi zeci de astfel de articole, si cel mai important, daca vei cere de fiecare data sfatul unui pediatru, va fi in final una dintre cele mai frumoase experiente din viata ta. Atentie, pe internet sau in presa nu intotdeauna informatiile oferite sunt scrise cu maxima responsabilitate, deci alege-ti cu grija sursele de informare. Uneori, chiar mama ta sau bunica te pot sfatui in privinta copilului asa cum stiau ele ca era bine odata sa se intample un lucru sau altul. Dar studiile medicale au evoluat, practicile legate de copii la fel, si unele dintre obiceiurile de crestere a lor de altadata s-au dovedit in timp a fi nepotrivite sau chiar gresite. Deci orice sfat, chiar daca e bine intentionat, trebuie cantarit cu atentie si verificat cu pediatrul.
Primul aliment, primul gust
Rabdarea este cheia in toate. Rabdarea si dragostea pe care micutul tau are nevoie sa le simta in tot ceea ce faceti impreuna. Fiecare aliment nou, fiecare gust nou este pentru el o experienta inedita pe care incepe sa o desluseasca, si de aceea este foarte important sa te simta alaturi, sa il incurajezi si sa ii arati multa dragoste. Ideal ar fi ca noile alimente sa fie introduse treptat in alimentatia lui, cu pasi mici, dar siguri, pentru a-i da suficient timp sa se obisnuiasca cu noile gusturi. Incepe de exemplu cu un singur aliment nou pe care sa i-l dai progresiv si fii atenta la fiecare reactie pe care copilul tau o are, daca si in ce masura il tolereaza sau nu. Este foarte posibil ca la inceput sa-l refuze. Nu renunta si nu te panica, gandeste-te ca nici tu nu accepti, poate, din primul moment noile schimbari din viata ta si ai uneori nevoie de o perioada de acomodare. Acelasi lucru se intampla si in cazul puiului tau: are nevoie doar de putin timp sa se adapteze. Zambeste-i, asadar, intelegator si asteapta sa treaca cateva zile, cel putin o saptamana. Apoi poti incerca din nou sa-i dai alimentul pe care l-a respins prima data, cu aceeasi rabdare si incurajandu-l.
Poti incerca diverse trucuri care sa ii atraga atentia. Eu ma foloseam de imaginatie si inventam tot felul de jocuri. Iata un exemplu: aseaza pe un scaunel, chiar langa voi, un ursulet de plus sau alt animalut preferat de piticul tau, si prefa-te ca ii dai si lui sa pape. Poti gusta si tu, gestul tau ii va da incredere si ii va starni chiar curiozitatea sa afle ce se ascunde in lingurita.
Din momentul in care incepe sa manance bine ii poti face cunostinta cu un nou aliment, insa tot in acelasi mod in care ai facut-o si cu primul: progresiv, cu rabdare, atenta la modul in care micutul il tolereaza sau nu. Vei vedea in scurt timp cum copilul tau invata sa se bucure de fiecare noutate pe care i-o aduci, de fiecare gust nou, si chiar sa le ceara.
Primul aliment solid
Aveti 4 luni deja si ati trecut cu bine de primul pas: primul aliment, total diferit de gustul laptelui de mama. Puteti descoperi acum noi gusturi, primele alimente solide, nu inainte insa de a cere si parerea medicului pediatru, pentru ca doar el poate sa aprecieze cel mai bine cand este momentul pentru prima masa solida din alimentatia copilului tau.
Eu am inceput cu sucul de fructe pe care il poti face din mere, piersica sau portocale. Te sfatuiesc sa alegi cu mare atentie fructele, sa nu fie stricate, sa nu aiba pete si sa nu fie mancate de viermisori. Inainte de a prepara sucul, spala bine fructele si nu ii da doua zile la rand din aceeasi cantitate de suc de fructe, chiar daca o pastrezi la frigider. Cel mai sanatos este sa ii dai copilului tau sucul pe loc, cat este proaspat facut. Ce ramane poti sa bei tu, doar si mamica trebuie sa fie sanatoasa, nu?
Cantitatea de suc de fructe e bine sa fie crescuta progresiv (ca si in cazul primului aliment), o lingurita in plus la doua zile asa incat sa ii oferi copilului tau suficient timp sa se adapteze. In prima zi ii poti da jumatate de lingurita de suc de fructe, in a 2-a zi tot jumatate de lingurita, in a3-a zi 1 ½ lingurita, in a-4a zi tot 1 ½ lingurita, in a-5a zi 2 ½ lingurita si tot asa. Daca este prea mic pentru lingurita ii poti da fara probleme sucul de fructe in biberon, important este sa fie gradat astfel incat sa stii sigur ce cantitate ii dai.
Atunci cand se obisnuieste cu sucul de fructe ii poti aduce inca o noutate: piureul facut din mar ras. La inceput e de ajuns o lingurita si apoi, putin cate putin, maresti cantitatea de piure. Si piureul din banana este foarte bun, mai ales in cazul copiilor care se constipa foarte usor, dar exista medici care interzic piureul de banana inainte de o anumita varsta a copilului asa ca mai bine ceri sfatul medicului pediatru.
Dupa ce ati trecut cu bine prin aceste experiente noi, vine si momentul in care micutul tau va gusta, pentru prima data, din supa de zarzavat. Ca si in cazul fructelor, legumele trebuie sa fie alese cu grija si bine spalate. Poti incepe cu supita din morcovi, radacina de patrunjel si telina. Legumele se fierb timp de 1 – 1 ½ intr-un litru de apa, pana cand se sfarama usor, si se completeaza ori de cate ori scade apa. La inceput supa de legume trebuie sa fie subtire, si se ingroasa treptat, pana cand ajungem la supa-crema. Dupa cateva zile in care se invata cu gustul de legume ii poti adauga in supita, pe rand, rosii, mazare, ceapa, cartofi si frunze de patrunjel.
Pe langa supa de zarzavat, ii poti da acum la masa de pranz si piure de legume. Acesta se face din morcovi sau cartofi cu putin unt, fara sare.
La sugarul alimentat artificial, cu lapte praf (desi nu uitati ca in primul an de viata cel mai sanatos aliment si cel mai indicat pentru crearea imunitatii micutului este laptele matern!), se poate trece la supa de carne mai devreme decat la bebelusii alaptati exclusiv de la san. In ambele cazuri, carnea trebuie sa fie bine fiarta si tocata marunt (mixata), iar supa se poate da alternativ: o zi supa de zarzavat, a doua zi supa de carne, si tot asa. Dupa 5 luni, daca medicul este de acord, ii poti da micutului tau piure de legume, putin cate putin, carne de pasare fiarta si tocata marunt (sau mixata), ficatel de pasare, carne de vita la fel fiarta si mixata bine, sau o jumatate de galbenus de ou fiert tare si amestecat cu piureul
Te sfatuiesc sa nu cumperi, pentru copilul tau inca mic, prajituri din comert, cele mai sanatoase raman totusi, din punctul meu de vedere, prajiturele facute de tine, acasa.
Dar nu uita! Laptele de la san ramane baza alimentatiei copilului tau cel putin pana la varsta de 9-12 luni! Nici cerealele, nici piureul de fructe, supele sau piureul de legume nu pot inlocui necesarul de lapte. Si ai observat, cu siguranta, ca mereu mentionez „daca pediatrul tau e de acord”. Orice sfat de la o alta mamica e indicat sa fie verificat impreuna cu medicul inainte de a fi aplicat. Ceea ce e acceptat cu usurinta de un alt copil poate sa nu fie bun si pentru copilul tau, mai ales daca are si mici probleme de sanatate. Asadar, asculta sfaturile dar verifica-le cu un specialist inainte de a le pune in practica.
Sursa: Mihaela Varzan
Am o problema cu baietelul meu,de 1an si 7 luni care refuza mancarea sau ia 2,3 linguri si este destul.In schimb adora laptele pe care il bea,cel de capra dar din cate stiu este prea mare pt a refuza mancarea.ma puteti ajuta cu un sfat?
Pe zi bea aproximativ 600 grame lapte.,pe langa 2 iaurturi,1 fruct,si 2-3 linguri de ciorba.cam atat.
sigur are nevoie si de sucurile de fructe, piureri..etc bebelusul pana in 6 luni? nu este de ajuns laptele matern (atunci cand mama are o dieta sanatoasa)?
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici
Eu nu mai stiu ce sa i fac, deja mi e teama il vad ca l doare burtica dupa ce mananca, chiar si cu lapticul lui acum are probleme, nu stiu chiar, i am cumparat si borcanele acelea ii plac si doarme linistit seara,dar nu-l pot tine numai pe asa ceva.