Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Infertilitatea in cuplu

Fertilitatea

 

Dintotdeauna, omul a gasit stabilitate, siguranta, liniste si, nu in ultimul rand, implinire, un mijloc de a duce mai departe valorile si traditiile in care a fost crescut si educat, in cadrul familiei. Orice femeie isi doreste mai devreme sau mai tarziu sa tina in brate propriul copil. Fie ca pune pe primul loc reusita  profesionala pentru o cariera de succes, fie ca isi doreste sa se bucure de viata, sa calatoreasca sau sa mai copilareasca, o femeie se simte implinita in momentul in care devine mama. 

 

Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este definita ca fiind lipsa unei sarcini dupa ce partenerii au intretinut relatii sexuale mai mult de un an fara a folosi mijloace anticonceptionale. Pot fi probleme ale spermatozoizilor - in cazul barbatilor, sau probleme ale ovarelor - la femei, disfunctii ale trompelor uterine, factori imunitari, insa cauzele sunt mult mai numeroase. 

Pentru a sti cu exactitate care sunt cauzele pentru care nu puteti ramane insarcinata, este necesar un control medical. Cercetarile din domeniu au aratat ca femeile trecute de 35 de ani au sanse mici sa mai poata ramane insarcinate, iar sansele scad odata cu trecerea timpului. Ori, daca nu mergeti la medic nu veti putea sti care sunt sansele voastre de a avea un copil.

Dar ce e de facut in cazul in care cuplul nu poate avea copii? Fie ca este vina femeii sau a barbatului, cuplul sufera de infertilitate. Cuplul care nu poate avea copii se confrunta cu o serie de probleme de ordin socio-emotionale, sentimente de vinovatie, inutilitate, izolare sociala.

In lume sunt 35% de cupluri care nu pot avea copii din cauza femeilor, 35% din vina barbatilor, in timp ce in 20% din cazuri, vina apartine cuplului. In plus, 70% din cuplurile care urmeaza un tratament au copii inca din primul an. Conditia este ca cei doi sa mearga la control si sa fie descoperita originea infertilitatii. Cauzele infertilitatii sunt dintre cele mai diverse, de la randamentul scazut in activitatile cotidiene, rezultatele scazute la munca, pana la situatiile tensionate in cuplu. 

Este foarte important ca atunci cand partenerii se decid sa afle cauzele infertilitatii sa mearga impreuna la control. Medicul practician trebuie sa investigheze ambii parteneri.

Cauzele ce duc la infertilitate pot fi dintre cele mai banale. Medicamentele luate fara a consulta medicul si fara a-l instiinta ca iti doresti sa ramai insarcinata, lubrifiantii,  produsele de curatat pe care le folosesti, o intrerupere de sarcina pot fi cauzele infertilitatii.

Daca iti doresti un copil, ai grija la cate cani de cafea bei in fiecare zi. Retine: cu cat mai multa cantitate de cafea, cu atat mai putine sanse de a ramane insarcinata. Femeile care nu consuma cafea si nici bauturi care contin cafeina au cu pana la 30% mai multe sanse de a fi mame. 

Pestele este o componenta importanta in alimentatie, cu toate acestea fii atenta ce mananci. Sunt specii de peste care contin cantitati mari de metilmercur, un mercur organic care afecteaza fertilitatea femeilor. Expunerea la acest tip de mercur afecteaza fertilitatea. Evita sa consumi rechinul, pestele-spada, scrumbia, tonul proaspat (si chiar si cel din conserva), bibanul, pastravul de mare, homarul.

Cuplurile care isi doresc copii, sa nu consume alcool. Atat femeia, cat si barbatul sa renunte la alcool cu mai multe luni inainte de a-si dori un copil.

Nici cei care fumeaza nu au mari sanse de a fi parinti. Cercetatorii au descoperit ca fumatul afecteaza cantitatea spermei. De asemenea, fumatul in timpul sarcinii de catre viitoarea mama este de evitat, daca nu chiar interzis, pentru dezvoltatea normala a fatului, dar si pentru buna derulare a perioadei de sarcina. 

Infertilitatea barbatului poate fi cauzata de baile fierbinti deoarece afecteaza organele genitale ale acestuia. Acestia trebuie sa fie atenti si la cum si cat folosesc bicicleta, sauna, baile in jacuzzi.

Una din cauzele cele mai intalinite ale infertilitatii la femei este stresul. 

 

Cuplurile care nu reusesc sa aiba si un copil se confrunta cu anumite probleme psihologice. Pentru o femeie aceste probleme pot deveni o povara. Dorinta de a deveni mama poate deveni obsedanta si cu timpul acest lucru, repetat, poate duce la slabiciune, extenuare, frustrare, confuzie, coplesire, furie si chiar la depresie.

Un regim de viata sanatos, o alimentatie corespunzatoare, liniste si vizita la medic va poate aduce cel mai frumos lucru din viata: un copil.

 

Sursa: Ana Maria Vasilateanu, Asociatia Telefonul Copilului

Comentarii

30.11.2015 lumiv9

buna ziua, as dori sa imi recomandati o clinica cu sanse mari de reusita pentru FIV, am incercat in Romania si din pacate a fost unul nereusit. cu stima

19.09.2013 Ganea Silvia

La virsta de 14 ani mi-a venit ciclu care era neregulat. Erau perioade cind aveam ciclu o data la 4 luni. Asa a durat pina la virsta de 25 ani. La 19 ani am ramas insarcinata, am nascut o fetita care acum are 10 ani. Imi doresc foarte mult inca un copil, dar nu pot ramine insarcinata...

08.07.2012 Aurica12345

BUNA,MA NUMESC AURICA,SI SUNT FOARTE DISPERATA DE 5 ANI MA TOT CHINUI CU BOALA INFERTILITATEA,AM FACUT O PROCEDURA IN VITRO DAR NU AM REUSIT,SI AM DOAR 24 DE ANI,ACUM AS DORI SAO FAC SI A DOUA OARA CU DOAMNE AJUTA,CHIR DEW NU MAI AM SPERANTE MARI,VOI MERGE MAI DEPARTE.

08.07.2012 Aurica12345

BUNA,MA NUMESC AURICA,SI SUNT FOARTE DISPERATA DE 5 ANI MA TOT CHINUI CU BOALA INFERTILITATEA,AM FACUT O PROCEDURA IN VITRO DAR NU AM REUSIT,SI AM DOAR 24 DE ANI,ACUM AS DORI SAO FAC SI A DOUA OARA CU DOAMNE AJUTA,CHIR DEW NU MAI AM SPERANTE MARI,VOI MERGE MAI DEPARTE.

09.03.2012 ALI_AMO22

Dragele mele, as dori si eu sa va pun o intrebare. Sunt mamica de o fetita de 4 ani si de un an incerc sa raman din nou insarcinata. Am fost la ginecolog si mi s-a spus ca ovulez foarte putin si acesta ar fi motivul pentru care nu raman insarcinata. Inainte de a ramane insarcinata cu fetita am pierdut o sarcina, iar la mai putin de 4 luni am ramas insarcinata cu fetita. Ar fi putut aparea vreo schimbare in organism dupa sarcina, tinand cont ca am putut ramane insarcinata foarte repede, iar acum de un an de zile nu reusesc nicidecum, iar tratamentul mi s-a spus ca deocamdata nu ar fi necesar sa fac niciunul, doar sa am rabdare, sa astept. Ajung sa intru in panica gandindu-ma ca nu voi mai putea avea alt copil, fetita mea isi doreste nespus de mult un fratior. Daca ma poate ajuta cineva cu o idee, va sunt recunoscatoare. Va multumesc!

02.01.2012 daniela72

Buna ziua!

Ma numesc Daniela, locuiesc in Bucuresti, si ma confrunt cu infertilitate de cauze necunoscute de aproximativ 12-13 ani!

Am mers la medicii de renume din tara, inclusiv profesionistii din Bucuresti, am pierdut ani intregi din viata mergand din usa in usa, cumparand tratament dupa tratament, facand toate investigatiile posibile, inclusiv interventii laparoscopice diagnosticative............dar nimic!!!

Am pus ban pe ban, atat cat am putut noi, ambii fiind bugetari, si am ajuns la procedura FIV! Nici macar asta nu a dat rezultat!!

Timp si bani pierduti, si zile intregi de depresie!

Acum nu mai stim ce sa facem, ne dorim enorm un copil, insa FIV-ul ne-a scos din buzunar banii economisiti de noi, plus un imprumut la banca de 15.000 lei. Acum, singura noastra speranta e BUNUL DUMNEZEU, deoarece alta procedura nu ne mai permitem, iar rezerva mea ovariana nu tine cu mine, tinand cont de faptul ca in acest an voi face 40 ani!!!!

Ce pot sa mai fac???

04.11.2011 miracol11

Buna...eu am 25 de ani...si am facut analizele pentru a afla de ce nu am mestruatie normala...si analizele sunt f proaste...AMH 0.08, FSH 53.2 ...doctorul m-a diagnosticat cu insuficienta ovariana prematura...adica sunt la menopauza la 25 de ani!!!...in vine sa mooorr...nu cred ca in stadiul asta am vreo sansa nici la FIV...ca sa te primeasca trebuie sa ai AMH minim 1....incerc sa trec peste socul acesta....am facut o prostie mai mare ca mine...am fost sa repet analizele la alt laborator imediat dupa ce am aflat vestea...si poate din cauza stresului...nu dormisem si plansa o noapte inttreaga...analizele au iesit si mai proaste..FSH 56...AMH inca n a venit...dar sunt sigura ca va iesi si mai mic....am nevoie de o minune...

03.11.2011 miracol11

Am uitat sa spun ca am aproape 26 de ani...mi-e f greu sa cred ca nu am sanse la o sarcina...doar la FUV...dar nici acolo nu cred ca ma primesc!...sunt disperata e putin spus...tot ce mi-a mai ramas e credinta si nadejdea in Dumnezeu...

03.11.2011 miracol11

Buna tuturor...mi-e asa de greu ...va urmaresc postarile de cateva zile..de cand am aflat ca sufar de insuficienta ovariana prematura...am facut si eu analizele pentru a vedea de ce nu mai am ciclu mestrual regulat...chiar si 2-3 luni la rand. Am facut analiza FSH, LH, E2 si cea mai importanta...AMH. AU iesit f urate...FSH 53.2UI/L, LH 35.01mUI/ml, E2 9.7pg/mL si AMH 0.08...groaznice...stiu....in ziua urmatoare dupa ce mi-au venit rezultatele m-am dus la medic...nu-mi da nici o sansa...sau poate doar o minune!...m-a sfatuit sa refac analizele...si poate a fost o greseaa dar urmatoarea zi le-am repetat dupa o noapte de nesomn si plans si stres...deocamdata am primit rezultatul primelor trei si sunt si mai proaste...astept AMH-ul...dar sunt convinsa ca va iesit tot 0.08 sau chiar mai putin...nu mai am forta...pur si simplu nu mai pot...n-am incercat nici un tratament hormonal pana acum si totusi medicul nu-mi da nici o sansa...cum se poate asa ceva?

29.10.2011 laura2883

Buna,

Omi doresc si eu un copil,sunt casatorita de 7ani si am pierdut 2 sarcini,am facut o gramada de analize la diferiti medici ginecologi si nimeni nu mi-a zis care e cauza care impiedica venirea pe lume a unui copil,cateodata iti vine sa lasi totul balta si sa nu mai lupti deloc pt k nimeni in ziua de azi nu isi mai da interesul pt nimic

23.09.2011 Adriana_L

‎Analiza se numeste AMH. Este o analiza care iti arata rezerva ta foliculara. Noi ne nastem cu un anumit numar de foliculi care in timp se duc. Pur si simplu se consuma in timp, nu avem cum sa stim cu cata rapiditate, si e diferit de la femeie la femeie. Acest numar de foliculi se pierde odata cu trecerea timpului. La 30 de ani, deja nu mai avem acelasi numar de foliculi ca la 20, ci un numar din ce in ce mai mic, de la an la an. Dupa 35 de ani – si mai mic."

30.08.2011 DUMMI

Draga meggabri analiza se numeste amh( hormonul atimulerian) eu am facut-o, este foarte importanta.

31.07.2011 Gabrielle80

Imi doresc din suflet un copil sau mai multi. A depus cineva dosarul pentru programul FIV al SOS Infertilitatea?

29.07.2011 mitmiha

Am pierdut o sarcina dupa ce am fost diagnosticata cu sindrom de anxietate eram in italia in 2008 si de atunci nu am mai ramas insarcinata .EU am 41 de ani si sotul meu 36 practic sanse zero. Starile de anxietate revin periodic deci nu imi regasesc linistea necesara plus varsta

27.07.2011 meggabri

Doamna Andreea, eu si sotul meu cautam de cativa ani sa devenim parinti, de anul acesta am inceput sa facem analize la greu. Imi puteti spune cum se numeste exact analiza de care vorbeati cu Doamna Simona in interviu, va multumesc, gabriela

06.06.2011 violeta andrei6

ma numesc Violeta si vreau sa stiu daca spirala e periculoasa? am auzit ca poate aparea mai tarziu un cancer.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici