Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Scapa de astenia de primavara!

Sanatate

Ce femeie nu iubeste primavara, ce femeie nu isi doreste sa se poata bucura de soare, mai ales dupa multe luni de frig, de haine groase si incomode, dupa ce e privata de bucuria de a purta perechea de pantofi pentru care a cheltuit mai mult decat ii era permis? Cine nu isi doreste sa vina primavara si sa aduca in desaga sa grade cu plus, flori si voie buna?

Dar stiti si voi ca vremea rea, ca si vremurile grele, nu se lasa plecata cu una cu doua. Mai multe zile cu soare, apoi una foarte friguroasa, din nou soare, ca la sfarsit de saptamana sa ploua, asa e vremea primavara. Oscilatiile de temperatura sunt “vinovate” pentru disconfortul pe care il avem in aceasta perioada. Unii ii spun astenie. Noi simtim o acuta stare de oboseala, care nu se mai termina. Lipsa de  energie, scaderea capacitatii de lucru, stari de somnolenta, sunt doar cateva din efectele pe care le are astenia asupra corpului. Uneori astenia se poate transforma si in depresie.

Din fericire, exista solutii, la indemana oricui, pentru a combate astenia.

Incepeti cu alimentatia. Primavara aduce in piete legume si fructe proaspete. Cele mai indicate sunt cele care contin vitamina C: mere, lamai, portocale, dar nu uita de salata verde, ridichii, ceapa verde, leurda, urzici.

Renunta la carne, prajeli, grasimi, dulciuri. Este un moment bun sa introduci in dieta zilnica salatele, cu cat mai variate, cu atat mai bune. Poti consuma ulei de masline. Renunta la dulciuri si inlocuieste zaharul cu miere. Renunta si la cafea si la sucurile din comert. Inlocuieste cafeaua cu ceai verde, iar sucurile cu apa plata sau minerala, minim 2 litri pe zi. Daca nu poti sa bei cantitatea aceasta de apa, poti pune cateva felii de lamaie in paharul cu apa, vor schimba gustul. Si nu uita de ceaiuri. Poti incerca si sucurile naturale din legume si fructe proaspete, dar trebuie consumate proaspete, dupa mai mult de 30 de minute de la preparare isi pierd din proprietati.
Daca ai ceva mai multa ambitie, poti manca 2-3 zile consecutive alimente ce nu au fost supuse la preparare termica. Nutritionistii o numesc “hrana vie” si inseamna consumul doar de fructe si legume proaspete. Mancand sanatos vei constata ca vei pierde si cele cateva kilograme pe care le-ai acumulat peste iarna. Daca iti doresti sa slabesti mai mult, acum e momentul, dar nu uita de cele 3 mese principale ale zilei.
Pana la urma, scopul tau este sa castigi o forma psihica si fizica de invidiat si deci sa fii sanatoasa.

Ai grija sa te odihnesti. In timpul somnului, corpul isi ia energie pentru toate activitatile la care il supui in timpul zilei. 8 ore de somn pe noapte reprezinta timpul perfect pentru refacerea organismului, dar pot fi si 6, 7 sau 9, in functie de fiecare organism. Esential este sa nu adormi foarte tarziu, orele din noapte pe care le pierzi nu vor fi compensate cu orele de dimineata pe care le dormi. Odihna te va ajuta sa treci mai usor peste astenie.

Poti apela la mici trucuri inainte de culcare pentru a te bucura de un somn linistit. Poti bea o cana de ceai de tei ce te va calma, poti bea un pahar de lapte caldut, poti face o baie in care sa pui cateva picaturi de ulei de lavanda sau alte esente calmante.

Renunta la televizor si la calculator cu o ora inainte de a adormi si citeste o carte. Cateva pagini dintr-o carte buna te vor face sa adormi mult mai repede si mai bine.
Aeriseste camera in care dormi si lasa o batista pe care pui cateva picaturi de ulei de eucalipt.

Un mod foarte placut de a scapa de astenie e sa faci miscare. Daca nu esti adepta sportului, poti incerca sa mergi mai mult pe jos. O zi pe saptamana renunti la masina. Poti cobora cu 3 statii mai devreme ca sa mergi pe jos.

Daca nu iti e prea comod, poti alege sa faci seara o plimbare prin parc. Plimbarea va fi mult mai placuta daca iti vei invita si prietenele sa povestiti cate-n luna si-n stele.

Daca esti o fire dinamica, incearca sa faci exercitii acasa, dimineata sau seara. Alegeti 2 zile pe saptamana, pentru inceput, in care sa iesi la alergat. Cea mai buna alegere este parcul, dar si la sala este bine, insa asta inseama sa scoti ceva banuti din portofel. Eu sunt adepta alergatului in aer liber, efortul depus este mai mare, de unde si rezultatele mai rapide.

Orice varianta vei alege, alege sa faci cel putin 30 de minute de sport. Vei avea energie si te vei simti minunat.

Si nu uita sa zambesti si sa gandesti pozitiv. Astenia nu este pentru femeile care stiu sa se bucure de viata si care isi doresc sa fie frumoase. Astenia nu este pentru tine, dar starea de spirit exceptionala o meriti in fiecare zi. O primavara frumoasa!

 

Sursa: Ana Maria Vasilateanu, Asociatia Telefonul Copilului

Comentarii

26.10.2011 amisor

E minunat ca exista astfel de articole.Felicitari!

26.08.2011 irina elena

bravo..tineti-o tot asa

18.04.2011 herbi

Imi place articolul si o mare parte din cele scrise in el practic si eu. Ma simt excelent si impartasesc experienta mea multor persoane din jur.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici