Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

7 cai posibile spre starea de echilibru daca esti dependenta de munca

Ingrijire personala

 

1. Acorda-ti timp liber, si o masina se uzeaza, dar corpul uman e o masinarie chiar mai complicata si starea de sanatate – imprevizibila. In plus, nu munca pana la epuizare, ci dragostea este combustibilul pentru omenire. 

2. Intreaba-te ce temeri ai si raspunde-ti cu curaj. Cu cat esti mai sincera cu tine insati, cu atat iti va fi mai usor sa infrunti problema reala. Ti-e teama ca, daca nu muncesti fara oprire, pierzi o ocazie dupa alta in cariera? Dar ce pierzi daca toata viata ta e munca zi lumina? 

3. Gandeste-te la crearea unei vieti personale ca si cum ai investi in propria munca. Daca esti odihnita si echilibrata, in plus daca te simti iubita si apreciata acasa, vei fi mult mai productiva. O balanta corecta in viata ta nu inseamna neseriozitate la munca. 

4. Cunoaste-ti limitele. Dependentii de munca se sperie, uneori, crezand ca daca iau un ragaz, isi vor pierde elanul. Incepe cu mici pauze in care sa te calmezi, sa te hranesti si sa-ti lasi creierul sa se reorganizeze, e primul pas catre autodisciplina si eficienta.

5. Tine-ti un jurnal pentru a-ti urmari activitatile – la inceputul sau la sfarsitul fiecarei zile, cum iti e mai bine, organizeaza-ti prioritatile si rezolva-le apoi una cate una, nu fa in mintea ta un amestec de probleme care nu se pot solutiona haotic.

6. Studiaza experienta oamenilor ale caror vieti sunt mai echilibrate. Citeste despre ei sau, daca iti sunt la indemana, intreaba-i cum au reusit. Intotdeauna vei avea ceva nou de invatat.

7. Planuieste-ti timpul liber imediat dupa munca: urmeaza un curs care-ti face placere, intalneste-te cu un prieten la cina, prinde o ocazie culturala unica sau nu neglija din cand in cand sansa unei distractii pe cinste. Un termen limita de respectat, o ora stabilita pentru un spectacol sau o intalnire te va scoate pe usa la timp. Gaseste-ti prieteni care gandesc si simt ca si tine.Va veti motiva reciproc.

Comentarii

26.04.2013 bebestrunf

Ai dreptate DRAGOLEA. Si eu am copil de 6 ani si un sot care munceste la serviciu 8 ore pe zi de luni pana vineri, eu sunt studenta in an terminal nu lucrez dar fac toata munca casnica si daca il rog sa ma ajute cu ceva imi spune ca e obosit si vrea sa se relaxeze. Dupa ce dau licenta in toamna abia astept sa ma angazej si sa vad si eu cu ce o sa ma ajute la treburile casnice si ale copilului dragutul meu sot. CU NIMIC. Tot eu o sa le fac pe toate. De s-ar plati munca casnica. Incerc singura sa ma imi regasesc pasiunile si hobyurile , ma complimentez singura si ma bucur cu orice ocazie.

12.03.2013 Nacu Elisabeta

Da este adevarat,ne simtim vinovate cand vrem sa facem ceva pentru noi.

Multumesc.

21.02.2013 druga_claudia

fetelor,pot sa spun ca imi suntetiprietene,ma acceptatiasa cum sunt,ne coplesesc grijile,prietenii se gasesc maigreu in zilele de astazi,ma ajutati mult.

12.11.2011 creanga gabriela

Ce ne facem,cind ne devasteaza ,sentimentul de vinovatie,atunci cind vrem sa facem ceva pt. noi? Plec toata ziua la munca,abia astept sa ajung acasa sa-mi string copilutul in brate.

02.11.2011 Iulika

Imi place si ma apuc chiar de azi de treaba, am citit sfatul 5 si m-am regasit, ma lupt cu problemele de haos..de azi va fi altfel! Multumesc!

26.10.2011 laubabalau

Sunteti cei mai tari, tineti-o tot asa!

23.10.2011 pramy

Frumos

03.10.2011 Luiza_vs

Imi place foarte mult site-ul dar mai ales toate informatiile utile pe care le pot gasi aici, explicate pe indelete si pe intelesul tuturor. Bravo si multumim pentru efortul depus!

27.07.2011 mihaela ramona

adevarul este ca nu mai exista prieteni in care sa ai incredere.....

27.07.2011 dragolea

Ce bine ar fi daca am putea sa punem aceste sfaturi in practica . Eu ma regasesc la punctul patru si sa spun drept chiar imi este teama sa ma incetinesc. Dar ce te faci cind toata casa este in miinile tale, ai un copil mic iar sotul se ascunde in spatele uneor fraze banale de genul: Eu lucrez toata ziua si aduc bani in casa? Sint plictisit si obosit tu ce faci toata ziua? si ar mai fi multe de spus. Multumesc

22.07.2011 alexe.mihaela

Frumos articol. Scurt si cuprinzator!

21.07.2011 MiaDu

Dar ce faci atunci cand acasa stii ca te asteapta copii si te simti vinovata daca iti faci timp pentru tine, fara ei?

07.03.2011 Oriana

Foarte frumos......felicitari!

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici