Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cum sa alegeti Banca de Celule Stem – Criterii de Selectie

O mama sanatoasa, un copil sanatos
Pentru fiecare familie, momentul nasterii este un eveniment cu totul special, venirea pe lume a copilului atat de dorit si asteptat.
Dincolo de aspectul emotional al nasterii, parintii se gandesc si la asigurarea sanatatii viitorului copil si a intregii familii inca de la nastere, fiindca fiecare particica a unui nou-nascut este deosebit de pretioasa. Ne referim aici la recoltarea sangelui si a cordonului ombilical. Este foarte importanta cunoasterea tuturor informatiilor despre ceea ce inseamna celulele stem, utilitatea lor, ce inseamna recoltarea, ce inseamna o banca pe deplin acreditata.
Cordonul ombilical al bebelusului este o sursa pretioasa de 2 categoriii de celule stem: hematopoietice din sangele ombilical si mezenchimale din tesutul ombilical
Sangele ombilical recoltat la nasterea bebelusului este cea mai buna sursa de celule stemhematopoietice.
Aceste celule provenite din sangele ombilical au capacitatea de a deveni prin diferentiere orice tip de celula sangvina si de a trata boli maligne de sange. In prezent se trateaza 85 de afectiuni a caror incidenta este din ce in ce mai mare (anemii, leucemii, boli limfoproliferative, boli ale sistemului imun etc.). In urma procesarii sangelui placentar, sunt separate celulele stem de celelalte componente ale sangelui si sunt crioconservate si stocate doar celulele stem. 
SEPARAREA Celulelor Stem VERSUS Stocare integrala a sangelui placentar

Exista multiple argumente de ordin medical pentru care este indicat ca celulele stem sa fie extrase din sangele placentar inainte de crioconservare,  printre care se numara: salvarea unui numar cat mai mare de celule stem viabile si folosirea in conditii de siguranta a unitatii stocate si de catre copii, risc minim de toxicitate renala si hepatica din cauza deteriorarii hematiilor din sangele integral si a existentei unei mari cantitati de DMSO (crioconservant). Probele de celule stem separate au o viabilitate similara cu cea din momentul recoltarii, spre deosebire de cele din sangele criogenat integral din care se pierd cel putin 10% din celule la decrioconservare.
Un alt argument este desigur cel al economisirii timpului pretios inainte de interventia cu celule stem (transplantul se realizeaza numai cu probe separate celular)  si pentru a evita alte costuri ascunse pentru parinti in eventualitatea unui tratament.
In urma procesarii sangelui, celulele stem hematopoietice se stocheaza in doua esantioane si pot fi multiplicate la ora actuala cu maxim 15 % - 20 % in cazurile in care este nevoie de un numar mai mare de celule pentru tratament.
Celulele stem mezenchimale se extrag din gelatina Wharton a cordonului ombilical, in urma procesarii a 15 cm de tesut ombilical recoltat la nastere. 
Diferenta esentiala intre aceste celule mezenchimale si cele hematopoietice extrase din sangele placentar este aceea ca cele mezenchimale pot genera mai multe categorii de celule umane, dupa cum urmeaza: celule osoase, celule nervoase, celule cartilaginoase, celule adipoase, celule miocardice, celule hepatice si celule tegumentare.

Acest tip de celule nu necesita compatibilitate la transplant si pot completa la cererea centrului de transplant esantionul de celule hematopoetice, avand ca efect o eficacitate mai mare a tratamentului prin scaderea semnificativa a riscului de respingere a grefei. In plus, celulele stem mezenchimale prezinta un mare potential de multiplicare, neavand astazi o limita cunoscuta de multiplicare, ultima data fiind inregistrat un potential de multiplicare de 700%. 
Este preconizat ca in viitorul apropiat celulele stem mezenchimale vor deveni extrem de utile in tratarea unor boli precum: boala Chron, artrita reumatoida, leziuni ale creierului, leziuni ale maduvei osoase, diabet de tip I, infarct miocardic, atac vascular, leziuni ale oaselor sau cartilajelor, hepatopatie toxica cronica, boala grefa versus gazda. 
Despre Importanta ACREDITARII Bancii de Celule Stem


Pentru ca parintii sa nu aiba limitari geografice asupra centrelor de transplant catre care pot fi trimise celulele stem pentru tratament, este esential ca banca de celule stem sa detina acreditarile impuse in domeniu la nivel global, nu doar european.  
Acreditarea la nivel global a bancii ofera parintilor garantia ca celulele stem salvate ale bebelusului sa poata fi trimise si acceptate garantat de catre orice centru de transplant din lume
De obicei astfel de banci acreditate la nivel global vin cu o experienta si cu o traditie  de peste zece ani de zile in domeniul biotehnologiei si au multiple filiale in tarile Vest – Europene, avand experienta in terapia si transplantele cu Celule Stem si peste zeci de mii de esantioane stocate cu succes. 
Sursa: Dr. Mihaela Rotaru, Medic Rezident Medicina de Familie
 

Comentarii

28.04.2014 [email protected]

buna ziua,

va rog sa ma ajutati sa aleg o Banca pentru recoltarea celulelor stem.

ce parere aveti despre Biogenis?

03.04.2013 Serban Alina

Buna, vreau si eu sa stiu ce centre acrediate la nivel global sunt in Romania.

Inteleg deci ca se poate opta pt o recoltare fie a celulelor hematopoetice fie pt cele mezenchimale dar ca mai bine ar fi sa le recoltam pe cele mezenchimale? Difera costurile intre cele doua?

Multumesc frumos.

22.08.2011 pysy2389

in romania exista astfel de centre?care sunt?

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici