Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

ADHD pe intelesul tuturor mamicilor

Sanatate

Ce este ADHD?

ADHD este o tulburare de atentie combinata cu hiperactivitate si impulsivitate care apare in copilarie pana la varsta de 7 ani, si uneori poate continua si la varsta adulta. Aceasta tulburare este provocata de nivelul scazut al unor substante chimice in anumite zone ale creierului care sunt responsabile de organizarea gandirii.

Care sunt cauzele?

Dupa zeci de ani de cercetari inca nu se cunosc cauzele exacte ale acestei tulburari, dar sunt teorii care sustin cauza genetica. Cercetarile au identificat cativa factori care contribuie la agravarea simptomelor, cum ar fi: factorii de mediu ( expunere la fum de tigara si alcool in timpul sarcinii), nasterea prematura sau sarcina dificila, anumite insecticide si pesticide, coloranti alimentari sau conservanti alimentari. Ceea ce este important sa retineti este ca ADHD nu este cauzata de educatia primita in familie sau dieta alimentara a copilului.
Asadar, dragi mamici, daca va ganditi ca ati facut ceva gresit si de aceea copilul dumneavoastra are tulburarea, trebuie sa va linistiti. Nu este vina dumneavoastra si nu este nici vina copilului.

Care sunt simptomele?

Comportamentele cheie care pot indica prezenta acestei tulburari sunt: lipsa de atentie, hiperactivitatea si impulsivitatea. Aceste comportamente pot fi combinate si unul dintre ele poate fi dominant. De multe ori copilul are deasemeni un comportament sfidator si antisocial, manifestat prin incapatanare, agresivitate si accese de furie indreptate atat impotriva persoanelor adulte cat si asupra altor copii.

Cum pot sa stiu daca copilul meu are ADHD?

 Daca simptomele persista mai mult de 6 luni si se observa in cel putin doua medii diferite (de exemplu: acasa si la scoala sau la scoala si la bunici, etc), atunci trebuie sa consulti medicul de specialitate care este singurul in masura sa puna un diagnostic si sa ofere tratament.

Copilul meu este diagnosticat cu ADHD. Ce pot face?

Primul lucru pe care-l poti face este sa respiri adanc si sa incerci sa te reculegi. Tu si copilul tau va veti imbarca intr-o calatorie care poate nu va fi tocmai usoara, dar la sfarsitul careia veti fi mai bine, mai buni si mai apropiati. Pastraza-ti optimismul si atitudinea pozitiva si nu te descuraja. Amandoi veti cunoaste momente de frustrare si exasperare, veti face greseli si compromisuri, veti trece prin momente dramatice, dar asta se intampla oricarui parinte si copil, nu numai voua. Crede in copilul tau care este la fel de unic ca orice alta fiinta in aceasta lume si fii incredintata ca dragostea, rabdarea si perseverenta ta va vor purta peste momentele dificile. Aminteste-ti ca fiecare zi e o noua zi care aduce noi sanse sa faci mai bine ceea ce ieri nu ai reusit tocmai bine. Fii buna cu tine insati si gandeste-te ca alte milioane de mamici ca si tine au zile mai bune sau mai rele cu copiii lor.
 Ca parinte ai o putere fantastica sa-ti ajuti copilul atat la realizarea sarcinilor zilnice, cat si la gasirea unor solutii pentru utilizarea acelei extraenergii intr-un mod benefic pentru copil dar si pentru intreaga familie.
 In general copiii cu ADHD au dificultati la partea de executie a treburilor zilnice obisnuite: uita usor, sunt distrasi de cel mai mic zgomot, nu au stare, vorbesc mult si nu asculta ce li se spune. Dar va rog aduceti-va aminte ca fetita sau baietelul dumneavoastra nu se comporta in acest fel intentionat, ca sa va faca viata grea. Copilul doreste sa va asculte, sa-si termine lectiile, sa stea linistit pe scaun cand sunteti la masa, numai ca nu stie cum sa faca toate astea. El trebuie invatat cu rabdare si calm cum sa aleaga comportamente acceptabile.

Este o reteta magica pe care o pot aplica?

 Nu, nu este o reteta magica. Dar poti sa-ti faci un plan, sa te organizezi asa incat sa previi situatiile dramatice de criza si sa aveti o viata cat mai apropiata de cea normala.

 Reaminteste-ti tot timpul ca tu esti cea mai importanta si iubita persoana in viata copilului tau. Comportamentul tau calm si asezat, organizat, va fi un model reconfortant de urmat pentru copil.
 Fiecare caz de ADHD este tot atat de unic ca si copilul respectiv. Sunt cazuri mai severe sau mai usoare,  copilul poate fi foarte mic sau poate fi scolar. Uneori simptomele se atenueaza, alteori persista pana la adolescenta sau chiar dupa aceea.
Simptomele sunt diferite la fetite fata de baietei. Cand copilul este mic, poti controla comportamentul copilului prin tehnici clasice de control al comportamentului copilului. Cand copilul incepe scoala situatia se schimba putin, pentru ca tulburarea poate afecta rezultatele scolare.

Puterea celor 3 P : Pregatire, Prevenire, Perseverenta

 Pregatire: citeste si informeaza-te ! Astfel vei intelege mai bine ce se intampla cu copilul tau si deasemenea vei putea sa-i informezi pe cei din jurul sau astfel incat copilul sa nu fie stigmatizat sau gresit inteles.

 Prevenire: evita situatiile care pot duce la escaladarea simptomelor si aparitia crizelor de furie care sunt epuizante atat pentru tine cat si pentru copil. Ofera-i copilului alternative care reduc tensiunea si agitatia. Sportul, petrecerea timpului in natura, un mic animal de companie sunt alternative grozave pentru micut. Aglomeratia, zgomotul excesiv, joaca cu grupuri largi de copiii pot extrastimula copilul si ar trebui evitate.

 Perseverenta: chiar daca nu vezi rezultate imediate, nu te descuraja. Schimbarea semnificativa a unui obicei vechi se face in cel putin 3 saptamani. Continua sa aplici metodele de management al comportamentului copilului. Nu pastra frustarea din ziua anterioara, incepe ziua noua de la capat, da-ti tie si copilului tau inca o sansa sa aveti o zi mai buna.

Recomandari pentru copilul peste 5 ani

 Aceste recomandari au scopul de a informa si a ajuta tinerele mamici sa mentina comportamentul copilului in limite acceptabile si NU substituie diagnosticul sau tratamentul specialistului.

 Ceea ce am remarcat la toate cazurile de ADHD pe care le-am cunoscut pana acum este inteligenta acestor copii. Toti elevii mei cu ADHD sunt foarte inteligenti, au preocupari intelectuale peste nivelul celorlalti copii de aceeasi varsta si atunci cand sunt pasionati de ceva, au rabdare, se concentreaza mult mai bine, asculta si pot purta conversatii uimitoare despre pasiunea lor.



Concret, iata cateva idei pe care le poti aplica si care sper sa aiba rezultate pozitive:

- Creeaza un program zilnic si respecta-l. Copiii cu ADHD au nevoie de rutine zilnice, se comporta infinit mai bine cand au un program zilnic foarte structurat, cu ore fixe de sculare, masa, lectii, activitati recreative, etc.
 - Observa ce factori sau situatii maresc gradul de agitatie al copilului si evita-le. Sunt multe teorii care sustin ca uitatul la televizor agraveaza simptomele. Daca este cazul copilului tau, limiteaza timpul petrecut in fata televizorului.
- Vorbeste cu copilul bland si onest despre problemele sale fara sa le exagerezi, oferindu-i sugestii pentru un comportament mai bun.
- Cauta suport moral. Scoala Mamelor este o resursa nemaipomenita unde poti gasi alte mame cu care sa poti discuta. Impartaseste succesele tale si invata din succesele sau esecurile celorlalti. Si familia poate fi o sursa buna de suport moral si te poate ajuta sa iei o pauza cand simti ca esti epuizata sau prea stresata.
 - Recompenseaza orice succes prin acordarea de privilegii, cum ar fi: inca 10 minute de joaca afara, 10 minute de joc pe calculator, o excursie cu bicicleta la sfarsitul saptamanii, etc. Un zambet, o incurajare, un sarut duios sunt alte moduri de a recompensa 5 minute de atentie continua, terminarea unui paragraf din carte, etc. Un abtibild in forma de star sau cu eroul preferat de copil pe caietul de lectii face minuni!
 - Inscrie copilul la un sport care-i place. In felul acesta o mare parte din energia debordanta va fi consumata intr-un mod natural si sanatos, cu implicatii favorabile asupra dezvoltarii copilului. Michael Phelps, fost campion mondial la inot, este un exemplu al faptului ca sportul ajuta copiii cu ADHD.
 - Urmareste dieta copilului si asigura-te ca mananca mese mici la maximum 3 ore una de alta. Alimentele trebuie sa fie proaspete, bogate in proteine si vitamine. Urmareste forum-ul pe Scoala Mamelor pentru mai multe idei despre cum sa- i imbunatatesti dieta copilului fara sa-l fortezi sa manance ce nu-i place.
 - Amenajeaza un colt in casa unde copilul poate sa gaseasca liniste cand este stimulat peste masura sau cand vrea sa se odihneasca. De asemenea, foloseste elemente de joaca senzoriale care au efect de calmare. Ceea ce recomand parintilor sunt solutii simple, la indemana oricui. De exemplu: poti cumpara un lighenas de plastic si amesteca in el orez si fasole boabe ( poti folosi mai multe varietati de fasole). Adauga un set de joaca pentru plaja sau alte jucarii din plastic cu care copilul poate pretinde ca masoara: o cescuta de plastic, o lingura mai mare, etc. Cand copilul e agitat intinde o patura mai veche pe jos, pune lighenasul in mijloc si invita copilul sa se joace. Nu te uita la orezul imprastiat pe patura; cand copilul nu mai vrea sa se joace strange-ti impreuna ce se poate pune inapoi in lighean si scutura patura. Pune lighenasul intr- un loc unde copilul poate sa- l vada dar nu- l poate lua, pentru a evita mici dezastre ulterioare:). O cutie cu nisip si scoici, delfini din plastic, etc este de asemenea foarte buna. Vara foloseste o mica piscina si jucarii de apa.
 - Joaca-te cu copilul tau si joaca  jocuri care au reguli, la care asteapta randul, pentru ca in felul acesta copilul poate exersa concentrarea, atentia si rabdarea. Lauda copilul de fiecare data cand face o mutare corecta sau asteapta rabdator. Fii sincera si bucura-te de sansa pe care o ai de a-i darui copilului tau clipe de bucurie si succes.
 - Cu o ora inainte de culcare e bine sa-i oferi copilului activitati linistite: citit, desenat si colorat sau scris intr-un jurnal.

 Aminteste-ti ca nimeni nu cunoaste mai bine copilul tau, preferintele si pasiunile lui. Foloseste aceste cunostinte atunci cand iei decizii legate de copil si aminteste-ti ca blandetea si dragostea ta vor ramane in mintea copilului tau atat cat va trai.

 Dragi mamici,

 Meseria de mama este cea mai dificila meserie din lume. Dar este si meseria pe care nu a-i schimba-o pentru nimic in lume. Aminteste-ti ca ai in tine tot ce trebuie sa fii cea mai grozava mamica pentru copilul tau. Mult succes!

 Cu multa intelegere,

 Abigail -California, Noiembrie 2011

Comentarii

19.11.2011 Abigail

Multumesc pentru apreciere.In opinia mea, baietelul s-ar putea sa aiba ceea ce specialistii numesc anxietate de separatie, ceea ce este cu totul altceva decat tulburarea de atentie. Orice copil care incepe procesul de socializare in colectivitate poate manifesta o nervozitate atunci cand se desparte de parinte pentru perioada de cateva ore, cat sunt la gradinita. Aceasta nervozitate se manifesta prin accese de plans inainte, la momentul sau/si dupa momentul despartirii. In general, aceasta anxietate dispare in cateva saptamani, cu conditia sa fie adresata corespunzator atat de catre parinte cat si de personalul gradinitei. Cu multa rabdare, asigurari de afectiune si iubire parinteasca si gentilete, copilul se va adapta destul de repede. Daca insa anxietatea este tratata necorespunzator( cu indiferenta sau chiar in mod punitiv) , atunci copilul poate sa-si verse frustrarea pe alti copii. Psihologul va face evaluarea copilului si va va spune ce puteti face. Sper ca totul sa se rezolve in mod pozitiv.

06.11.2011 grofuiulia17

Buna ziua,foarte interesant articolul.Sunt mama unui baietel de 3 ani suspectat de educatoare ca ar avea hiperactivitate.Este adevarat ca baietele a fost foarte activ de felul lui,dar odata cu inceperea gradinitei,au inceput problemele In sensul ca a plans vreo 3 saptamani in fiecare dimineata.A inceput sa bata copiii la gradinita,neavand astfel de probleme cu el inainte.El iubeste copiii,este sociabil,foarte inteligent.Ne-am programat la un consult la un psiholog sa vedem ce sfaturi ne va da.Sper din tot sufletul sa nu fie vorba de asa ceva si sa fie ceva trecator.Ma cam sperie gandul de tratament medicamentos.Am tot citi tot felul de articole care m-au cam speriat.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici