Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

          Inainte de a spune ceva despre ceea ce reprezinta sugestia, am sa incep cu un exemplu cat se poate de real. Intr-un spital, la externare, dintr-o greseala, s-au inversat doua bilete de iesire. Pacientul suferind de o maladie incurabila, caruia nu i se mai preverea nicio sansa de supravietuire, a primit biletul de iesire al unui bolnav care se insanatosise. Dupa un timp, acesta s-a prezentat la controlul medical, desi medicii ii spusesera ca nu mai are nicio sansa de supravietuire. Celalalt pacient, insanatosit, vazand biletul de externare si ca boala sa nu are leac, in scurt timp a decedat. Continutul mesajului scris pe biletul de externare a fost acceptat, desi semnele starii de boala/sanatate erau altele.

          Asa se explica de ce pacientul bolnav s-a supramobilizat psihic si s-a vindecat, iar celalalt a abandonat lupta sau dorinta de a trai si a ajuns sa moara. Fiecare dintre cei doi a actionat in felul sau, decisiv. Dar amandoi au folosit sugestia.

          Unul din psihologii care au cercetat psihologia sociala, William McDougall, spunea despre sugestie ca este “un proces de comunicare ce rezulta prin acceptarea cu convingere a ideilor transmise in absenta bazei logice adecvate pentru acceptarea lor”. Sugestia este un fenomen extrem de greu de explicat si totusi real.

          In Biblie este relatat un episod in care niste orbi si-au recapatat vederea doar pentru ca au crezut ca este posibila vindecarea. In carte scrie asa: “Cand a intrat in casa, orbii i-au iesit in intampinare. Si Iisus le-a grait: credeti intr-adevar ca as puea s-o fac? Si ei i-au raspuns: Credem Doamne! Atunci El a atins ochii lor cu mana si a spus: asa sa fie precum va este crezul! Si ochii lor au vazut”.

          Pana la urma, si Iisus i-a lasat pe ei sa aleaga daca sa se vindece sau nu. Sugestia se tine de mana cu credinta. Si nu de putine ori am auzit oameni care spuneau ca au crezut cu toata fiinta lor si ceea ce au crezut a devenit realitate. Cei mai multi sunt oameni care au suferit de boli foarte grave si care s-au vindecat, ca in exemplul cu care am inceput. Dar rezultatele sunt vizibile in orice alte sitautii. Tin sa precizez ca cei care au avut cele mai bune rezultate ale sugestiei sunt oameni care trec pragul bisericii si cred ca exista un Dumnezeu care le poarta de grija. Acolo, in biserica, oamenii invata ca daca au credinta in puterea divina, vor invinge si boala si obstacolele vietii, invata ca cu puterea mintii si a credintei pot reusi. 

          Un alt exemplu de sugestie care poate duce la rezultate dintre cele mai nefaste este acela al magiei. Credeti ca cineva va poata ghici viitorul? Atunci de ce o ghicitoare, vrajitoare ar putea sti ce urmeaza sa vi se intample? De fapt, ceea ce fac aceste femei este un truc simplu prin care va va induce in subconstient ceva ce dumneavostra veti crede ca vi se va intampla si in final asa va fi. Ghicitoarea va “citeste’”- este, daca vreti, un fel de psiholog care isi da seama ce fel de persoana sunteti - si incearca sa ghiceasca la randul sau ce probleme aveti. De exemplu, daca aveti verigheta, stie ca sunteti casatorita si va va spune ca in viata sotului dumneavoastra mai exista o alta, desi bietului barbat nici prin gand nu ii trece asa ceva. Dumneavoastra primiti aceasta informatie neadevarata, dar va ganditi intens la acest lucru, credeti ca asa este pana cand ... inevitabilul se produce. Sau va poate spune ca suferiti de cine stie ce boala, sau ca urmeaza sa aveti un accident si alte cate si mai cate nascociri. Nimic nu este real, totul porneste din mintea dumneavoastra. Totul are legatura cu autosugestia.

          In viata de zi cu zi, fiecare dintre noi prezentam un grad mai mare sau mai mic de sugestibilitate. Foarte adesea, comportamentele, atitudinile, opiniile si ideile ne sunt sugerate direct sau indirect, cu buna stiinta sau involuntar. Sugestia nu este nici buna, nici rea sau poate fi si buna si rea, depinde de felul si scopul in care o folosim.

Sursa: Anamaria Vasilateanu

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici