Sanatate in lingurita
Sanatate in lingurita! Asta este, fara indoiala, ceea ce isi doreste fiecare mama pentru puiul ei. Grija cu care pregatim fiecare masa pentru copilul nostru, dragostea pe care o punem in fiecare lingurita, corecta pregatire si preparare a alimentelor, toate il ajuta sa creasca si sa se dezvolte frumos si sanatos.
O vorba din popor spune “Cate case, atatea obiceiuri.” De la vecina de bloc si pana la bunica de la tara, toata lumea te va sfatui cum e mai bine sa faci, ce e mai sanatos pentru copilul tau, sau cum se pregatesc corect anumite retete pentru copii. Cu siguranta ca multe dintre sfaturile pe care le vei primi vor fi foarte bune, mai ales daca vin de la mamici care au trecut deja prin experienta pe care o traiesti tu, acum. Dar atunci cand vine vorba despre copilul nostru, cred cu tarie ca trebuie sa stim exact ce anume ii face bine, si ce nu.
Atunci cand am devenit mamica m-am lovit, la randul meu, de termeni necunoscuti, si recunosc, fara rusine, ca nu stiam cum se prepara mucilagiul de orez, sau mai tarziu salamul de biscuiti. Nu stiam exact ce cantitati trebuie folosite, astfel incat ceea ce ii pregateam copilului meu sa aiba si gust bun, dar si consistenta sanatoasa. Am petrecut ore in sir pe internet cautand, citind, informandu-ma. Uneori gaseam exact informatia de care aveam nevoie, alteori descopeream mai multe variante de pregatire ale aceluiasi preparat, ceea ce ma deruta pe moment. In cele din urma mi-am gasit toate raspunsurile in carti scrise de medici pediatri, singurii in masura sa ne dea cele mai corecte si bune sfaturi legate de alimentatia copilului nostru. Iar ceea ce mi-a folosit mie acum cativa ani, imi doresc sa iti foloseasca si tie, astazi!
Ceaiul este indispensabil inca de la inceput. Desi la prima vedere pare a fi ceva foarte simplu, se poate gresi, fara intentie, si aici. Ceaiul pe care il dam copilului nostru nu este acelasi cu ceaiul pe care il bem, de exemplu, noi. Pentru sugari cel mai bun este ceaiul slab, sub forma de infuzie, iar mai tarziu se poate prepara si ceai din decoct. Foarte important este ca ceaiul sa fie mereu proaspat, si oricat de greu poate fi uneori, mai ales daca ai nascut prin cezariana si esti nevoita sa te ocupi singura de bebelus acasa, nu pastra ceaiul mai mult de 4 ore.
Un mic “truc” sa spunem, in special daca ii dai piept puiului tau, este acela de a-i da ceaiul cu lingurita, si nu cu biberonul. Atunci cand sug la san, bebelusii se muncesc putin pana se satura, in timp ce la biberon totul este mult mai usor, si exista riscul sa refuze la un moment dat sanul in favoarea biberonului cu ceai.
Cartea „Alimentatia sugarului”, scrisa de Mara Ricman, ne recomanda ca ceaiul sa fie preparat astfel: la 100 ml de apa se pune o lingurita de zahar, si in functie de ceea ce ai in casa: 4-5 flori de musetel sau tei, ori un varf de lingurita cu seminte. Intai se fierbe apa pentru ceai, impreuna cu zaharul. Eu opaream de fiecare data vasul in care ii faceam ceai puiului meu, pentru a fi sigura ca totul este bine. Cand apa a dat intr-un clocot, da ceainicul deoparte de pe foc, si adauga 4-5 flori daca prepari un ceai din musetel sau tei, ori un varf de lingurita cu seminte. Lasa 10 minute acoperit vasul, apoi poti strecura ceaiul. Nu este recomandat ca ceaiul sa stea mai mult de 10 minute cu florile sau semintele in el, pentru ca daca acesta este prea concentrat poate irita mucoasa digestiva, ceea ce poate fi foarte neplacut pentru puiul tau.
Cel mai des i-am facut baietelului meu ceai din musetel, dar la fel de bune pentru sugari sunt si ceaiurile din anason, chimen, tei sau ceaiurile cu efect calmant in cazul colicilor.
Cat priveste cantitatea de ceai pe care trebuie sa o primeasca un sugar ce este alaptat la san, aceasta nu ar trebui sa depaseasca 60-100 ml pe zi. Ii poti da fara grija cateva lingurite intre supturi, atunci cand ii este sete si refuza sanul, daca are colici sau pur si simplu este agitat.
Sursa: Mihaela Varzan
Nu exista nici un comentariu
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici