Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Piciorul plat - Platfus

Kinetobebe - Terapia pentru copii

Ce inseamna?

Piciorul plat presupune prabusirea boltii plantare, in special a arcurilor longitudinal si transversal ale piciorului, ceea ce determina extinderea suprafatei sale de sprijin.

 

Evolueaza in trei faze:

1. Picior plat reductibil; 2. Picior plat contractat; 3. Piciorul plat fixat

 

Ce observa parintii?

Părinţii sunt îngrijoraţi (deranjati) de aspectul picioarelor copilului, care calca pe marginea interna a piciorului, distanta dintre maleolele interne fiind mai mica decat de obicei. Uneori, observa uzura excesivă a marginii interne a pantofului, iar rareori copilul se plânge de oboseală anormală la mersul pe jos.

La copiii mai mari, de 12 - 13 ani, pot sa apara contracturi musculare dureroase, localizate la nivelul piciorului sau partii antero-laterale a gambei, care determina aparitia unui mers schiopatat.

 

Cand poate fi observat?

Odata cu primii pasi ai copilului, deci in jurul varstei de un an, parintele poate sesiza sprijinul defectuos. Factorul care ingreuneaza diagnosticarea este reprezentat de stratul adipos ce ocupa spatiul in care, ulterior, se va forma bolta plantara. Acest strat adipos va disparea odata cu cresterea, ceea ce permite stabilirea cu certitudine a diagnosticului de platfus dupa varsta de 3 ani. Pana la aceasta varsta se poate vorbi de un picior plat fiziologic.

 

Este grav?

Piciorul plat este o problema obişnuita, foarte frecventa, despre care se spune ca evolueaza bine fara tratament, odata cu creşterea, in 90% pana la 97% din cazuri. Doar in 3 pana la 10% din cazuri piciorul plat este deranjant, si poate necesita chiar tratament chirurgical. 

 

Care sunt cauzele aparitiei platfusului?

Cauzele sunt foarte diverse. Pot fi reprezentate de modificari ale structurilor osoase de la nivelul piciorului, modificari ale muschilor sau ligamentelor, sau boli neurologice sau metabolice care pot determina secundar aparitia platfusului.

 

Cui trebuie sa se adreseze parintii?

Trebuie sa se adreseze specialistilor in recuperarea medicala (medici sau kinetoterapeuti), sau ortopezilor.

 

Ce se poate intampla daca nu duc copilul la control?

In cazurile cele mai bune (cand va aflati intre cei 90 % despre care vorbeam mai sus), nimic, adica problema se va rezolva de la sine, odata cu cresterea. Dar daca va incadrati in celelalte 10 procente, problema se poate agrava, necesitand ulterior tratament chirurgical. Mai grav este faptul ca, fara un control de specialitate, puteti rata depistarea altor tipuri de deformatii ale picioarelor (piciorul talus valgus, piciorul convex), care necesita o atentie mai deosebita.

 

In ce consta tratamentul?

In functie de faza de evolutie a platfusului si de varsta pacientului, tratamentul poate sa fie bazat pe kinetoterapie si masaj, purtarea unor mijloace corrective (talonete, ghete ortopedice), sau chirurgical. 

 

Kinetoterapeut principal CENTRUL KINETOBEBE – Ion Constantin Felician

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici