Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Masajul bebelusilor

Kinetobebe - Terapia pentru copii

1. Unde, cand, cat timp dureaza o sesiune de masaj ?

Masajul care se face bebelusilor poate fii considerat de doua feluri: masajul clasic, de scurta durata si efectuat de parintii copilului in intimitatea caminului si masajul profesional. Acesta din urma este realizat de catre kinetoterapeuti cu experienta pediatrica intr-un centru specializat.

Mai jos, vom pune accent pe masajul efectuat acasa de catre persoanele din familia copiilor.

Masajul efectuat acasa nu trebuie sa respecte niste caracteristici stricte, precum cel dintr-un centru specializat, deci unde, cand si cat timp sunt elemente pe care le putem stabili in functie de copil si de obiectivele pe care le asteptam.

Cand – ideal ar fi sa mentineti aceeasi ora zilnic, in asa fel incat copilasul sa isi creeze un reflex, si sa identifice exact momentul si ceea ce va urma. Acest orar va face lucrurile mai usoare, copilul fiind mai cooperant.

Cat timp – o sedinta nu trebuie sa depaseasca 20 de minute la sugar, si durata masajului va creste odata cu varsta copilului. Insa, de cele mai multe ori veti afla durata optima de la copil, in functie de reactiile sale.

 

 

2. Unde asezam copilul cand facem masajul (pe pat, pe masa de infasat, acasa)?

Acasa, putem sa facem masajul pe masa de infasat, pe pat sau chiar pe masa extensibila din sufragerie, oriunde simtim ca este bine si pentru noi, si pentru copil. Pe o masa (pe care am asezat o patura mai groasa si apoi un scutec) e mai comod pentru cel ce executa masajul, pentru ca isi va proteja spatele, dar pentru copil poate fi mai comod pe pat, deoarece poate adormi acolo, fara sa mai fie nevoie sa-l transportati. Depinde de momentul zilei si de ceea ce asteptati de la masaj - vreti sa-l relaxati sau vreti sa-l antrenati un pic.

 

 

3. Care sunt zonele pe care se insista (picioruse, brate, etc)

Nu exista o regula stricta, ne vom adapta la reactia copilului, insa vom tine cont de faptul ca trunchiul (toracele, abdomenul si spatele) are o suprafata mai mare, deci aici vom insista mai mult.

 

4. De la ce varsta incepem sa masam bebelusul?

Putem efectua masajul inca de la varsta de nou-nascut, insa varsta copilului va fi elementul principal care va ghida programul de masaj (manevrele aplicate). E important de stiut ca in primele 3-4 luni de viata copilul va avea un tonus mai crescut decat in mod normal, si in aceasta perioada masajul va urmari relaxarea sa, deci manevrele vor fi lente si cu o intensitate scazuta. Dupa 3-4 luni de viata, cand veti sesiza ca pumnisorii copilasului nu mai sunt stransi, coatele si genunchii s-au extins, veti putea adopta un ritm si o intensitate mai mare pentru manevre.

 

5. Cu ce produse facem masajul?

Vom folosi la masaj pudra de talc, creme, uleiuri sau lotiuni de corp special concepute pentru copii, tinand cont de sensibilitatea cutanata a acestora in alegerea solutiei optime. Este de precizat faptul ca unele dintre acestea vor necesita o curatare ulterioara a tegumentelor, deci vor impune si modificarea orarului de masaj (inainte de baita).

 

6. Ajuta masajul in crizele de colici?

Alaturi de cateva modalitati de pozitionare, si preperatele medicamentoase prescrise de catre medicul curant, masajul face parte din „arsenalul terapeutic” pe care parintele il va folosi in aceasta perioada destul de stresanta si pentru el, dar si pentru copil.

 

7. Se face masaj la copiii nascuti prematur?

Cu precautii, si cu respectarea prescriptiilor medicului neo-natolog, avand in vedere sensibilitatea crescuta a copilului. Ideal ar fi ca si in aceste cazuri manevrele de masaj si pozitionare sa fie efectuate intr-un centru specializat .

 

8. Alte informatii despre cum se face masajul (de exemplu, daca miscarile trebuie sa fie de jos in sus, sau daca se combina cu exercitiile de gimnastica).

Principalul element care va influenta programul de masaj efectuat acasa va fi abilitatea manuala a parintelui. Daca acesta va tine cont in permanenta de semnalele pe care le va primi dinspre copil, si isi va adapta conduita dupa acestea, exista toate sansele ca programul sa fie bine tolerat de catre copil.

Daca manevrele trebuie efectuate de sus in jos sau dinspre distal spre proximal nu exista in literatura de specialitate un consens. Spre deosebire de masajul adultului, unde toate manevrele asupra membrelor se vor face in sensul circulatiei venoase, la copil, autorii de ghiduri si indrumare de masaj nu stabilesc o regula stricta. Deci aici vor interveni abilitatile celui care efectueaza manevrele si particularitatile individuale ale copilului.

In Centrul KINETOBEBE recomandam combinarea programului de masaj cu elemente de kinetoterapie, in vederea maximizarii efectului de dezvoltare neuromotorie asteptat. De asemenea, in programul de gimnastica pentru bebelusi sanatosi, masajul si invatarea mamei sa faca masaj bebelusului, ocupa un loc foarte important. Aceasta abilitate trebuie sa fie invatata de toti parintii, de aceea kinetoterapeutii centrului depun efort in acest sens.

 

9. Poate masajul sa rezolve unele probleme ale bebelusului (displazie de sold sau picior plat valg)?

Combinat cu manevre de kinetoterapie, modalitati de pozitionare si mijloace ajutatoare, poate sa duca la rezolvarea acestui gen de afectiuni, insa in aceste cazuri este foarte important ca problema sa fie diagnosticata de catre un medic specialist (ortoped sau de recuperare), iar manevrele sa fie efectuate doar de catre un kinetoterapeut.



KINETOTERAPEUT PRINCIPAL CENTRUL KINETOBEBE - ION Constantin Felician

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici