Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Dezvoltarea neuromotorie a nou-nascutului si sugarului, 11-24 luni

Kinetobebe - Terapia pentru copii

            Este perioada in care copilul  dumneavoastra va face achizitii motorii importante si foarte asteptate: in sfarsit va incepe sa mearga.    La 11 luni copilul va merge bine in „4 labe” si va mentine cateva secunde ortostatismul fara sprijin. Se deplaseaza insa destul de mult lateral, tinandu-se de mobila.

            Incepand cu 12 luni copilul va avea un echilibru mult mai bun in ortostatism si va incepe sa mearga independent, initial cu multe dezechilibrari si ulterior din ce in ce mai bine, ajungand ca pe la 15 luni sa mearga singur fara probleme.

            Veti sesiza ca vor exista, in functie de posibilitatile individuale, abateri de la cele descrise mai sus (in plus sau in minus). Pentru a se alinia acestui model de dezvoltare, copilul poate fi stimulat astfel:

·     sa i se amenajeze pe podea un spatiu de joaca (util si in fazele anterioare);

·     sa fie pozitionat progresiv in ortostatism numai dupa ce el a inceput sa se ridice singur. Pozitionarea este  foarte importanta in dezvoltarea copilului si se poate face fie langa un perete, dandu-i in mana o jucarie pentru a-i distrage atentia si pentru a nu se plictisi, fie pus in picioare langa o masuta pe care va avea jucarii care sa-l intereseze. Astfel veti imbina utilul cu placutul, copilul nefiind obligat sa faca nimic din ceea ce nu isi doreste;

·     sa evite „ajutorul” pe care sunt tentati sa-l dea copiilor la mers, in speranta ca acesta va merge independent mai repede daca va fi antrenat (luat de manute si plimbat de la un loc la altul). Acest lucru nu va face decat sa creeze o dependenta de un sprijin suplimentar, copilul neavand  incredere sa faca pasi singur, si va intarzia astfel aparitia mersului independent;

·     sa se evite utilizarea premergatorului si antemergatorului. Aceste mijloace ajutatoare pot duce la  solicitarea excesiva a soldurilor, deformarea membrelor inferioare si adoptarea unor modele incorecte de mers. Doar dupa ce copilul poate sa se deplaseze independent, se poate utiliza un ham pentru siguranta sa, insa va fi folosit numai pentru protectie si nu pentru ghidajul mersului.

·     este foarte important ca parintele sa nu interpreteze subiectiv evolutia copilului (daca face pasi lateral, nu inseamna ca poate fi deja luat de manute si pus sa mearga). Copilul o sa va arate singur cand este pregatit sa faca aceste schimbari, dumneavoastra nu trebuie decat sa ii creati conditiile care ii permit sa se deplaseze cat mai mult prin casa asa cum isi doreste el si sa incercati sa nu grabiti ritmul normal de dezvoltare al copilului dumneavoastra folosind mijloace care nu fac dacat sa creeze neajunsuri.  

·     efectuand zilnic un program de exercitii conceput si condus de un specialist copilul va trece mai rapid peste etapele de dezvoltare prezentate, si va deveni mai rapid independent.

 

KINETOTERAPEUT PRINCIPAL - Constantin Felician ION

KINETOTERAPEUT - Monica ION

Comentarii

12.04.2013 paranic

Foarte bun acest articol. Mamele care au nevoie de kinetoterapie pentru micutii lor le recomand din tot sufletul Centrul National Medical de Recuperare neuro-psiho-motorie pentru copii "Dr. Nicolae Robanescu" (www.recuperarecopii.ro ). Este un centru "de stat" care are specialisti foarte buni, iar micutii beneficiaza gratuit de consultatii si sedinte de recuperare. Copilul meu a urmat sedinte de kinetoterapie la varsta de 4 luni si apoi la 10 luni iar rezultatele au fost incredibile. Noi am fost un caz fericit de recuperare, insa acolo am vazut cazuri incredibil de impresionante. Sincer va spun ca prima data cand am fost in acest centru, am plecat de acolo plangand. Nu stiu exact din ce surse isi finanteaza activitatea acest centru care ofera servicii gratuite, dar daca sunt sunt persoane dornice sa ajute financiar, ar fi bine sa isi indrepte atentia si catre Centrul Robanescu.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici