Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Tutun

Sanatate

Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice, multe dintre acestea fiind nocive (43 sunt cancerigene). Aceste substante chimice nocive includ: 

  • NICOTINA – o substanta de culoare maro, lipicioasa care se formeaza cand tutunul se raceste si se condenseaza, este un drog puternic care afecteaza creierul si determina repede dependenta. Efectul nicotinei se poate simti chiar dupa fumatul unei singure tigari, aceasta depinzand de sensibilitatea individuala. In stare pura, nicotina este considerata una dintre otravurile cele mai puternice. 
  • MONOXIDUL DE CARBON – un gaz provocat de arderea tutunului; cand este inhalat intra in sange, afectand functionarea inimii si ingrosand arterele. Aproximativ 15% din sangele unui fumator contine monoxid de carbon in loc de oxigen. 
  • GUDRONUL – o substanta lipicioasa de culoare maro care se formeaza si se condenseaza in momentul in care este aprinsa tigara, este la fel de cancerigen ca si gudroanele produse prin poluare industriala, gaze de esapament etc. Conform statisticilor pe care nimeni nu le mai contesta in zilele noastre, ele sunt la originea cancerului la fumatori. 
  • ACETONA – utilizata ca decapant 
  • AMONIAC – utilizat ca agent de curatire 
  • BUTAN – combustibil 
  • DDT – insecticid 
  • CIANID HIDROGENAT – substanta letala utilizata in inchisorile din SUA 
  • PLUMB 
  • METANOL – combustibil pentru nave spatiale 
  • POLONIU 2000 – reziduu radioactiv 
  • ACID SULFURIC 

Dupa aprecierile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tabagismul este pe cale sa devina principala cauza evitabila de mortalitate din lume. Se apreciaza ca in prezent exista aproximativ 1,1 miliarde de fumatori in intreaga lume. Din acest total, aproximativ 300 milioane (200 milioane barbati si 100 milioane femei) se gasesc in tarile dezvoltate; in tarile in curs de dezvoltare fumatorii sunt de trei ori mai numerosi (aproximativ 800 milioane), majoritatea lor fiind barbati, dar constatandu-se o crestere si in randul femeilor. Pe ansamblu, 30 % dintre adulti (48 % dintre barbati si 12 % dintre femei) sunt fumatori. 

O cauza importanta a cresterii numarului fumatorilor in tarile in curs de dezvoltare este tocmai masiva publicitate facuta in mass-media produselor din tutun. Strategiile publicitare utilizate de industria producatoare de tigari sunt foarte diverse: folosirea de mesaje si imagini sclipitoare, atragatoare, foarte bine realizate tehnic, persuasive, care coplesesc publicul, convingandu-l asupra efectelor pozitive ale fumatului, sponsorizarea diferitelor actiuni culturale sau sportive, oferirea gratuita a unor produse din tutun etc. Allan Landers – vedeta campaniilor Winston transformat in luptator impotriva consumului de tutun afirma: „Companiile producatoare de tigari cheltuiesc anual 6 miliarde de dolari, incitand tinerii spre a fuma. Ii conving pe acestia de faptul ca daca vor fuma vor fi atragatori, plini de succes, acceptati de grupul de prieteni. Iar aceasta imagine este proiectata in fiecare produs media – de la filme la reviste si chiar personaje de desene animate”. 

Reclamele la tigari arata fumatul ca fiind fascinant, distractiv, sanatos, sofisticat, producator de bunastare, iar industria tutunului actioneaza ca o forta globala, fara a exclude nici o natiune sau popor. 

Nu exista insa argumente economice sau de sanatate publica in favoarea fumatului. Fumatul reprezinta un risc major pentru starea de sanatate. El ucide 6 persoane in fiecare minut in lume, iar un fumator din patru moare dintr-o maladie legata de tutun. Anul trecut fumatul a ucis patru milioane de oameni. Pana in anul 2020 aceasta „unealta” a mortii va ridica numarul deceselor la 10 milioane de fumatori pe an. Industria producatoare de tigari are nevoie de 11.000 de noi fumatori in fiecare an pentru a-i inlocui pe cei care mor, astfel ca tinta vizata de aceste companii este reprezentata, in principal, de copii si tineri. Companiile producatoare de tigari au nevoie de copii si de tineri pentru a vinde dependenta si moarte ca acte de libertate, sofisticare, alegere libera si succes.

 

Sursa: UNICEF, Ministerul Educatiei si Cercetarii

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici