Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Alimentatia copilului prescolar

O mama sanatoasa, un copil sanatos

La varsta prescolara trebuie sa avem o grija deosebita in alcatuirea regimului alimentar al copiilor. In perioada prescolara, intensitatea cresterii scade comparativ cu perioada dinainte, dar copilul se misca tot timpul, alearga, se joaca, deci consuma energie. Se dezvolta sistemul nervos si organele de simt - este perioada de asimilare de multe cunostinte noi, despre tot ce este in jur.

 

In perioada prescolara copilul este expus la o multime de boli infectioase. Datorita activitatii musculare intense si datorita necesitatii de a asigura o rezistenta corespunzatoare la infectii, alimentatia copilului prescolar trebuie sa fie corespunzatoare.

Necesarul proteic zilnic la aceasta varsta este de 3 - 3,5 g/kg corp, iar între 5 - 7 ani este de 2,5 g/kg corp. El va fi asigurat prin consumarea de lapte, carne, branza, paine, cartofi, legume.

Alimentele bogate in proteine animale sunt asimilate mai usor, si vor reprezenta cel putin 50o/0 din necesarul proteic.

Fasolea uscata, mazarea, lintea, sunt bogate in proteine vegetale si in celuloza, dar ele se digera greu.

Grasimile, mai ales cele de provenienta animala, sunt bine tolerate de organismul copilului prescolar. Ele vor reprezenta 75% din ratia zilnica de grasimi si se vor da sub forma de unt, lapte, grasimea din carne, oua, untura de peste.

Untul si ouale au o valoare nutritiva exceptionala, ele fiind bogate si in vitamina A si D.

Uleiurile vegetale vor fi folosite mai moderat in alimentatia copiilor de la aceasta varsta.

Glucidele sunt necesare in proportii mari, 8 - 10 g/kg corp, ele furnizand materialul energetic ce asigura mobilitatea mare a copiilor prescolari.

Sarurile minerale asigura buna desfasurare a tuturor proceselor metabolice si functia unor enzime. Ele vor fi asigurate prin consumarea de legume si fructe.

Apa reprezinta 73% din greutatea copilului prescolar. Ea se elimina in mare cantitate, datorita intensitatii proceselor metabolice si miscarilor active, prin transpiratie. Acoperirea necesitatilor de apa se face prin consumarea de 70 - 100 g apa/kg corp/zi. Ea se va lua din supe, lapte, ceai, cat si prin consumarea de apa ca atare.

Vitaminele vor fi consumate in cantitati mari, ele asigurand cresterea si dand rezistenta organismului la infectii.

 

Pentru o alimentatie corecta este necesar a se tine seama de raportul corect intre diferitele principii alimentare. Pentru fiecare gram de proteina consumata, trebuie sa corespunda 1 gram de grasime si 4 g de glucide.

La repartizarea meselor si la modul de preparare al alimentelor, trebuie avuta o grija deosebita. Carnea se va da fiarta sau fripta inabusit, deoarece ea se digera astfel mai usor. Se recomanda carnea de pasare, vitel, vaca, peste sau porc - dar sa fie slaba.

Conservele de carne, mezelurile si afumaturile sunt foarte greu de digerat, de aceea trebuie evitate. Supele de carne fiind bogate in substante extractive si in saruri minerale, se recomanda a fi consumate zilnic. Laptele va fi dat proaspat sau sub forma de iaurt. Branzeturile proaspete sunt recomandate, dar cele fermentate vor fi evitate.

Ouale proaspete pot fi date zilnic (un ou) sub forma de ou moale sau crud adaugat in supa. Nu se vor da copiilor oua conservate sau oua de rata care pot fi purtatoare de diferiti microbi.

Painea se va da in cantitate de 150 - 200 g/zi. O cantitate prea mare ingreuneaza stomacul. Nu se vor consuma exagerat biscuitii si cornurile. Se poate da si paine semialba, care este mai bogata in vitamine, si se va evita consumarea de paine calda, ea fiind mai greu digestibila. Painea prajita se digera cel mai bine.

Legumele vor fi consumate sub forma de soteuri, cu adaus de unt sau sub forma de budinci, gustos pregatite. Prescolarii pot consuma si salate crude, care au o valoare nutritiva mare si asigura un bun tranzit intestinal.

Fructele sunt consumate cu placere de marea majoritate a copiilor, atat proaspete cat si sub forma de compoturi, sau in prajituri cu fructe. Trebuie acordata insa mare atentie la consumarea fructelor proaspete: ele sa fie bine spalate.

Ciocolata si cacaua au o valoare nutritiva insemnata si copiii le consuma cu placere, dar nu trebuie sa se faca abuz de ele, fiind puternice excitante ale sistemului nervos.

Mierea este un aliment natural foarte gustos, si cu o mare valoare nutritiva. Painea cu unt si cu miere constituie o foarte buna gustare pentru prescolari.

Se vor alcatui regimuri alimentare zilnice variate st mixte (cu carne si vegetariene).

 

Sursa: Alimentatia rationala – Necesitati nutritive in anumite stari fiziologice si patologuce

Autori: Maria Chircoiasiu si Viorica Pogaceanu

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici