Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Bolile pneumococice - o amenintare importanta pentru copii

Bolile pneumococice

 

BOLILE PNEUMOCOCICE - O AMENINTARE IMPORTANTA PENTRU COPII

 

Infectiile respiratorii sunt prima cauza de imbolnavire a copiilor. Majoritatea acestor infectii sunt produse de virusuri (70-90%), in timp ce bacteriile sunt responsabile de aproximativ 10-20% din imbolnaviri. 

Dintre bacterii, pneumococul este cea mai frecventa bacterie care produce infectii respiratorii la copii. In plus, un procent semnificativ de copii sunt purtatori asimptomatici ai acestei bacterii. 

Prezenta pneumococului in nazofaringe reprezinta un risc semnificativ pentru gazda, dar si pentru cei din jur.

Exista 93 de serotipuri diferite de pneumococ, in functie de antigenul capsular , iar prezenta unui serotip sau a altuia difera in functie de varsta si de aria geografica. 

Boala pneumococica este o infectie datorata bacteriei numita Streptococcus pneumoniae ,cunoscuta sub numele de pneumococ. Infectiile pneumococice se pot manifesta sub forma de : pneumonie, meningita, septicemie, otita medie acuta.  

Copiii cu varsta pana la 2 ani sunt cei mai susceptibili de a dezvolta o infectie invaziva pneumococica, cei mai expusi fiind sugarii deoarece sistemul lor imunitar este in curs de formare , iar anticorpii mosteniti de la mama se epuizeaza in jurul varstei de 6 luni – 1 an.

Infectiile pneumococice nu pot induce producţie de anticorpi protectori la copiii până la vârsta de 2-3 ani , deci dacă un copil mai mic de 2 ani face una din bolile pneumococice, el nu va avea imunitate în urma bolii, si in consecinta nu va fi protejat impotriva unei noi infectii   existand riscul de a contracta din nou una din bolile pneumococice.

 

Cum se manifesta bolile pneumococice?

 

Copilul cu infectie pneumococica prezinta semne si simptome specifice pentru o infectie bacteriana: febra inalta (>39C), frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie, otoree, iritabilitate, refuzul alimentatiei, varsaturi, cefalee, ameteli. Formele de boala determinate de pneumococ pot fi usoare, medii sau severe. 

Infectia pneumococica poate sa determine forme invazive si forme non-invazive de boala. Formele invazive, extrem de grave, pot fi uneori mortale, : meningita, pneumonia cu empiem si/sau bacteriemie, bacteriemia febrila. Manifestarile non-invazive sunt reprezentate de pneumonia  comunitara necomplicata si fara bacteriemie, otita acuta medie.

 

Cum pot fi prevenite bolile pneumococice? 


Daca sunteti mama unui copil cu varsta de pana la 5 ani , intrebati-va medicul pediatru sau medicul de familie in legatura cu metodele de prevenire a infectiilor pneumococice, deoarece riscul de imbolnavire este maxim la aceste varste, mai ales daca copilul se afla in colectivitate la cresa sau la gradinita. Din fericire exista metode eficiente de prevenire a acestor boli care reprezinta o amenintare importanta pentru copiii nostri .

Dr. Roxana Bratu

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici