CELE MAI PERICULOASE BOLI PNEUMOCOCICE SI EFECTELE LOR PE TERMEN LUNG – PNEUMONIA PNEUMOCOCICA
Pneumonia pneumococica este principala forma de pneumonie bacteriana din tara noastra. Desi incidenta pneumoniei produsa de pneumococ a scazut foarte mult in ultimele decenii datorita ameliorarii conditiilor generale de igiena si administrarii precoce de medicamente antimicrobiene in infectiile respiratorii, totusi ea ramane o boala severa mai ales la anumite categorii de varsta, printre acestea numarandu-se si copiii pana la varsta de 5 ani.
Infectia pulmonara cu pneumococ se face pe cale respiratorie. Persoanele care fac pneumonie pneumococica sunt de obicei colonizate cu pneumococ la nivelul orofaringelui, si in conditiile scaderii mecanismelor de aparare ale aparatului respirator dezvolta simptome tipice pneumoniei.
Desi organismul sanatos are o capacitate eficienta de aparare fata de invazia pneumococica, o serie de factori care actioneaza temporar sau pe termen lung, pot interfera cu mecanismele de aparare respiratorie crescand susceptibilitatea la infectii. Printre acestia mai importanti sunt: expunerea la frig si/sau umezeala, oboseala excesiva, infectii virale respiratorii etc.
Care sunt simptomele bolii?
Debutul este de obicei brusc in plina sanatate, prin frison , febra, junghi toracic si tuse. De obicei aceste simptome sunt precedate de o infectie de cai respiratorii superioare, precedand cu 2-10 zile, maifestarile pneumonice. Frisonul “solemn” poate marca debutul bolii: este de obicei unic, dureaza 30-40 minute, se poate insoti de cefalee-varsaturi si este invariabil urmat de febra. Frisoanele repetate pot apare in primele zile de boala, sugerand pneumonie severa sau complicatii. Febra este importanta, 39-40oC. Ea cedeaza de obicei rapid, in aproximativ 24 ore, la antibioticele la care pneumococul este sensibil. Junghiul toracic apare imediat dupa frison; este de obicei intens, si se accentueaza cu respiratia sau tusea. Tusea apare rapid dupa debutul bolii: este initial uscata, iritativa, dar devine productiva. Starea generala a bolnavilor netratati este de obicei alterata ei fiind transpirati, adinamici uneori confuzi sau chiar deliranti. Pot fi prezente de asemenea: mialgii severe, varsaturi, oligurie, hipotensiune arteriala.
Cum se trateaza pneumonia pneumococica?
Tratamentul pneumoniei pneumococice este relativ simplu in cazurile usoare, necomplicate, dar poate deveni complex, in formele severe de boala sau complicate.
In general bolnavii necesita terapie antimicrobiana si masuri de ingrijire generala, tratament simptomatic si al complicatiilor.
Terapia de baza a pneumoniei pneumococice este cea antimicrobiana, iar Penicilina este antibioticul de electie. Din nefericire insă, în ultima vreme s-a semnalat tot mai frecvent rezistenta tulpinilor de pneumococ la penicilină. sau chiar multirezistenta la antibiotice, facând tot mai difícil tratamentul bolilor pneumococice.
Deoarece este intotdeauna mult mai simplu sa previi decat sa vindeci, o metoda simpla prin care poate fi evitata pneumonia pneumococica este vaccinarea antipneumococica care este disponibila acum in farmacii , de aceea este bine sa fii informat intrebandu-ti medicul despre beneficiile vaccinarii antipneumococice .
Deoarece mamele pot fi o forta care lupta pentru sanatatea copiilor lor, este bine sa ne gandim ca si copiii nostri ar putea beneficia de vaccinarea gratuita cu vaccinul pneumococic ; acest lucru depinde in parte si de fiecare dintre noi si de aceea daca vrei sa pui umarul astfel incat copiii sa poate beneficia in viitor de acest drept de a fi vaccinati gratuit impotriva bolilor pneumococice, poti semna online petitia noastra gazduita pe site-ul http://www.petitieonline.com , care ar putea schimba ceva pentru sanatatea copilului tau!
Dr. Roxana Bratu
Nu exista nici un comentariu
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici