Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cele mai periculoase boli pneumococice si efectele lor pe termen lung - otita medie acuta

Bolile pneumococice

 

CELE MAI FRECVENTE BOLI PNEUMOCOCICE SI EFECTELE LOR PE TERMEN LUNG - OTITA MEDIE ACUTA

 

Bolile pneumococice sunt cele mai numeroase afectiuni care pot fi prevenite prin vaccin, urmate de rujeola, rotaviroza, tetanos, difterie. Bolile pneumococice realizeaza  tablouri clinice extrem de variate. Pneumococul poate provoca urmatoarele tipuri de imbolnaviri:

infectii ale cailor respiratorii superioare: sinuzite, otita medie, otomastoidite. Aceste afectiuni se declanseaza prin raspandirea bacteriei in regiunile anatomice invecinate cailor respiratorii.

infectii invazive: meningita, septicemia, endocardita, pericardita, artrite septice, boli determinate de raspandirea bacteriei in sange;

pneumonie si alte infectii ale tractului respirator inferior.

 

Infectiile cailor respiratorii superioare par mai putin agresive, la prima vedere, insa incidenta lor este foarte mare iar tratamentul implica costuri ridicate, atat financiare cat si de Sanatate, atat pe termen scurt cat si pe termen lung .

aproximativ 80% din copii au prezentat cel putin un episod de otita medie acuta pana la varsta de trei ani;

intre 80 – 90% din copii au dezvoltat un episod de otita medie acuta pana la varsta de zece ani;

10 – 20% din copii vor dezvolta otita medie recurenta pana la varsta de un an;

aproximativ 40% din otite pot fi provocate de pneumococ.

 

De obicei, otita medie este precedata de o infectie virala ce contribuie la dezvoltarea infectiei bacteriene prin congestia orificiilor trompei lui Eustachio (realizeaza legatura intre nazofaringe si ureche), fiind favorizata de anatomia acesteia care la sugar si copilul mic are o conformatie “imatura” fiind mai scurta si mai larga si avand o dispozitie orizontala permitand microbilor din nas si gura sa ajunga cu usurinta la nivelul urechii. 

Spatiul din spatele timpanului reprezinta urechea medie; in conditii normale secretiile de la acest nivel se elimina prin trompa lui Eustachio; in cazul unei infectii la acest nivel se acumuleaza lichid in care microbii de la nivelul nasului se multiplica. In unele situatii, datorita presiunii crescute a lichidului, se perforeaza timpanul cu eliminarea unor secretii purulente, moment in care durerea dispare, determinandu-i frecvent pe parinti sa nu mai solicite un consult medical.

 

 Cum se manifesta?

- febra este de asemenea un simptom destul de frecvent;

- zgomote, pocnituri la nivelul urechii, senzatie pulsatila sau de ureche infundata ( copilul spune ca nu mai aude bine), senzatie de plenitudine;

- dureri la nivelul urechii ( otalgie) sau scurgerea de lichid purulent ( otoree);

- ameteli, uneori tulburari de echilibru ( ataxie);

- stare generala alterata;

 

Pe langa aceasta simptomatologie pot coexista manifestarile infectiei respiratorii care de fapt a generat afectarea otica :

– obstructie nazala, rinoree ( curgerea nasului) muco – purulenta;

- tuse ( secundara scurgerii secretiilor in gura);

– conjunctivita ( ochi rosii cu secretii);

 

Cum se trateaza?

Otita acuta medie se trateaza cu antibiotice. Tipul de antibiotic si durata tratamentului sunt indicate de medicul ORL. In medie durata tratamentului este de 7-10 zile; nu opriti adminstrarea antibioticului mai repede decat a fost recomandat chiar daca starea generala este buna si copilul nu mai prezinta nici un fel de simptom. La sfarsitul tratamentului sau pe parcursul acestuia daca nu sunt semne de ameliorare se impune un nou consult ORL pentru evaluarea raspunsului la antibiotic.

 

Complicatii

Infectia se poate croniciza , iar in timp copilul poate avea simptome de hipoacuzie sau chiar surditate cu afectarea ulterioara a performantelor scolare.

 

Cum se poate preveni?

Singura metoda de a preveni otita medie acuta pneumococica este vaccinarea , de aceea pentru a-ti proteja cat mai bine copilul impotriva acestei afectiuni intreaba-ti medicul de familie sau medicul pediatru care ingrijeste copilul despre vaccinarea antipneumococica.

Deoarece mamele pot fi o forta care lupta pentru sanatatea copiilor lor, este bine sa ne gandim ca si copiii nostri ar putea beneficia de vaccinarea gratuita cu vaccinul pneumococic ; acest lucru depinde in parte si de fiecare dintre noi si de aceea daca vrei sa pui umarul astfel incat copiii sa poate beneficia in viitor de acest drept de a fi vaccinati gratuit impotriva bolilor pneumococice, poti semna online petitia noastra gazduita pe site-ul  http://www.petitieonline.com , care ar putea schimba ceva pentru sanatatea  copilului tau!  

Comentarii

10.02.2013 stefanescu_paula

am semnat petitia si cred ca e un lucru foarte bun dar am si eu o intrebare daca baietelul mei care are 3 ani si 32 luni a facut deja o otita externa cu timpanele usor inrosite si la exudatul nazal a fost gasit pneumococ dar in cel al urechii si al faringelui nu mai pot sa ii fac vaccinul si daca da dupa cat timp dupa ce a fost bolnavior?

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici