Infectiile respiratorii sunt una dintre cele mai frecvente patologii pentru care pacientii se adreseaza medicului. Desi pot aparea in orice anotimp, sunt mult mai dese in lunile de toamna-iarna, adica intre lunile septembrie si martie. Deoarece ne aflam in plin sezon de iarna, este important sa cunoastem mijloacele prin care le putem preveni.
Majoritatea infectiilor respiratorii sunt datorate unor infectii virale autolimitate, care sunt contagioase si se pot raspandi prin inhalarea aerului contaminat cu picaturi eliminate prin tuse sau stranut de catre persoane bolnave.
Peste 100 de virusuri pot provoca raceala, cea mai comuna boala din lume, la care cei mai multi oameni au fost deja expusi, cel putin o data. O data ce virusul patrunde in organism, prin caile respiratorii, incepe sa se multiplice si provoaca o serie de simptome: dureri de gat, stranut, nas infundat, febra usoara, congestie nazala, tuse.
Raceala, de obicei, dureaza o saptamana sau doua.
Transmiterea se mai poate face prin atingerea nasului sau gurii cu mana sau cu alt obiect expus la virus. In timpul iernii, din cauza diferitelor mijloace de incalzire a locuintelor, aerul este mult mai uscat, cu efect nefavorabil asupra mucoasei cailor respiratorii, prima linie de aparare impotriva infectiilor respiratorii.
Aceste infectii respiratorii virale se pot suprainfecta bacterian, inclusiv cu Pneumococ, provacand boli pneumococice ce pot avea consecinte deosebit de grave asupra starii de sanatate a organismului.
In afara banalelor raceli provocate de virusuri respiratorii mai exista si gripa, infectie respiratorie contagioasa care nu reprezinta o amenintare grava pentru sanatatea celor mai multi dintre oameni. Cu toate acestea, la persoanele care au o varsta inaintata, bebelusii, sau cei cu probleme cronice de sanatate, gripa poate duce la complicatii grave, cum ar fi pneumonia. Simptomele gripei, apar de obicei brusc, aproximativ dupa trei zile de la expunerea la virus.
Acestea includ: febra, frison, , tuse, durere in gat, nas infundat, dureri musculare, in brate si picioare. Desi manifestarile sunt asemanatoare cu cele cauzate de raceala, in cazul gripei sunt totusi mai severe si dureaza mai mult timp.
Gripa este foarte contagioasa si in cazul in care apare in cadrul unei familii sau a unei comunitati ( scoli , gradinite), nu exista, nici o modalitate practica de a evita expunerea la virus.
Infectiile gripale se pot suprainfecta si ele bacterian inclusiv cu pneumococ provocand pneumonia pneumococica.
Infectiile respiratorii provocate de virusuri in timpul sezonului rece nu pot fi practic prevenite, insa pot fi prevenite complicatiile carea apar prin suprainfectarea lor cu bacteria numita pneumococ si acest lucru se poate face prin vaccinarea antipneumococica, mai ales in cazul copiilor cu varste sub 5 ani care sunt vulnerabili neavand un sistem imunitar matur.
buna ziua, am o fetita de o luna, cand ar trebui sa i fac acest vaccin si cum procedez sa il obtin?Va multumesc
buna ziua. am un baietel de 3 ani si unul de 8 luni. pot sa le mai fac acest vaccin sau e prea tarziu? e nevoie doar de unul sau trebuie repetat la intervale de timp? va multumesc.
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici
Buna ziua,
Am un baietel de 4 luni. Pana la ce varsta ar trebui sa-i fac acest vaccin si de cate ori trebuie repetat?
Va multumesc.