Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Regurgitarea si voma

O mama sanatoasa, un copil sanatos

Copiii hraniti cu biberonul au tendinta sa inghita odata cu laptele si aer, care ii deranjeaza pana cand reusesc sa-l elimine (si copiii hraniti la san pot inghiti aer, daca gura lor nu este lipita perfect de san in timp ce sug, sau daca sug stand pe spate).

In cazul in care copilul dumneavoastra nu este foarte agitat, este suficient daca elimina aerul o data in timpul suptului si o data dupa ce termina.
In general, unui copil hranit cu biberonul ii face bine sa poata elimina aerul din stomac dupa ce a baut 60-80 ml de lapte (sau cel putin o data la trei-cinci minute) pentru a reduce din volumul de aer inghitit.

Nu intrerupeti copilul din supt pentru a elimina aerul, ci profitati de pauzele pe care le face. Daca il alaptati, ajutati-1 sa elimine aerul inainte de a-1 trece la celalalt san.

In cazul in care copilul nu elimina aerul dupa cateva minute, dati-i sa suga in continuare si incercati mai tarziu din nou, daca este agitat.

Regurgitarea (eliminarea din stomac a unei cantitati mici de lapte ) odata cu eliminarea aerului este normala. Aceasta se intampla atunci cand muschii stomacului se contracta si copilul elimina o cantitate mica de lapte.
Spre deosebire de regurgitare, voma are loc cand muschii stomacului se contracta puternic si arunca afara cea mai mare parte a laptelui inghitit.

 Daca bebelusul inghite prea mult aer, sau bea prea mult lapte la o masa, se intampla destul de des sa regurgiteze, mai ales daca este hranit cu biberonul. Cateodata totusi, regurgitarea are loc din cauza relaxarii muschilor care controleaza orificiul de trecere dintre stomac si esofag (reflux). Copilul va regurgita din ce in ce mai putin pe masura ce creste.
Nu zdruncinati copilul dupa masa. In acest fel ii puteti provoca odata cu eliminarea aerului si regurgitarea laptelui.
Pentru a preveni regurgitarea laptelui, tineti copilul in pozitie ridicata o jumatate de ora dupa ce a mancat. Puteti sa ridicati si salteaua, introducand dedesubtul acesteia o pana din burete sau o patura ori un prosop impaturit. Astfel va avea capul ridicat deasupra nivelului stomacului.

In cazul in care copilul dumneavoastra regurgiteaza cantitati mari de lapte, tineti-l intr-o pozitie mai ridicata atunci cand il hraniti, astfel incat aerul pe care il inghite sa nu ramana in stomac sub laptele inghitit.

Metode de eliminare a aerului din stomac:

1. Tineti copilul cu capul peste umarul dumneavoastra. Frecati-l sau bateti-l usor cu palma pe spate pana cand auziti ca elimina aerul.
2. Asezati copilul in sezut, tinandu-l in poala si inclinati-l usor in fata. Frecati-l sau bateti-l usor cu palma pe spate pana cand elimina aerul.

Sursa: dr.Roxana Bratu medic specialist medicina de familie

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici