Dieta sau alimentatia in timpul sarcinii este diferita fata de dieta standard, si este important sa mentinem o greutate corporala optima pe tot parcursul sarcinii. Consumati alimente bogate in nutrienti deoarece dieta in perioada de sarcina afecteaza atat sanatatea dvs. cat si dezvoltarea bebelusului
In timpul sarcinii femeia trebuie sa manance alimente naturale, proaspete, fara coloranti si conservanti.
Nu trebuie ca femeia gravida sa consume cantitati mai mari de mancare comparativ cu perioada de dinaintea sarcinii. Nu este importanta cantitatea, ci calitatea!
In timpul sarcinii femeia ar trebui sa ia in greutate 10-12 kg. Pentru aceasta este nevoie sa aveti o dieta bazata pe multe legume, fructe, proteine, incercand sa evitati cat mai mult fainoasele, zaharul si grasimile.
Gravidutele nu trebuie sa creasca prea mult numarul de calorii din alimentatie pana in cel de-al treilea trimestru, iar atunci este recomandat sa se adauge 200-300 de calorii peste necesarul zilnic al unei femei. O femeie trebuie sa consume pe zi circa 2200 de calorii ( numarul de calorii este diferit de la caz la caz, acesta variind in functie de varsta, inaltime, greutate si activitatea fizica depusa zilnic ).
Care sunt alimentele recomandate in timpul sarcinii?
- proteinele de calitate superioara: carne salaba de pui, peste, lapte , branza, oua.
- carbohidrati complecsi : paine din faina integrala, paste integrale, cereale integrale, cartofi.
- Fructe si legume
- Lichide minim 2 l pe zi
Alimente de evitat in timpul sarcinii:
- Unele specii de peste si fructe de mare pot fi periculoase datorita continutului ridicat de mercur care poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al copilului - in aceasta categorie intra pestii crescuti in ape puternic poluate (ex pangasius). Pestele poate contine mai mult mercur, atunci cand este mai mare si mai matur. Este recomandat sa evitati specii de peste precum: macrou, peste spada sau rechin.
- Gravidele sunt sfatuite sa nu manance peste crud sau scoici in stare putin prelucrata pentru a evita toxiinfectiile alimentare.
- Burgerii, hot-dogs si sosurile grase.
- Laptele crud si produsele nepasteurizate, branza fermentata, cea cu mucegai sau branza feta.
- De evitat carnea "in sange", carnea veche sau arsa.
- Si cofeina poate trece prin placenta si poate afecta astfel bataile inimii copilului si respiratia. Anumite studii arata ca excesul de cofeina, in primul trimestru, poate determina pierderea sarcinii sau in ultimul trimestru, nasterea prematura.
Nu exista nici un comentariu
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici