Alimentarea copilului doar la ore fixe
Exista unele pareri care spun ca bebelusul trebuie hranit la un interval fix de ore. Insa copilul nu este intotdeauna de acord, in special in primele saptamani de viata, deoarece unii copii dorm mai mult si atunci nu sunt treji cand vine ora mesei, sau in cazul alimentatiei naturale copilul poate dori sa manance mai devreme in cazul in care la masa anterioara a mancat o cantitate mai mica de lapte.
Obligarea copilului sa manance cand vor parintii
Copilul sanatos trebuie sa manance cand vrea pentru a putea fi multumit . Daca vrea sa manance doar o data sau de doua ori pe zi, atunci acesta este un motiv serios de ingrijorare si trebuie consultat medicul pentru a depista care este adevarata cauza a acestui comportament alimentar.
Un lapte mai concentrat ii tine mai bine de foame copilului
In general majoritatea tipurilor de lapte se prepara punand o masura rasa de lapte praf la 30 ml de apa fiarta si racita. Unele mame, din dorinta de a-si hrani copilul cat mai bine, fac greseala de a pune o masura si jumatate sau chiar doua la 30 ml de apa. Aceasta este o greşeala grava, deoarece isi hranesc copilul in exces si supun organismul acestuia unui stres care pe termen lung poate fi daunator.
Hranirea copilului cu mai multe tipuri de lapte
Sunt situatii in care unele mame au impresia ca bebelusul nu se alimenteaza cum trebuie si atunci ii schimba tipul de lapte praf sperand sa ii fie mai bine copilului. Intre diferitele marci de lapte praf nu exista diferente semnificative, deci nu se justifica si nu se recomanda schimbarea frecventa a marcii de lapte folosit.
Singurul motiv care justifica schimbarea tipului de lapte este intoleranta bebelusului la lapte si atunci alegerea trebuie facuta de medicul pediatru.
Hranirea bebelusului cu apa sau ceai
Adeseori mamele sunt incurajate de bunici sau de alte persoane din familie, ca atunci cand vin de la maternitate sa dea bebelusului apa sau ceai.
Un sugar alimentat natural cu lapte matern nu are nevoie de apa sau de ceai deoarece laptele matern are si rolul de a hidrata copilul. La inceputul mesei laptele matern este mai apos satisfacand setea copilului, apoi devine mai consistent satisfacand foamea acestuia.
Un lapte praf corect preparat are o concentratie in apa de 87% si satisface astfel nevoia de apa a bebelusului.
Se poate spune astfel ca un copil hranit corect si crescut in conditii normale de mediu nu are nevoie sa bea apa sau ceai.
Exista totusi situatii aparte in care copilul sta intr-un mediu supraincalzit cu temperaturi ambientale crescute si atunci creste nevoia de lichide. In aceste situatii, copilul are nevoie sa bea apa sau ceai.
Limitarea cantitatii de lapte
Nevoia de a se hrani este o nevoie fundamentala a copilului . Copilul mananca din necesitate si deci limitarea cantitatii de hrana inseamna o oponenta adusa instinctelor acestuia.
In cazul in care copilul primeste o cantitate de hrana mai mica decat are nevoie el plange, devine agitat, cerandu-si astfel drepturile.
Unele mame justifica acest comportament spunand ca le este teama ca nu cumva copilul sa faca indigestie sau sa aiba colici.
Adevarul este ca sugarii lasati sa manance cat le trebuie nu fac indigestie. Daca mananca mai mult la o masa, ei isi vor reduce singuri cantitatea de lapte pe care o vor manca la masa urmatoare.
Copilul stie singur de ce cantitate de hrana are nevoie la fiecare masa si va puteti convinge de acest lucru deoarece daca nu ii veti da de mancare unui copil caruia ii este foame acesta va plange cu disperare, iar daca veti incerca sa hraniti un sugar caruia nu ii este foame, acesta nu va manca deloc.
In concluzie, hrana reprezinta pentru copil o necesitate vitala, deci cea mai grava greseala este sa nu ii dai copilului de mancare atunci cand ii este foame.
Sursa: dr.Roxana Bratu medic specialist medicina de familie
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici
eu i-am dat fetiteti mele sa manance san de cate ori cerea si stim cu totii ca nu putem regla cantitatea laptelui din san si acum e obeza ce sa ma mai fac ca mi se rupe inima cand imi cere si stiu ca nu e bine sa ii mai dat ma simt vinovata are 11 luni ai aprope 13 kg mentionez ca si acuma papa san apoi mancare dara mai are chef si noaptea papa de 4-5 ori si nu pot sa o pacalesc cu apa sau ceai cald va rog ajutati-ma cu un sfat am fost la numerosi dr dar am ramas cu mustrari si cu nimic concret