Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Alimentatia artificiala

O mama sanatoasa, un copil sanatos

Desi aproape orice femeie poate alapta, exista si mame (un procent foarte mic) care din diferite motive nu pot alapta, sau exista mame al caror san nu secreta suficient lapte astfel incat bebelusul sa se sature si atunci trebuie sa ofere bebelusului o completare de lapte praf.

Cat lapte trebuie sa bea bebelusul la o masa?
Pregatiti inca din prima zi o cantitate de 60-70 de ml de lapte praf pentru fiecare masa, lasand copilul sa manance atat cat doreste. La sfarsitul fiecarei mese notati-va cantitatea de lapte pe care copilul a supt-o.

Cate mese de lapte trebuie sa manance copilul hranit artificial?
Raspunsul este simplu: trebuie sa manance atatea mese cate isi doreste. In general (insa nu este o regula fixa), copilul mananca in prima luna sase mese, in a doua luna mananca cinci mese, trecand apoi in a treia luna la patru mese pe zi, numar de mese care se pastreaza apoi pentru mai mult timp.

Cum stie mama cand trebuie marita cantitatea de lapte?
Cand copilul goleste complet biberonul la fiecare masa, atunci cantitatea de lapte pregatit pentru fiecare masa trebuie crescuta.

Ce lapte artificial trebuie sa folositi?
Desi diferentele dintre  o marca de lapte praf si alta sunt minime, alegerea tipului de lapte praf se face de catre medicul neonatolog sau de catre medicul pediatru.

Cum se prepara laptele praf?
Pentru prepararea laptelui praf se foloseste apa fiarta si racita pana la o temperatura acceptabila. Aceasta se pune in biberonul sterilizat prin fierbere in prealabil si se adauga apoi numarul de masuri de lapte care corespund cantitatii de apa turnate in biberon.

Pe fiecare cutie de lapte se specifica modul in care se prepara corect laptele praf, adica, cati ml de apa corespund la fiecare masura de lapte. Masura de lapte trebuie sa fie plina si „rasa” (nu trebuie sa fie cu varf). Se recomanda ca laptele sa fie preparat imediat inainte de a-i fi dat copilului.

Cum trebuie sa fie orificiul tetinei?   
Atunci cand biberonul este intors cu gura in jos, lichidul din acesta trebuie sa curga picatura cu picatura, si nu in jet continuu. In farmacii exista tetine adaptate fiecarei varste a copilului. Desi discutia despre orificiul tetinei poate sa para ridicola, pentru bebelus este foarte important sa primeasca prin tetina o cantitate de lapte pe care sa o poata si inghiti, deoarece surplusul de lapte poate ajunge in trahee si sa inece bebelusul provocandu-i accese de tuse.

Biberonul se tine astfel incat tetina sa fie mereu plina si bebelusul sa nu inghita aer. Nu obligati copilul sa suga daca nu mai vrea.

Alimentatia mixta se transforma incet in alimentatie artificiala
Asa cum spuneam mai sus, unii copii sunt alimentati mixt, adica primesc si lapte matern si lapte praf.
Atunci cand numarul meselor de lapte praf este mai mare decat numarul meselor de lapte matern, iar mesele de lapte matern au nevoie de completare de lapte praf, atunci mama trece printr-o perioada de ingrijorare deoarece copilul plange, nu se satura, este agitat. In aceste momente, de obicei alimentatia mixta se transforma in alimentatie artificiala, care duce atat la calmarea copilului cat si la relaxarea mamei bucuroasa ca isi vede copilul satul.

Sursa: dr.Roxana Bratu medic specialist medicina de familie

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici