Inchid ochii si ma intorc in timp cu zambetul pe buze: intru usor in pielea mea, scolarita de odinioara, cu sarafanul albastru, funditele mai mari decat capul si bentita stransa pe urechi, cu toate astea, auzeam foarte bine atunci cand invatatoarea imi spunea ca merit 10. Si care dintre noi, colegii din a 4-a B, nu se mandrea sa isi gaseasca numele pe partea luminoasa de pe panoul “Asa da/ Asa nu”?!
Si totusi, cu cat eram mai buna la invatatura, cu atat mai mult simteam nevoia sa excelez la capitolul “traznai in afara scolii”. Tot eu, fata cu ochii mari de nota 10, eram aceea care initia cele mai poznase jocuri si obraznicii. De exemplu, se ia o minge de plastic, o minge mare-mare de plastic, se taie si se burduseste cu pietre, dar pitre-pietre, nu nisip, astfel incat forma sa ramana aproape neschimbata. Se aseaza undeva in capatul strazii, pe mijlocul ei, ca si cum ar fi scapata acolo din greseala, desigur cu taietura pe asfalt, sa nu o vezi si nici macar sa nu poti banui ca mingea este sparta. Iti iei echipa de copii nastrusnici ca si tine si va pozitionati cu totii la minim 50 de metri distanta de minge, prefacandu-va ca sunteti in toiul jocului si, printr-un sut mestesugit , mingea a ajuns prea departe, la capatul strazii... Primul “norocos” care trece, de preferinta un om serios, la costum, servieta, este rugat de la distanta sa inapoieze mingea, fireste, cu un sut puternic in ea. Urmarea? E lesne de inteles. Omului binevoitor, care si-a luat avant inainte, ii dispare brusc zambetul de pe fata, se transforma-n mirare, in soc, durere si o dorinta de razbunare garantata! Dar cum sa fugi intr-un picior? Si cum sa mai suporti si faptul ca, la zeci de metri distanta de tine, un grup de “dracusori” iti rad in nas, in hohote, tinandu-se cu mana de burta? Csf, n-ai csf! Frumusetea e faptul ca jocul continua, cat e ziua de lunga! De nota 10, nu-i asa? Ramane intre noi, n-as recunoaste nimanui ca faceam asta! ☺
Nastrusnicia numarul doi, imprumutata de la Nica din Humulesti: sarit gardul vecinei Ioana, catarat in pomii din livada ei si, dupa ce prada gustoaselor fructe a fost bifata, se completeaza si cu niscaiva rosii, castraveti, ardei - pentru o salata bio, nu de alta! – si se da bir cu fugitii in timp record, reusind saritul gardului taman cand stapana e gata sa te prinda de-un picior. Zgarieturi, batai de inima, adrenalina? De toate, bineinteles. Dar gandul e la pasul urmator: spalarea prazii, dar si aceea cu bucluc! In apa baltilor de dupa ploaie, sa nu va-nchipuiti ca ne-am fi prezentat acasa, la parinti, regulamentar, mici furaciosi, spalandu-si fructele la o sursa corecta de apa potabila. Ce, ploaia nu e buna? Nu vine din cer? De acolo de unde totul pare senin, alb-albastru, curat, igienic?!
“Manute, unghiute, batistute!” – ca tot vorbim de igiena, astea sunt vorbele pe care mi le amintesc tot de acolo, de pe bancile scolii, unde Smarandita cea obraznica din lumea reala devenea Andreea cea de nota 10, demna de rubrica “Asa da”. Manutele erau spalate, unghiutele curate, batistuta imaculata, fetita cu fundite – o mandrete de copil!
Dar azi, ce sa vezi? Copilul de odinioara e parinte! Are el insusi un copil! Si toata ziua sta cu gura pe el: “Spala manutele! Ai pus mana pe pisica…pe minge… pe…aer!” Peste tot, copii mucosi, caci e plin de microbi!
Stiu, stiu ca exagerez. Pana si copilul imi spune. Si imi cere sa-i arat microbii. Acu-i acu’! Nu ma pricep. Dar, slava cerului, sunt norocoasa, stiu sa explice mai bine altii pentru mine si am fost destul de agera sa gasesc sursa potrivita de ajutor. Daca sunteti copiii nastrusnici de odinioara, parintii fara raspunsuri la intrebarea “unde-s microbii, sa-i vad?” din partea piticilor vostri, dati cautare repede aici: www.domestos.ro. Campania Domestos “Sustine igiena de nota 10!” a ajuns deja la a treia editie desfasurata in scoli si gradinite si, ca in fiecare an, isi propune sa puna umarul la imbunatatirea conditiilor de igiena din scoli si gradinite, dar si sa educe,e important sa realizam si sa stim sa le explicam celor mici necesitatea si utilitatea igienei. Ce mi-a placut la aceasta initiativa este faptul ca nu se adreseaza direct adultilor, ci incepe prin a educa cel mai tanar public despre cat de importanta este igiena, ne ofera un mecanism prin care, incet, dar sigur, putem misca lucrurile in directia buna.
Tema din acest an e “Fii ajutor de capitan si invinge microbii”. Ca in fiecare an, invatatorii si educatorii sunt asteptati sa incarce in pagina destinata proiectului de pe www.domestos.ro, pana la data limita de 1 noiembrie 2017, lucrarile creative felurite realizate de copii, fie ca vorbim de desene, creatie literara, fotografii, film sau alte materiale inovatoare prin care copiii aleg sa ilustreze semnificatia si importanta mentinerii curateniei, dar si cum pot fi eradicate bacteriile.
La finalul campaniei, scolile si gradinitele desemnate castigatoare pe baza voturilor vizitatorilor site-ului, vor fi premiate cu peste 40000 de euro: premii in bani, produse de curatenie pentru igienizarea generala a scolilor castigatoare si kit-uri educationale/jocuri pentru cei implicati in realizarea lucrarilor castigatoare. In plus, toti copiii participanti la concurs vor primi premii garantate, ce le vor aminti in fiecare zi cat de importanta este igiena de nota 10.
Chiar cred ca Romania avea nevoie de o asemenea miscare, care ne aduce informatii noi si utile pentru… lupta impotriva inamicului invizibil! Si care ma ajuta pe mine, ca parinte, printr-o metoda grafica si usor de inteles, pe care am gasit-o pe site, deci e si la indemana voastra, sa ii explic copilului meu de ce microbii exista, desi nu poti sa-i scoti la tabla si sa le dai un 4 binemeritat! Dar poti sa-i treci cu brio pe panoul “Asa da/ Asa nu”. Fireste, in partea lui intunecata, acolo unde le e locul.
Nu exista nici un comentariu
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici