Cand te hotarasti sa devii mamica pentru a doua oara, este normal sa te bazezi pe experientele, senzatiile, amintirile primei sarcini. Dar daca decizia de a-ti mari familia vine dupa 35 de ani, pentru ca sarcina sa fie mai usor acceptata de organism, e important sa facem niste schimbari extrem de importante in stilul de viata si dieta.
Andreea Monteiro este instructor de fitness acreditat de IFWSA (Asociatia Internationala de Fitness, Wellness si SPA), cu o experiență de peste 20 de ani in fitness si nutritia fitness-ului. A participat la editia din 2019 a emisiunii “MasterChef Romania”, ajungand direct in top 6 si luand sortul de aur pentru o reteta proprie.
Andreea a devenit mamica pentru prima oara la 30 de ani si acum se pregateste pentru extinderea familiei sale. Cum a reusit sa nasca natural, in doar o ora si jumatate, fara anestezie? Pregatindu-si corpul, cat si mintea, pentru sarcina. In cele ce urmeaza, Andreea va povesteste chiar ea despre experientele sale si va da sfaturi aplicate despre ce ar trebui sa faceti pentru a avea o prima, dar si o a doua sarcina usoara si ca la carte.
La ce sa te astepti si ce sa schimbi pentru prima sarcina
Prima sarcina a venit imediat dupa casatorie, dupa varsta de 30 de ani si chiar un pic spontan, mult mai devreme decat ma asteptasem. Eu sunt o persoana sportiva, fac sport de mai bine de 20 de ani, aceasta este practic nu doar deviza mea de viata, ci si meseria mea. Asadar, dupa ce am ramas insarcinata, stiam ca lucrurile se vor schimba, chiar daca aveam un plan in minte despre cum vor decurge cele 9 luni (pe care eram dispusa sa-l modelez in functie de cat imi permitea sarcina).
Incepand din saptamana a 5-a pana in saptamana a 14-a, m-am simtit foarte rau, imi era greata incontinuu si preferam sa nu mananc decat sa vomit si sa o iau de la capat. A fost o perioada in care am interupt si activitatea fizica sustinuta si asteptam cu nerabdare zilnic… doar sa nu-mi mai fie rau.
Cand starea mea fizica s-a imbunatatit, respectiv la sfarsitul primului trimestru, mi-am reluat munca si antrenamentele, evitand insa exercitiile cu impact si activitatile foarte intense. De exemplu, aveam si ore pe care, ca antrenor de fitness, le faceam inainte de a ramane insarcinata, precum cele de Body Combat – pe care le-am suspendat in primul trimestru, pentru a nu dauna evolutiei sarcinii.
Mi-am ascultat in permanenta corpul, am incercat sa fac doar ce simteam si faceam cu placere, pentru ca stiam ca asta se va reflecta mai departe la nivelul fatului. Am descoperit cu la fel de la multa placere ca incepeau sa-mi placa arome noi, gusturi noi, experiente noi, semn ca interior acea fiinta mica ce avea sa vina pe lume era doar jumatate din mine, jumatate sotul meu. O alta senzatie pe care mi-o aduc aminte distinct: in acea perioada, o durere, oricat de mica, precum o julitura la cot, era extrem de pregnanta.
In trimestrul al doilea am avut o stare foarte buna, usor euforica, puteam muta muntii din loc. Am fost foarte activa, ma antrenam zilnic, eram activa si profesional. In acea perioada am reusit sa imi controlez foarte bine alimentatia, singurele pofte erau sucul de portocale si cateva dulciuri, precum gris cu lapte sau orez cu lapte.
In cel de-al treilea trimestru, lucrurile au continuat sa fie relaxate. Am lucrat pana in saptamana 32, dar sport am facut separat pana in saptamana 36, cand am stopat si antrenamentele mele functionale (cu greutati moderate), inotul si masajul, exercitiile de postura, stretching si relaxare. In acel moment, mi-am creat un plan pentru a putea naste natural si am inceput sa mananc mult mai consistent, deoarece intram pe ultima suta de metri si bebelusul trebuia sa creasca.
Legat de nastere, de-a lungul timpului, am analizat foarte mult femeile insarcinate din jurul meu, erau femei gravide in forme extraordinare, flexibile, dar care au optat pentru cezariana, chiar daca in teorie puteau naste foarte bine natural. Ei bine, semnul acesta de intrebare m-a pus pe ganduri si am abordat o alta strategie, o rutina care sa imi relaxeze corpul si sa pot naste natural. Totul a decurs ca la carte, am nascut in ziua de 40 de saptamani, in mai putin de o ora si jumatate, fara anestezie, o fetita care a primit nota 10.
Am reusit exact cum mi-am propus si asta mi-a confirmat ca stategia pe care o abordasem a fost corecta, atat din punct de vedere nutritional, cat si fizic.
Pana la varsta de 1 an si 2 luni ai fetitei am alaptat si m-am dedicat ei si familiei mele – desi mi-am reluat o mica rutina din viata mea de dinainte de Grace Irina – antrenamentele, la 2 luni dupa nasterea lui Grace.
“Am decis sa devin mama din nou – ce trebuie sa fac acum?”
Un copil te schimba, o sa iubesti asa cum nu ti-ai imaginat vreodata ca poti sa iubesti, mai mult decat pe tine, ceea ce e extraordinar si de aceea simt ca dupa 4 ani sunt pregatita sa o iau de la capat si imi doresc inca un copil.
Sunt sigura ca sunt multe femei in situatia mea, care se intreaba “Ce ar trebui sa schimb pentru aceasta a doua sarcina la mine si la alimentatia mea, la stilul meu de viata?”.
Haideti sa ne incepem cu acest gand: femeia din ziua de azi este o femeie mult mai constienta, mai informata, mai puternica si, nu in ultimul rand, mai pregatita – sau imi place sa cred ca asa este.
La prima sarcina, apare mai vizibila dorinta de a te implini sufleteste, dorinta de a crea o miniatura a ta, o fiinta pe care tu o cresti inca de la prima celula, pana in momentul in care aceasta este pregatita sa cunoasca si lumea inconjuratoare.
La a doua sarcina, esti constienta ca, daca iti doresti o “cursa” buna, trebuie sa ai un “start” pe masura. Cu alte cuvinte, o mama pregatita pentru cel de-al doilea copil. Acum in mod special, trebuie sa va iubiti corpul si sa aveti grija de el, doamnelor, sa mancati sanatos, sa consumati suficienta apa, sa va odihniti si, nu in cele din urma, sa va relaxati. Eu chiar cred ca relaxarea in procesul procreerii si sarcinii reprezinta succesul – mai ales la a doua sarcina.
Referitor la alimentatie, va recomand sa renuntati la prajeli, la bauturi carbogazoase foarte dulci, incercati o detoxifiere, pentru a va regla foarte bine tranzitul, caci in sarcina acest aspect este unul foarte important, respectiv identificarea alimentelor si rutinei care functioneaza cel mai bine in cazul vostru. Nu exista retete minune, insa cu ajutorul unui specialist, puteti identifica ceea ce este potrivit pentru voi.
In ceea ce priveste activitatea fizica, incercati un antrenament pentru mobilitate si imbunatatirea posturii, multe exercitii cu greutatea proprie, pentru intarirea muschilor spatelui si antrenamentele cardiovasculare.
Odata incepute exercitiile, este important ca alimentatia sa vina in completarea efortului fizic si sa furnizeze o gama cat mai variata de nutrienti, sfatul unui specialist fiind indispensabil in acest punct.
Recomand cu mare caldura masajul si inotul, cu conditia sa fie incepute inainte de a ramane insarcinata, deoarece transformarile survenite si eliminarea toxinelor prin sport, inot si masaj pot sa afecteze bebelusul.
Daca va doriti si puteti sa nasteti natural si de aceasta data, ultima luna destinati-o masajului si stretching-ului, care va vor ajuta enorm.
Andreea Dos Santos Monteiro are 35 de ani, este fosta concurenta la emisiunea “MasterChef Romania” (a luat Sortul de Aur pentru o reteta creatie proprie) si semifinalista la emisiunea “Cea Mai Sexy Mamica – Neatza cu Razvan si Dani”.
Are o experienta de peste 20 de ani in fitness si nutritia fitness-ului, specialitatea ei fiind antrenamentele pentru accelerarea metabolismului, antrenamentele functionale, fitness si streching.
Locuieste in Cluj-Napoca alaturi de sotul sau si fetita in varsta de 4 ani.
Nu exista nici un comentariu
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici