Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Prietenii necunoscuti ai sanatatii noastre

Nutritie si diete

Sunt sot, tata si nu in ultimul rand medic specialist in boli de nutritie si diabet. Imi place sa cred ca profesia mea m-a ajutat sa imi indeplinesc mai bine rolurile de sot si tata, m-a ajutat sa imi obisnuiesc copiii, sotia, si chiar pe mine insumi, cu un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata.

Scriu cu drag aceste randuri, ma adresez tuturor cititoarelor care isi doresc intr-adevar sa pretuiasca viata, sa traiasca mai sanatos, sa fie mai fericite si sa isi exerseze abilitatile de a controla tot ceea ce are legatura cu corpul si mintea lor. In calitate de medic m-am lovit de multe cazuri grave, am tratat multe persoane care ajungeau la spital in stare critica si de fiecare data am incercat sa transmit un mesaj, un cliseu atat de valoros, pe care aceste persoane, la randul lor, sa il duca mai departe: este mai bine sa previi decat sa tratezi.

Sunt atat de multe afectiuni care pot aparea din cauza unei alimentatii nesanatoase, atat de multe afectiuni care pot fi prevenite foarte usor, cu rabdare si cu respect pentru corpul nostru.

Nu pot reda, in cateva randuri, toate acele sfaturi legate de echilibrul alimentar atat de necesar unei vieti sanatoase asa ca am ales un singur subiect, cauza a multor probleme nutritive si cardiologice precum si baza de pornire pentru o multitudine de mituri care au invadat mediul online.

Grasimile atat de valoroase pentru organismul nostru si totusi blamate sunt inca inconjurate de mister in ceea ce priveste beneficiile lor. Sa ne intelegem de la inceput: o alimentatie fara grasimi este o alimentatie incorecta, care ne produce mai mult rau decat bine.

Este important sa stim ca grasimile sunt de doua tipuri: grasimile nesaturate, de origine vegetala, asa numitele grasimi bune,  si cele saturate, de origine animala, asa numitele grasimi rele. Cele bune sunt responsabile pentru colesterolul bun din organismul nostru si sunt cele care trebuie sa reprezinte aproximativ 20% din alimentatia noastra, iar cele rele sunt in mare parte responsabile de colesterolul rau si de toate bolile cardiovasculare si de nutritie care pot aparea datorita unei diete cu un continut ridicat de astfel de grasimi.

Printre grasimile bune se numara si grasimile esentiale, Omega 3 si Omega 6.

Unul din motivele pentru care am ales sa mentionez aceste grasimi inca din titlul articolului are la baza faptul ca aceste grasimi sunt esentiale pentru organismul nostru, dar nu pot fi produse de acesta. Le putem introduce in organism doar prin alimentatie. Organismul nostru are zilnic nevoie de grasimile esentiale asa cum are nevoie de vitamine.

Grasimile esentiale constituie componenta majora a membranelor care inconjoara toate celulele din corpul uman. Pe masura ce organismul creste si isi reinnoieste celulele in fiecare zi, acesta are nevoie de grasimi esentiale. Mai mult, grasimile esentiale sunt necesare pentru o crestere si dezvoltare normale, precum si pentru sanatatea inimii si a arterelor. Recentul Congres International de Nutritie (Bangkok, 4-9 octombrie 2009) a furnizat noi date stiintifice privitoare la rolul grasimilor esentiale in organismul uman.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit diverse niveluri ale dozei recomandate de grasimi esentiale, plecand de la beneficiile pe care acestea le aduc sanatatii. Astfel 2 grame de Omega 3, stiintific denumit acid alfa-linolenic si 14 grame de Omega 6, acid linoleic sunt suficiente pentru buna functionare a organismului nostru. Grasimile esentiale trebuie sa se regaseasca in alimentatia adultilor dar cu precadere in alimentatia copiilor, pentru ca influenteaza decisiv procesul de crestere al acestora.

Aceasta recomandare a OMS este usor de urmat pentru ca grasimile esentiale se regasesc in multe produse aflate in bucataria noastra chiar in acest moment, doar ca cei mai multi dintre noi nu stiu aceste lucruri.  

Uleiurile vegetale sunt principalele surse de grasimi esentiale. Produsele care au la baza uleiuri vegetale, precum margarinele tartinabile de calitate sau maionezele usoare, devin la randul lor importante surse de Omega 3 si Omega 6.

Margarinele tartinabile de calitate, cele care provin dintr-un mix de diferite uleiuri vegetale bogate in omega 3 (precum uleiul de rapita si de in) si omega 6 (uleiul de floarea soarelui) reprezinta o alegere buna pentru inceputul oricarei zile. Una sau doua felii de paine graham cu margarina ofera organismului cantitatea ideala de Omega 3. Daca va plac produsele facute in casa, va puteti prepara in cateva minute margarina chiar la voi acasa. Alte surse bune de Omega 3 si 6 mai sunt nucile, fisticul, semintele si carnea de peste slab.

Este atat de simplu sa avem grija de noi si totusi sunt atat de putini cei care fac lucrul acesta. Inlocuind traditionala cina cu friptura de porc si cartofi prajiti, prin excelenta surse de grasimi rele, cu peste la gratar si salata de legume, surse de grasimi bune si esentiale, ne ajutam organismul sa faca fata stresului psihic si fizic la care il supunem zi de zi si oferim si un exemplu demn de urmat copiilor nostri.

Nu voi conteni in niciun moment sa accentuez importanta unei alimentatii echilibrate, sa scot in prim plan beneficiile grasimilor bune si necesitatea de a inlocui grasimile rele cu cele bune. Insist sa promovez o viata sanatoasa, cu miscare fizica regulata pentru ca toate acestea inevitabil vor aduce bucurie pentru suflet, minte si corp.

SURSA: Prof. dr. Dan Mircea Cheta – Sef de Sectie, Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N. C. Paulescu”

Comentarii

08.03.2011 gabriela79

f bun articolul, cu exemple concrete. multumim

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici